Γαλλικό σιτάρι: Κάτω του μέσου όρου η ποιότητα

Τα επικαιροποιημένα αποτελέσματα ποιότητας από τη φετινή συγκομιδή μαλακού γαλλικού σιταριού έδειξαν ότι το βάρος δοκιμής και η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, δύο βασικά κριτήρια άλεσης, ήταν κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η γεωργική υπηρεσία FranceAgriMer.

Η φετινή συγκομιδή μαλακού σιταριού στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επλήγη από τις βροχοπτώσεις, αναμένεται να παραδώσει τον μικρότερο όγκο από τη δεκαετία του 1980, και υπάρχει ανησυχία ότι η ποιότητα άλεσης έχει επίσης πληγεί.

Για το βάρος δοκιμής, το οποίο δείχνει πόσο αλεύρι μπορεί να εξαχθεί από το σιτάρι,η έρευνα που διεξήχθη με το ινστιτούτο καλλιεργειών Arvalis έδειξε ότι το 26% της σοδειάς του 2024 σημείωσε βαθμολογία πάνω από το κοινό πρότυπο των 76 κιλών ανά εκατόλιτρο, από έναν μέσο όρο 76% της σοδειάς για την περίοδο 2019-2023.

Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, το 74% της σοδειάς είχε μέση περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες άνω του 11%, από 85% που ήταν ο μέσος όρος της πενταετίας, ενώ το 43% της σοδειάς είχε μέση περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες άνω του 11,5%, επίπεδο που χρησιμοποιείται από αρκετούς βασικούς εισαγωγείς.

Αντίθετα, οι αριθμοί πτώσης Hagberg, ένα άλλο μέτρο της ποιότητας άλεσης, ήταν πάνω από το μέσο όρο, με το 99% της σοδειάς να παρουσιάζει τιμές άνω των 240 δευτερολέπτων, σε σύγκριση με το μέσο όρο της περιόδου 2019-2023 που είναι 87%.

Ο δεύτερος γύρος αποτελεσμάτων κάλυψε το 89% των αναμενόμενων δειγμάτων συγκομιδής για το δοκιμαστικό βάρος και την πρωτεΐνη και το 79% για τους αριθμούς Hagberg, δήλωσε η FranceAgriMer.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις