«Βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας αποτελεί η ποιότητα των αγροτικών μας προϊόντων»

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη προσκεκλημένος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συμμετέχοντας σε Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η Παγκόσμια κρίση ανεργίας των νέων και η ανάγκη για συντονισμένες συλλογικές δράσεις». Ο κ. Τσαυτάρης θα παρουσιάσει τις προτάσεις του ΥπΑΑΤ, αφενός για την ανάσχεση της διαρροής επιστημονικού προσωπικού από τη χώρα, αφετέρου για την αύξηση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα. Στόχος των δράσεων αυτών είναι η αναζωογόνηση του ανθρωπίνου δυναμικού της ελληνικής υπαίθρου και η όσο το δυνατόν αρτιότερη από την πλευρά του Υπουργείου υποστήριξη και διαχείριση όλων των νέων ανθρώπων που στρέφονται, από επιλογή, στον πρωτογενή τομέα και επιστρέφουν για να εργαστούν στην ύπαιθρο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε εκπροσώπους  Ελληνικών και Ομογενειακών Μέσων Ενημέρωσης, τους οποίους και ενημέρωσε για τις πολιτικές του Υπουργείου και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε., για την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα και των ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
«Η γεωργία ξαναβάζει το δικό της λιθάρι και γίνεται πυλώνας για να ορθοποδήσει η χώρα μας. Ο τόπος πατά και πάλι στα στρατηγικά πλεονεκτήματα που του προσφέρει ο πρωτογενής τομέας σε όλη του την κλίμακα, από τη φυτική και τη ζωική παραγωγή, τη μελισσοκομία και άλλους κλάδους, αλλά ιδιαίτερα τον κλάδο της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών, αποτελώντας πυλώνα ανάπτυξης για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας η κατάληξη του Τριλόγου, για τον Κανονισμό που αφορά στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων

Ο κ. Τσαυτάρης χαρακτήρισε ως μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας την πρόσφατη επιτυχή κατάληξη του Τριλόγου, μεταξύ του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.E, στο οποίο προεδρεύει ο ίδιος  ο κ. Τσαυτάρης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο σχέδιο Κανονισμού για τα μέτρα ενημέρωσης και προώθησης των αγροτικών προϊόντων, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στις αγορές των Τρίτων Χωρών.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλυσε τα οφέλη που έχει αυτή η συμφωνία τόσο για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όσο και για τα Κράτη Μέλη, αλλά και την οικονομία της Ε.Ε, αφού ο Κανονισμός αυτός εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο προώθησης των αγροτικών προϊόντων της Ε.Ε λαμβάνοντας υπόψη το πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον, που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Παράλληλα, αυξάνει σταδιακά, και σημαντικά, τα διατιθέμενα κοινοτικά κονδύλια, τα οποία από 61,5 εκατ. € το 2013  θα ανέλθουν στα 200 εκατ. € έως το 2020. Όπως επεσήμανε ο κ. Τσαυτάρης «γίνεται μια προσπάθεια προώθησης των ποιοτικών προϊόντων της Ευρώπης εκτός ΕΕ. Το πρόγραμμα έτρεξε πέρσι πιλοτικά με λιγότερα χρήματα, τώρα έχει πάει στα διακόσια εκατομμύρια ευρώ. Για μας, σαν Ελλάδα, έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί από τα 20 περίπου προϊόντα που διάλεξε η Ε.Ε για να τα προωθήσει για πρώτη φορά και από τις 28 χώρες-μέλη της, τα 6 ήταν ελληνικά προϊόντα. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα, επειδή αυτή η στροφή που κάνουμε για να πάμε σε μια γεωργία ποιότητας και όχι αναγκαστικά μόνο χαμηλού κόστους, αρχίζει και αποδίδει αποτελέσματα. Εμάς μας ταιριάζει αυτό. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα-δυο προϊόντα σε γιγαντο-ποσότητες, έχουμε περισσότερα, έστω και χαμηλότερων ποσοτήτων, αλλά είναι αυτά που τώρα ζητά ο κόσμος».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε τη σημασία αυτής της στροφής στην ποιότητα που αποτελεί και στρατηγική επιλογή του Υπουργείου λέγοντας ότι «το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, αποτελεί η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και για αυτό το ΥπΑΑΤ έχει υιοθετήσει ως στρατηγική επιλογή την πιστοποίηση της, μέσω των σημάτων ποιότητας των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, Γεωγραφικών Ενδείξεων και Βιολογικής παραγωγής, ενώ έρχονται τρία νέα σήματα. Αυτά της Νησιώτικης και της Ορεινής Παραγωγής και τα Παραδοσιακά Προϊόντα. Πολλά ελληνικά προϊόντα έχουν το πλεονέκτημα να διαθέτουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, γεγονός που τα κάνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικά. Τα ελληνικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα μπορούν να γίνουν οι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό και να καθιερωθούν στις διεθνείς αγορές».


Το ΥπΑΑΤ με «εργαλείο» και τη νέα ΚΑΠ υποστηρίζει τους νέους και τους νεοεισερχόμενους στη γεωργία

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο που η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. είχε επηρεάσει στο παρελθόν αρνητικά την ελληνική αγροτική παραγωγή, ο κ. Τσαυτάρης υπογράμμισε ότι, η νέα ΚΑΠ δεν έχει πλέον ως στόχο να ενισχύσει το εισόδημα του αγρότη, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά δίνει έμφαση σε κίνητρα και ενισχύσεις που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή. Σημείωσε μάλιστα ότι, η Ελλάδα θα λάβει από τη νέα ΚΑΠ το ποσό των 20 δις ευρώ, προσθέτοντας ότι ποσοστό 2% των χρημάτων θα αξιοποιηθεί για την είσοδο νέων στη γεωργία. Μάλιστα, επεσήμανε ότι «παρατηρείται μια νέα δυναμική του αγροτικού τομέα κυρίως λόγω της ενασχόλησης με αυτόν, νέων ανθρώπων με υψηλή κατάρτιση, με γνώσεις και νέες ιδέες, τόσο στο επίπεδο της παραγωγής, όσο και στο επίπεδο της προώθησης των ελληνικών προϊόντων. Η είσοδος νέων ανθρώπων, θα λύσει και ένα μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα που αφορά στη δημογραφική γήρανση του αγροτικού πληθυσμού. Σε ολόκληρη την Ευρώπη μόνο το 6% των αγροτών είναι κάτω των 40 ετών. Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Τώρα, που είναι εξίσου δύσκολες οι καταστάσεις, ιδιαίτερα στο κομμάτι της ανεργίας των νέων που τείνει να γίνει το μεγαλύτερο πρόβλημα, η γεωργία ήταν και μπορεί να γίνει μια μεγάλη δεξαμενή χεριών για απασχόληση, που μπορεί άμεσα να προσφέρει μόνιμη διέξοδο» και πρόσθεσε «στη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η πατρίδα μας, ο τόπος σηκώνεται όρθιος και φαίνεται να τελειώνει η προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η γεωργία γίνεται και πάλι βασικός πυλώνας για να ορθοποδήσει η χώρα μας. Από τα δέκα κορυφαία προϊόντα, όλων των κατηγοριών, που εξάγει η Ελλάδα, τα πέντε είναι γεωργικά. Πέρσι, ήταν οι τσιπούρες και τα λαβράκια από τα ιχθυοτροφεία μας και φέτος στις εξαγωγές πρώτο είναι το λάδι και δεύτερα τα ιχθυηρά. Ακολουθούν τα φρούτα και τα λαχανικά μας, είτε φρέσκα ή κονσερβοποιημένα, μετά τα κρασιά και τα τυριά. Άρα, όπως και στο παρελθόν, σε κρίσιμες καταστάσεις για τον τόπο, όπως με την προσφυγιά της Μικράς Ασίας, που η Ελλάδα δέχτηκε ένα και πλέον εκατομμύριο πρόσφυγες, η γεωργία με τα προϊόντα της βοηθά σημαντικά για να ορθοποδήσει ο τόπος».

Σύμπραξη του ΥπΑΑΤ με φορείς για την ανάδειξη των ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων

Ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε και σε συνέργειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με άλλους φορείς, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού για την εισαγωγή του ελληνικού πρωινού σε ξενοδοχεία της χώρας. Όπως επεσήμανε ο κ. Υπουργός, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει λειτουργήσει προς την ενίσχυση των τοπικών καλλιεργητών και παραγωγών.


Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ν. Υόρκη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε συναντήσεις με ανώτερα στελέχη του επενδυτικού κόσμου,  με εισαγωγείς και εμπόρους ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις, με στόχο τη διευκόλυνση των διαύλων συνεργασίας και την προώθηση και ενίσχυση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις