Με νέες πληρωμές στηρίζει τον αγροτικό τομέα η Τουρκία

Η Τουρκική Δημοκρατία ανακοίνωσε πληρωμές στήριξης της γεωργικής παραγωγής για την περίοδο 2025-2027, σύμφωνα με προεδρική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της χώρας την Πέμπτη. 

Κριθάρι, κρόκος, ηλίανθος για λάδι, σιτάρι, κανόλα, φακή, σιτηρά καλαμποκιού, ρεβίθια, βαμβακόσπορος, πατάτα, κρεμμύδι, σόγια και κτηνοτροφικές καλλιέργειες συμπεριλήφθηκαν για τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό της παραγωγής, σύμφωνα με την απόφαση. 

Το υπουργείο Γεωργίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι στόχος του τριετούς μοντέλου -που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά- είναι να αυξηθεί η προβλεψιμότητα για τους παραγωγούς. 

Στο πλαίσιο του νέου μοντέλου, οι αγρότες θα λαμβάνουν βασική στήριξη, καθώς και στήριξη στον προγραμματισμό και την ανάπτυξη της παραγωγής. Οι αγρότες θα λαμβάνουν επίσης αυξανόμενα ποσά στήριξης ανάλογα με τη συμμόρφωσή τους με τα σχέδια και τους κανονισμούς, αναφέρεται στην απόφαση. 

Το βασικό ποσοστό στήριξης ανέρχεται σε 244 λίρες (7,16 δολάρια) ανά δεκάριο φυτεμένης γης, με τις πληρωμές να καθορίζονται με την εφαρμογή συντελεστών που αποδίδονται σε ορισμένες καλλιέργειες, τεχνικές παραγωγής, πηγές νερού και άλλους παράγοντες. Το δεκάριο είναι το ένα δέκατο του εκταρίου και ισοδυναμεί με περίπου το ένα τέταρτο του στρέμματος. 

Δεν δόθηκε κανένα στοιχείο σχετικά με τον συνολικό προϋπολογισμό ή τη χρηματοδότηση του μηχανισμού στήριξης. 

Οι Τούρκοι αγρότες διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για τις απότομες αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων και των καυσίμων λόγω της απότομης υποτίμησης της λίρας τα τελευταία χρόνια και ορισμένοι έχουν οργανώσει διαμαρτυρίες λόγω του υψηλού κόστους και των χαμηλών τιμών των προϊόντων.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις