Χριστίνα Σερίφη: Η Αρχιτέκτονας που συνδέει την ιστορία με το μέλλον

Φοιτητές και εθελοντές από όλη την Ευρώπη συνέβαλαν στην αναβίωση ενός παραδοσιακού μονοπατιού, προσφέροντας λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα.

Η Χριστίνα Σερίφη με καταγωγή από το γραφικό χωριό Μορφάτι της Θεσπρωτίας, αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα αρχιτέκτονα που δεν περιορίζεται στα σχέδια πάνω στο χαρτί. Με πάθος για την τοπική κοινότητα και βαθιά γνώση της ιστορίας και του φυσικού περιβάλλοντος, η Χριστίνα έχει καταφέρει να συνδυάσει την αρχιτεκτονική με τον εθελοντισμό, δημιουργώντας έργα που αναζωογονούν χωριά και συνδέουν

Μεγαλωμένη με τους ήχους των τοπικών μύθων για τη σπηλιά του Μορφέα και το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, η Χριστίνα από μικρή ηλικία ένιωθε μια βαθιά σύνδεση με την ιστορία του τόπου της. Αυτό το πάθος την οδήγησε να σπουδάσει αρχιτεκτονική, με το όραμα να αξιοποιήσει τις γνώσεις της για να αναδείξει την ομορφιά και την ιστορία της Θεσπρωτίας.

Το μικρό χωριό Μορφάτι στη Θεσπρωτία μεταμορφώθηκε σε έναν ζωντανό καμβά δημιουργικότητας και αλλαγής. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, φοιτητές αρχιτεκτονικής και εθελοντές από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν για να ανανεώσουν την περιοχή και να αναδείξουν τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής .Η διοργάνωση του εργαστηρίου έγινε από την ομάδα του TiriLab που δημιούργησαν οι αρχιτέκτονες Χριστίνα Σερίφη και JuanChacón.

Το TiriLab και το Όραμα για ένα Βιώσιμο Μέλλον
Από τις 26 έως τις 31 Αυγούστου, το μικρό χωριό Μορφάτι στο νομό Θεσπρωτίας έγινε το επίκεντρο μιας σημαντικής αρχιτεκτονικής συνάντησης. Η επιτυχία της φετινής συνάντησης, που προσέλκυσε πάνω από 60 εθελοντές από διάφορες χώρες και δράσεις, έδειξε ότι όταν οι άνθρωποι εργάζονται μαζί, μπορούν να επιτύχουν την ομαλή συνεργασία τοπικών κοινοτήτων με νέες ακαδημαϊκές τεχνοτροπίες και τρόπους έρευνας με σκοπό τη βιώσιμη συμβίωση με κοινό όφελος. Φέτος, η συνάντηση χρηματοδοτήθηκε από πρόγραμμα Erasmus+, διευρύνοντας τις δυνατότητές του και ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ των συμμετεχόντων και της τοπικής κοινωνίας.

Τι είναι το TiriLab συγκεντρώνει φοιτητές αρχιτεκτονικής και εθελοντές από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι εργάζονται μαζί με την τοπική κοινότητα για την αποκατάσταση εγκαταλελειμμένων κτιρίων, τη δημιουργία νέων υποδομών και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.
Η  όλη πρωτοβουλία  ξεκίνησε  πριν πέντε χρόνια από τη Χριστίνα Σερίφη και τον Ισπανό αρχιτέκτονα Juan Chacón της κολλεκτίβας Zuloaκ,   και ονομάστηκε TiriLab

Κατέγραφαν τρόπους συνεργασίας με την τοπική κοινότητα και τους γυναικείους συλλόγους για την αποκατάσταση εγκαταλελειμενων σχολείων των χωριών, τα οποία αρκετοί γυναικείοι σύλλογοι ξεκίνησαν να φροντίζουν και στόχευαν στην ενίσχυση των παραμεθόριων κοινοτήτων και την ενσωμάτωση εναλλακτικών μορφών εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια.

Το σχολείο Αρχιτεκτονικής των Κοινών Architecture School of Commons (ASOC), χρηματοδοτείται από  ένα τριετές πρόγραμμα Erasmus+ και συνεργάζεται με τοπικές πρωτοβουλίες σε τρεις χώρες: τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Οι συμμετέχουσες σχολές αρχιτεκτονικής είναι η École Nationale Supérieure d’architecture de Grenoble (ENSAG), το DAD Politecnico di Torino και η σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου (ΕΜΠ). Επίσης, συμμετέχουν οι  αρχιτεκτονικές κολλεκτίβες Orizzontale, Le Seppie και Zuloark/TiriLab.

Το μονοπάτι της Γράβας Στυγός ένα έργο συλλογικής δημιουργίας

Μία από τις πιο σημαντικές δράσεις του TiriLab ήταν η διάνοιξη και ο καθαρισμός του παραμελημένου μονοπατιού που συνδέει τον Άγιο Αρσένιο με το σπήλαιο της Γράβας Στυγός, Το μονοπάτι το άνοιξαν οι εθελοντές της φυσιολατρικής κίνησης Βριλησσού μαζί με τους φοιτητές και ήταν μια παράλληλη δράση της «σχολής των κοινών»  αλλά και με την συνδρομή της τοπικής κοινότητας  που ήταν εξίσου καθοριστική, οι κάτοικοι άνοιξαν τα σπίτια τους στους συμμετέχοντες και συνέβαλαν ενεργά στις δράσεις. Το όλο έργο αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να συνδεθεί με την ιστορία, τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον  Το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε θερμά από τους δημάρχους των δήμων Πάργας και Ηγουμενίτσας, οι οποίοι περπάτησαν το ανανεωμένο μονοπάτι και ενθάρρυναν τις προσπάθειες των εθελοντών.

Ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων ήταν εμφανής, με την Χριστίνα Σερίφη να εκφράζει τη βαθιά της συγκίνηση για την πραγματοποίηση αυτού του ονείρου.. 
Το πρόγραμμα "The Summer of Commons" έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας θεσμός που όχι μόνο προάγει την αρχιτεκτονική και τον εθελοντισμό, αλλά συμβάλλει ουσιαστικά στην αναζωογόνηση των μικρών χωριών της Θεσπρωτίας

Η Χριστίνα Σερίφη ένας φάρος ελπίδας για την ακριτική  Ελλάδα

Η Χριστίνα Σερίφη είναι πολύ περισσότερο από μια αρχιτέκτονας. Είναι μια γυναίκα με όραμα, που πιστεύει στη δύναμη της συνεργασίας και της δημιουργικότητας. Το έργο της έχει εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους και έχει συμβάλλει στην ανάδειξη της Θεσπρωτίας ως ενός προορισμού που συνδυάζει την ιστορία, τον πολιτισμό και το φυσικό κάλλος.

Το "The Summer of Commons" έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας θεσμός που εμπνέει και προσφέρει λύσεις. Το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της βιώσιμης ανάπτυξης και στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.

Η κληρονομιά για τις μέλλουσες γενιές
Η Χριστίνα έχει δημιουργήσει μια σημαντική κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές. Το έργο της έχει αποδείξει ότι η αρχιτεκτονική μπορεί να είναι ένα εργαλείο για την κοινωνική αλλαγή και την βιώσιμη ανάπτυξη. Με την αφοσίωσή της στην τοπική κοινότητα και το πάθος της για την αρχιτεκτονική, η Χριστίνα αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς.

Ας εμπνευστούμε από το έργο της Χριστίνας Σερίφη και ας εργαστούμε όλοι μαζί για έναν κόσμο πιο όμορφο και βιώσιμο