Ελλάδα και Ρουμανία: Σε συναγερμό για την πανώλη και την ευλογιά μετά από αποφάσεις της ΕE

Ελλάδα και Ρουμανία σε συναγερμό για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών με τα από αποφάσεις της Ευρωπαϊκης Επιτροπής.

Η κτηνοτροφία στην Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σοβαρή δοκιμασία, καθώς η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών εξαπλώνεται ταχύτατα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας την έκταση του προβλήματος, έχει λάβει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και την προστασία των ζωικών πληθυσμών.

Πανώλη στην Ελλάδα το Επίκεντρο η Βόρεια Ελλάδα και η Πελοπόννησος
Στην Ελλάδα, η νόσος έχει πλήξει κυρίως περιοχές όπως η Λάρισα, η Δυτική Αττική, η Κορινθία, η Ροδόπη, η Ηλεία, το Ηράκλειο, τα Τρίκαλα, η Δράμα και η Καρδίτσα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προχωρήσει σε τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης για την αντιμετώπιση της πανώλης, επεκτείνοντας τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης και καθορίζοντας νέες απαγορευμένες ζώνες σε πολλές περιφέρειες της χώρας.

Ρουμανία η εκτεταμένη εξάπλωση στη Βορειοανατολική περιοχή προκαλεί πονοκέφαλο

Στη Ρουμανία, η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική. Η νόσος έχει εξαπλωθεί σε πολλές κομητείες της χώρας, με επίκεντρο την Τουλτσέα, την Κωνστάντσα, την Ιαλόμιτσα, τη Μπράιλα, τη Γαλάτι και την Τίμις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις ζώων και προϊόντων τους σε αυτές τις περιοχές, καθώς και αυξημένα μέτρα βιοασφάλειας.

Απόφαση και για την Ευλογιά των αιγοπροβάτων μετά τον συναγερμό στον Έβρο από την Ευρωπαική Επιτροπή

Παράλληλα με την πανώλη, η Ευρώπη αντιμετωπίζει και την απειλή της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί πολλαπλά κρούσματα στην περιοχή του Έβρου, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλλει αυστηρές απαγορεύσεις στις μετακινήσεις ζώων σε συγκεκριμένες περιοχές.


Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της επιδημίας;
Η εξάπλωση αυτών των νόσων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία. αλλά και στην  οικονομία καθώς οι κτηνοτρόφοι που έχουν νοσήσει τα κοπάδια τους βρίσκονται ένα βήμα πριν το γκρεμό όπως δηλώνουν στο Agrocapital . Οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές ζημιές, καθώς τα ζώα που προσβάλλονται από τις νόσους συνήθως θανατώνονται. Επιπλέον, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις ζώων διαταράσσουν τις εμπορικές συναλλαγές και επηρεάζουν την εφοδιαστική αλυσίδα.  
Τι μπορεί να γίνει;

Για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά δυστυχώς  όπως μας αναφέρουν πηγές  από το εξωτερικό μας  στην Ελλάδα πρώτα συμβαίνουν και μετά τρέχετε  . Οι κτηνοτρόφοι όμως καλούνται να εφαρμόζουν σχολαστικά τα μέτρα βιοασφάλειας που έχουν θεσπιστεί, ενώ οι κυβερνήσεις των χωρών που έχουν πληγεί πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ενημέρωση των κτηνοτρόφων και την παροχή της απαραίτητης υποστήριξης ακόμα  όμως περιμένουμε να μας πουν από πού ήρθαν τα ζώα και ποιοι τα έφεραν  απαντήσεις δεν υπάρχουν προς το παρών τα ερωτηματικά είναι πολλά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμη να λάβει επιπλέον μέτρα, εάν κριθεί απαραίτητο. Ο στόχος είναι η γρήγορη αντιμετώπιση των επιδημιών και η αποκατάσταση της υγιεινής κατάστασης των ζωικών πληθυσμών στην Ευρώπη.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις τρεις αποφάσεις της Ευρωπαϊκης Επιτροπης

1) ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2024/2207 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
της 29ης Αυγούστου 2024

2) ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2024/2207 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
της 29ης Αυγούστου 2024

3) ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2024/2207 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
της 29ης Αυγούστου 2024

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις