Η Κίνα θα ξεκινήσει εμπρικές έρευνες για ορισμένα καναδικά γεωργικά, χημικά προϊόντα

Η Κίνα σχεδιάζει να ξεκινήσει έρευνες για ορισμένες εισαγωγές γεωργικών και χημικών προϊόντων από τον Καναδά, αυξάνοντας τις εμπορικές τριβές μεταξύ των δύο χωρών.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε την Τρίτη ότι θα ξεκινήσει έρευνες αντιντάμπινγκ για τις καναδικές εισαγωγές ελαιοκράμβης -που χρησιμοποιείται για την παρασκευή λαδιού για το μαγείρεμα και τις βιομηχανικές διαδικασίες- και ορισμένων χημικών προϊόντων, για να διαπιστωθεί αν η τιμή τους είναι αθέμιτη στην Κίνα.

Οι έρευνες ξεκινούν κατόπιν αιτήματος βιομηχανικών ομάδων, δήλωσε το υπουργείο. Δεν διευκρίνισε πότε θα ξεκινήσουν οι έρευνες.

Η κίνηση αυτή έγινε αφού ο Καναδάς ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι σχεδιάζει να επιβάλει ισχυρούς δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, χάλυβα και αλουμινίου. Σύμφωνα με τις παρόμοιες κινήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απόφαση του Καναδά αποτελεί μια προσπάθεια να προστατεύσει την εγχώρια μεταποίηση από τον αθέμιτο, όπως τον χαρακτηρίζει, ανταγωνισμό των κινεζικών εταιρειών.

Από τον Οκτώβριο, ο Καναδάς θα εφαρμόσει πρόσθετο φόρο 100% σε όλα τα ηλεκτροκίνητα οχήματα κινεζικής κατασκευής, καθώς και πρόσθετο φόρο 25% στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου από την Κίνα. Οι δύο δασμοί αντιστοιχούν σε μέτρα που εισήγαγε η κυβέρνηση Μπάιντεν τον Μάιο, τα οποία περιλάμβαναν την αύξηση των δασμών σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου στο 25% από έως 7,5%, και την επιβολή φόρου στα ηλεκτρικά ρεύματα στο 100% από 25%.

Επικαλούμενο εγχώριες αναφορές, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο όγκος των εξαγωγών καναδικής ελαιοκράμβης προς την Κίνα αυξήθηκε κατά 170% σε σχέση με πέρυσι το 2023, ανερχόμενος σε συνολική αξία 3,47 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, παρά την πτώση των τιμών. Επηρεασμένες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, σύμφωνα με το υπουργείο, των καναδικών εισαγωγών, οι εγχώριες επιχειρήσεις κραμβόσπορου της Κίνας συνέχισαν να χάνουν χρήματα, ανέφερε το υπουργείο.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας κραμβόσπορου στον κόσμο, γνωστού ως canola στον Καναδά. Η καλλιέργεια αυτή ήταν η κορυφαία εξαγωγή της βορειοαμερικανικής χώρας προς την Κίνα το 2023, σύμφωνα με έκθεση που βασίζεται σε επίσημα εμπορικά στοιχεία και δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα τον Μάιο.

Ενώ το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δεν έχει καταστήσει σαφές ποια χημικά προϊόντα θα στοχεύσει στην έρευνά του, ένας ύποπτος θα μπορούσε να είναι ο χημικός ξυλοπολτός. Το χημικό προϊόν ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη καναδική εξαγωγή προς την Κίνα το 2023, με αξίες συνολικού ύψους 2,21 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα.

Η σχέση μεταξύ Πεκίνου και Οτάβας έχει χαλάσει τα τελευταία χρόνια μετά τη σύλληψη από τον Καναδά του στελέχους της Huawei Μενγκ Γουανζού στα τέλη του 2018 και τις επακόλουθες συλλήψεις από την Κίνα δύο Καναδών που κατηγορούνται για κατασκοπεία. Μετά τη σύλληψη της Μενγκ, η Κίνα επέβαλε απαγόρευση στις εισαγωγές καναδικού κανόλα για τρία χρόνια που ξεκίνησε το 2019.

Την Τρίτη, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τη διαμάχη σχετικά με τα τελευταία δασμολογικά μέτρα του Καναδά, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα ως διακρίσεις.

Η Κίνα θα ξεκινήσει επίσης τις δικές της έρευνες κατά των διακρίσεων σχετικά με τις εμπορικές κινήσεις του Καναδά, δήλωσε το υπουργείο.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις