Ποιος θα αναλάβει την θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Γεωργία μήπως είναι Έλληνας και τι σημαίνει αυτό για εμάς;
Η μάχη για την διαδοχή του Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι στην θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Γεωργία έχει ήδη ξεκινήσει. Μετά από μια θητεία που σημαδεύτηκε από σημαντικές προκλήσεις, όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να επιλέξει τον νέο ηγέτη του τομέα της γεωργίας.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας και εικάζεται ότι θα είναι ο Έλληνας Απόστολος Τζιτζικώστας ο επόμενος επίτροπος σύμφωνα με τα σενάρια και τα όσα ακούγονται στους διαδρόμους των Βρυξελλών. Παράλληλα, ακούγεται έντονα η φημολογία για τη δημιουργία ενός νέου υπουργείου, αφιερωμένου στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της Μεσογείου.
Πάντως ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία στον τομέα και στενές σχέσεις με τους παραγωγούς, καθιστώντας τον ιδανικό για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας. Όμως, όλοι οι υποψήφιοι που προτείνονται από κάθε εθνική κυβέρνηση, εξακολουθούν να χρειάζονται την έγκριση της Φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εναπόκειται στη Πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν να αποφασίσει ποιος θα είναι ο ρόλος που θα αναλάβει ο κάθε επίτροπος.
Η θέση του Επιτρόπου Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ενωμένης Ευρώπης. Οι άνθρωποι που έχουν κατέχει αυτό το αξίωμα έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ενός από τους μεγαλύτερους και πιο αμφιλεγόμενους προϋπολογισμούς της Ένωσης.
Ας κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο και να ανακαλύψουμε ποιοι ήταν αυτοί οι ηγέτες και πώς διαμόρφωσαν την ευρωπαϊκή γεωργία.
Από τις απαρχές της ΚΑΠ έως τις σύγχρονες προκλήσεις
Η ιστορία της θέσης ξεκινά από το 1958 με τον Ολλανδό Σίκο Μάνσχολτ, έναν από τους "πατέρες" της ΚΑΠ. Ήταν αυτός που έθεσε τα θεμέλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μιας πρωτοβουλίας που στόχευε να εξασφαλίσει την αυτάρκεια της Ευρώπης σε τρόφιμα και να στηρίξει τους αγρότες της.
Μετά τον Μάνσχολτ, μια σειρά από προσωπικότητες διαφορετικών εθνικοτήτων ανέλαβαν τα ηνία του χαρτοφυλακίου, καθεμία με τις δικές της προτεραιότητες και προκλήσεις. Ο Ιταλός Κάρλο Σκαράσια-Μουνιότσα και ο Ολλανδός Πιέρ Λαρντίνοϊς συνέχισαν το έργο του Μάνσχολτ, ενώ ο Δανός Φινν Όλαφ Γκούντελαχ και ο συμπατριώτης του Poul Dalsager αντιμετώπισαν τις πρώτες μεγάλες κρίσεις της αγοράς και εισήγαγαν νέες πολιτικές.
Η ΚΑΠ εξελίσσεται
Με την πάροδο των χρόνων, η ΚΑΠ εξελίχθηκε και προσαρμόστηκε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Ο Ολλανδός Φρανς Άντρισσεν και ο Ιρλανδός Ρέι Μακσάρι επέκτειναν την ΚΑΠ σε νέα μέλη και εισήγαγαν στοιχεία περιβαλλοντικής προστασίας. Ο Λουξεμβούργιος Ρενέ Στάιχεν και ο Αυστριακός Φραντς Φίσλερ συνέχισαν την πορεία της προσαρμογής της ΚΑΠ στις νέες προκλήσεις.
Η ένταξη νέων Κρατών-Μελών και οι προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης απασχόλησαν την Λετονή Σάντρα Καλνιέτε και τη Δανή Μαριάν Φίσερ Μπουλ. Ο Ρουμάνος Ντατσιάν Τσόλος και ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν εργάστηκαν για την περαιτέρω μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και την προσαρμογή της στις ανάγκες του 21ου αιώνα.
Σήμερα και στο μέλλον ποιος;
O Πολωνός Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι έχει τα ηνία σε μια κρίσιμη περίοδο, με την ΚΑΠ να αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η πανδημία και οι πόλεμοι.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ένα συνεχώς εξελισσόμενο έργο. Οι Επίτροποι Γεωργίας έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής αυτής, ανταποκρινόμενοι στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
Ποιες ευθύνες έχει στην κατοχή του ο Επίτροπος Γεωργίας της Έυρωπαϊκής Ένωσης μέχρι και σήμερα
- Διασφάλιση ενός σύγχρονου και βιώσιμου γεωργικού τομέα της ΕΕ που προσαρμόζεται στις αλλαγές του κλίματος, των δημογραφικών στοιχείων και των τεχνολογιών.
- Υποστήριξη της ταχείας ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020, με έμφαση στην επισιτιστική ασφάλεια, το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.
- Συνεργασία με τα κράτη μέλη για στρατηγικά σχέδια , εξισορρόπηση στόχων σε επίπεδο ΕΕ με εθνικές προτεραιότητες.
- Ανάπτυξη ενός μακροπρόθεσμου οράματος για τις αγροτικές περιοχές , υποστήριξη οικογενειακών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων.
- Στήριξη των νέων αγροτών και εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος .
- Συμβολή στη στρατηγική «Farm to Fork» για βιώσιμα, υγιεινά και υψηλής ποιότητας τρόφιμα.
- Ανάπτυξη σχεδίου δράσης για τη βιολογική γεωργία στην Ε.Ε.
- Αποφυγή εντατικής γεωργίας και μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και χημικών ως μέρος μιας φιλοδοξίας μηδενικής ρύπανσης .
- Διερεύνηση τρόπων ενίσχυσης του συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων .
- Βελτίωση των προτύπων καλής διαβίωσης των ζώων .
- Διεξαγωγή εκτίμησης επιπτώσεων των εμπορικών συμφωνιών στη γεωργία.