ΚΕΟΣΟΕ: Τα οινοποιεία της Καλιφόρνιας σε κρίση

Η συγκομιδή βρίσκεται τώρα σε πλήρη εξέλιξη σε πολλές αμπελουργικές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, παρέχοντας ολοένα και πιο ακριβείς ενδείξεις για τους όγκους που δυνητικά θα συγκομιστούν το 2024.

Όπως αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ σε ανακοίνωσή της, στα μέσα Αυγούστου, η Εθνική Υπηρεσία Γεωργικής Στατιστικής στις Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευσε τις πρώτες προβλέψεις συγκομιδής για οινοποιήσιμα σταφύλια, ιδιαίτερα για την Καλιφόρνια

Τοποθετούν την παραγωγή του 2024 στους 3,6 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή όγκο μειωμένο κατά 2% σε σύγκριση με το 2023. Σύμφωνα με την Ένωση Οινοπαραγωγών της Καλιφόρνια (CAWG), η Καλιφόρνια γνώρισε μια από τις χειρότερες εποχές το 2024, αφού ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ. 

Πράγματι, ένα ακραίο κύμα καύσωνα έπληξε την περιοχή, που ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, τόσο ως προς τον αριθμό των ημερών όσο και ως προς τις διαδοχικές ημέρες όπου ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 38°C. 

Η ζέστη καθώς και η καρπόδεση σε συνθήκες που ήταν κάθε άλλο παρά ιδανικές, οδήγησαν σε μείωση των αρχικών προβλέψεων. Σύμφωνα με την καλιφορνέζικη χρηματιστηριακή εταιρεία Turrentine, η παραγωγή υπόσχεται είτε να είναι σύμφωνη με τον μέσο όρο είτε ελαφρώς χαμηλότερη ανάλογα με τις ποικιλίες, με τη συγκομιδή να έχει προχωρήσει πλέον σε σύγκριση με τις ημερομηνίες που είχαν αρχικά προγραμματιστεί.

Ένας καλιφορνέζικος αμπελώνας σε κρίση

Από την πλευρά των παραγωγών, η μείωση του δυναμικού παραγωγής δεν είναι κακή είδηση, δεδομένης της αδύναμης δυναμικής της αγοράς. Σύμφωνα με την Turrentine Brokerage, περίπου 1 εκατομμύριο εκατόλιτρα αναζητούν ενεργούς αγοραστές, με την αναλογία των ερυθρών προς τα λευκά να είναι 3:1. 

Οι αυξανόμενοι όγκοι προς πώληση και η πτώση των τιμών αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος την κύρια πηγή ανησυχίας για τους παραγωγούς, αναφέρει η Ένωση Οινοπαραγωγών της Καλιφόρνια CAWG, η οποία υπογραμμίζει τον αντίκτυπο που θα έχουν οι επιθέσεις του περονόσπορου, των κυμάτων καύσωνα και των πυρκαγιών στην κερδοφορία των παραγωγών φέτος. 

«Όλο και περισσότεροι παραγωγοί αναρωτιούνται αν αξίζει να επενδύσουν στη διαχείριση του αμπελώνα από ποιοτική άποψη, όταν τα σταφύλια μπορεί να μην πουληθούν. Γενικά, οι αμπελώνες χωρίς συμβόλαιο καλλιεργούνται με τις ελάχιστες αμπελοκομικές προϋποθέσεις», σημειώνει ο σύλλογος. Και να παρατηρήσουμε ότι όλο και περισσότεροι αμπελουργοί αποφασίζουν να ξεριζώσουν αμπέλια για να εξασφαλίσουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. 

Στην προτελευταία μηνιαία έκθεσή της, η διεθνής χρηματιστηριακή Ciatti επιβεβαιώνει αυτή την παρατήρηση, δηλώνοντας ότι «εκριζώσεις γίνονται σε όλη την πολιτεία και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστούν και μετά τον τρύγο όταν λήξει μια νέα δόση πολυετών συμβολαίων και δεν θα ανανεωθεί… Πολλοί αμπελώνες και επωνυμίες είναι προς πώληση αυτή τη στιγμή».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις