Σιτάρι: Οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή σοδειά ανεβάζουν τις τιμές

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι του Σικάγο κυμάνθηκαν κοντά σε υψηλά ενός μήνα την Τετάρτη, καθώς οι κακές σοδειές στην Ευρώπη ανέβασαν τις τιμές από τα χαμηλά επίπεδα τετραετίας.

Τα futures της σόγιας υποχώρησαν μετά από απότομη άνοδο στην προηγούμενη συνεδρίαση, όταν το ενδεχόμενο κινεζικών δασμών στην καναδική canola αύξησε τις ελπίδες ότι η Κίνα θα μπορούσε να αγοράσει περισσότερη αμερικανική σόγια.

Το καλαμπόκι υποχώρησε επίσης.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σιταριού στο Chicago Board of Trade (CBOT) Wv1 σημείωνε άνοδο 0,1% στα 5,67-1/2 δολάρια το μπούσελ στις 0519 GMT, έχοντας σημειώσει άνοδο άνω του 6% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.

Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν απώλειες στις καλλιέργειες σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη, με την ΕΕ να δηλώνει ότι οι μέχρι στιγμής εξαγωγές μαλακού σιταριού για την περίοδο 2024/25 ήταν πάνω από ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους χαμηλότερες από πέρυσι.

«Η ευρωπαϊκή αγορά οδηγεί ένα αρκετά μεγάλο μέρος του ράλι. Η Γαλλία έχει υποβαθμιστεί πραγματικά», δήλωσε ο Rod Baker, αναλυτής της Australian Crop Forecasters στο Περθ.

«Οι τιμές πρέπει να πλησιάζουν στο να πιάσουν πάτο», δήλωσε ο Baker, προσθέτοντας ότι οι προσδοκίες για μια εξαιρετική σοδειά καλαμποκιού στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταπνίξουν τυχόν ράλι κρατώντας τις τιμές του καλαμποκιού σε χαμηλά επίπεδα.

Η άφθονη φθηνή προσφορά σιταριού από τη Ρωσία, η άφθονη παραγωγή των ΗΠΑ και οι προσδοκίες για μεγάλες σοδειές στον Καναδά και την Αυστραλία διατηρούν επίσης πιέσεις στις τιμές.

Ωστόσο, τα μεγάλα στοιχήματα σε χαμηλότερες τιμές σιταριού από τους κερδοσκόπους έχουν αφήσει την αγορά ευάλωτη σε short-covering που ενισχύουν τα ράλι των τιμών.

Η σόγια CBOT Sv1 σημείωνε πτώση 0,5% στα 10,07-1/4 δολάρια το μπούσελ, έχοντας σημειώσει άνοδο 1,2% στην προηγούμενη συνεδρίαση και φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και ένα μήνα, όταν η Κίνα απάντησε στους καναδικούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα με μια έρευνα στο canola.

Η ζήτηση στο εξωτερικό για την αμερικανική σόγια ήταν υποτονική, αλλά τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε άνοδος στις εξαγωγικές επιθεωρήσεις και στις πωλήσεις που ανέφερε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Εν τω μεταξύ, το USDA ανέφερε ότι οι εβδομαδιαίες αξιολογήσεις της κατάστασης της καλλιέργειας σόγιας στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές την τελευταία εβδομάδα, καθώς οι ξηρές συνθήκες επεκτάθηκαν σε τμήματα της ζώνης καλλιέργειας στις μεσοδυτικές πολιτείες.

Η επίμονη ξηρασία συνεχίζει να παραμένει σε ποσοστό 20%-25% των καλλιεργειών σόγιας και καλαμποκιού στις ΗΠΑ, κυρίως στις περιοχές της κοιλάδας του Οχάιο και της βορειοδυτικής Μεσοδυτικής ζώνης των ΗΠΑ, ανέφερε την Τρίτη η Commodity Weather Group.

Ωστόσο, οι αξιολογήσεις κατάστασης του καλαμποκιού από το USDA παρέμειναν σταθερές.

Το καλαμπόκι CBOT Cv1 υποχώρησε κατά 0,2% στα 4,08-1/2 δολάρια το bushel.

Όπως και το σιτάρι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαμπόκι και τη σόγια βρίσκονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2020 λόγω της άφθονης προσφοράς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις