Χαλάζι κατέστρεψε δενδρώδεις καλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία

Σε κάποιες περιπτώσεις η ζημιά φτάνει το 100% της παραγωγής

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε το χαλάζι που έπληξε πολλές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, πριν από λίγες ημέρες. 

Δενδρώδεις καλλιέργειες, κυρίως ελιές, σε περιοχές όπως Αβόρανη, Ποταμούλα, Καινούργιο, Δοκίμι, Καλύβια του Δήμου Αγρινίου, Σταμνά, Στρογγυλοβούνι, του Δήμου Μεσολογγίου και Παλαιομάνινα του Δήμου Ξηρομέρου υπέστησαν μεγάλες ζημιές. 

Όπως ανέφεραν ελαιοπαραγωγοί σε κάποιες περιπτώσεις η καταστροφή ανέρχεται σε ποσοστό 100% της παραγωγής αφού ο καρπός της ελιάς που καλλιεργείται για βρώση έπεσε κάτω, ενώ όσος παρέμεινε στα δέντρα, έχει πλέον μαύρα στίγματα από τα χτυπήματα του χαλαζιού και δεν είναι εμπορεύσιμος. Το συγκεκριμένο πλήγμα, έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο που ξεκινούσαν και οι προετοιμασίες για το μάζεμα ειδικά της βρώσιμης ελιάς.

Επιπλέον, ζημιά υπέστησαν όμως και άλλες καλλιέργειες όπως εσπεριδοειδών, ακτινιδίων, καλαμποκιών και κηπευτικών, ειδικά στις περιοχές του Δήμου Μεσολογγίου, που δέχθηκαν παρόμοιας κλίμακας χτυπήματα από το χαλάζι.

Κλιμάκια της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και του Αγροτικού Συλλόγου Καινούργιου, πραγματοποίησαν περιοδείες στις πληγείσες περιοχές. 

Ζήτησαν να γίνουν άμεσοι έλεγχοι των καταστροφών, καταγραφή τους και αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

Όπως έγινε γνωστό από την περιοχή, έχει ξεκινήσει να κατατίθενται αιτήσεις, διαδικασία που θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, ωστόσο, η Ομοσπονδία και με ανακοίνωσή της, απαιτεί να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει για το σύνολο των καταστροφών καθώς και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των παραγωγών, από παρόμοια φαινόμενα.