Πως κινούνται οι τιμές των σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα

Οι τιμές εξαγωγής για το ρωσικό σιτάρι παρέμειναν αμετάβλητες την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι εξαγωγείς μείωσαν τις προσφορές τους, οι εγχώριες τιμές υποχώρησαν και οι αγρότες περιόρισαν τις πωλήσεις εν αναμονή υψηλότερων τιμών, δήλωσαν αναλυτές την Τετάρτη.

Η εταιρεία συμβούλων Sovecon δήλωσε ότι οι τιμές για τις πλησιέστερες ημερομηνίες παράδοσης για το ρωσικό σιτάρι με περιεκτικότητα 12,5% σε πρωτεΐνες παρέμειναν στα 217-220 δολάρια ανά τόνο, ενώ οι εγχώριες τιμές μειώθηκαν στα 14.550 ρούβλια ανά τόνο, από 14.775 ρούβλια μια εβδομάδα νωρίτερα.

«Όπως είχε προβλεφθεί, η αγορά σιταριού έχει γυρίσει. Αναμένουμε κάποια βραχυπρόθεσμη αδυναμία», ανέφεραν οι ειδικοί της Sovecon στο εβδομαδιαίο σημείωμά τους.

Η εταιρεία συμβούλων IKAR προσδιόρισε την τιμή του ρωσικού σιταριού νέας σοδειάς αυξημένη κατά 12,5% (FOB) για παράδοση στα τέλη Σεπτεμβρίου στα 216 δολάρια ανά τόνο στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Sovecon εκτίμησε τις εξαγωγές σιταριού από τη Ρωσία τον Αύγουστο σε 5,2 εκατ. τόνους, κοντά στο ρεκόρ των 5,3 εκατ. τόνων πριν από ένα χρόνο, αλλά δήλωσε ότι η ζήτηση στα ρωσικά λιμάνια σταδιακά υποχωρεί, καθώς οι έμποροι δημιουργούν άφθονα αποθέματα. Ο οργανισμός δήλωσε ότι οι ρωσικές τιμές FOB αναμένεται να παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητες.

Μια μη ικανοποιητική συγκομιδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της χειρότερης γαλλικής σοδειάς σιταριού από τη δεκαετία του 1980, έχει στηρίξει τις τιμές του σιταριού, αλλά η άφθονη παγκόσμια προσφορά και ο ισχυρός ανταγωνισμός από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχουν συγκρατήσει την αγορά.

Η Sovecon εκτίμησε τις εβδομαδιαίες εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία σε 1,13 εκατ. τόνους, από 1,27 εκατ. τόνους μια εβδομάδα νωρίτερα, συμπεριλαμβανομένων 1,09 εκατ. τόνων σιταριού.

Στις 2 Σεπτεμβρίου, οι Ρώσοι αγρότες είχαν συγκομίσει σχεδόν 82 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, έναντι 96,5 εκατομμυρίων τόνων το 2023.

Η Ρωσία έχει πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα που κυμαίνονται από παγετούς στις αρχές της άνοιξης έως ξηρασίες και πλημμύρες, με ορισμένες περιοχές παραγωγής σιτηρών να υφίστανται σημαντικές απώλειες στις καλλιέργειες. Η Sovecon δήλωσε ότι ο ξηρότερος καιρός στις περιοχές της Σιβηρίας και των Ουραλίων θα βοηθήσει την εκστρατεία συγκομιδής.

Στην άλλη πλευρά της σύγκρουσης, οι Ουκρανοί έχουν υπολογίσει πόση ποσότητα σιταριού θα εξάγουν την περίοδο 2024-2025, 16,2 εκατομμύρια τόνους. Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και οι συμμετέχοντες στην αγορά σιτηρών, συμφώνησαν να προσαρμόσουν τον όγκο των εξαγωγών σιτηρών αργότερα, αν χρειαστεί (τον Ιανουάριο του 2025), ανέφερε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Latifundist. Θα υπάρξει επίσης πρόσθετη μηνιαία παρακολούθηση των εξαγόμενων ποσοτήτων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις