Η προώθηση της αιθανόλης μετατρέπει την Ινδία σε εισαγωγέα καλαμποκιού

Η προσπάθεια της Ινδίας να παράγει περισσότερη αιθανόλη με βάση το καλαμπόκι έχει μετατρέψει τον κορυφαίο εξαγωγέα καλαμποκιού στην Ασία σε καθαρό εισαγωγέα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, συμπιέζοντας τους τοπικούς παραγωγούς πουλερικών και αναστατώνοντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Το άλμα στη ζήτηση εισαγωγών έρχεται αφού η Ινδία αύξησε τον Ιανουάριο την τιμή προμήθειας της αιθανόλης που παρασκευάζεται από καλαμπόκι για να προωθήσει τη στροφή από την αιθανόλη με βάση το ζαχαροκάλαμο για την ανάμειξη στη βενζίνη.

Με την κυβέρνηση να προωθεί την αιθανόλη στη βενζίνη για να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να προσπαθεί να εξασφαλίσει άφθονη προσφορά φθηνής ζάχαρης στη μεγαλύτερη αγορά γλυκαντικών στον κόσμο, η Ινδία φαίνεται ότι θα γίνει μόνιμος καθαρός εισαγωγέας καλαμποκιού.

Η προοπτική να αυξήσει η Ινδία τις εισαγωγές καλαμποκιού είναι πιθανό να στηρίξει τις παγκόσμιες τιμές, οι οποίες διαπραγματεύονται κοντά σε χαμηλά τετραετίας.

Συντριμμένοι από την εκτίναξη του κόστους των ζωοτροφών, καθώς οι τοπικές τιμές του καλαμποκιού αυξάνονται πολύ πάνω από τα παγκόσμια σημεία αναφοράς, οι παραγωγοί πουλερικών της Ινδίας θέλουν η κυβέρνηση να καταργήσει τους δασμούς στις εισαγωγές και να άρει την απαγόρευση του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού. Η απαγόρευση περιορίζει σημαντικά τις αγοραστικές τους επιλογές.

Η Ινδία εξάγει συνήθως 2 έως 4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους καλαμποκιού, αλλά το 2024 οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν στους 450.000 τόνους, ενώ η χώρα θα εισάγει ένα ρεκόρ 1 εκατομμυρίου τόνων, κυρίως από τη Μιανμάρ και την Ουκρανία, οι οποίες καλλιεργούν μη μεταλλαγμένο καλαμπόκι, εκτιμούν οι έμποροι.

1

Παραδοσιακά, οι βιομηχανίες πουλερικών και αμύλου απορροφούσαν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής καλαμποκιού της Ινδίας, περίπου 36 εκατομμύρια τόνους.

Πέρυσι, ωστόσο, τα αποστακτήρια αιθανόλης άρχισαν να χρησιμοποιούν καλαμπόκι και η ζήτησή τους αυξήθηκε φέτος, αφού η κυβέρνηση περιόρισε απότομα τη χρήση ζαχαροκάλαμου για καύσιμα μετά από ξηρασία. Αυτό οδήγησε σε έλλειμμα 5 εκατομμυρίων τόνων, δήλωσε αξιωματούχος της Πανινδικής Ένωσης Εκτροφέων Πουλερικών.

«Τώρα, οι βιομηχανίες πουλερικών και αμύλου μάχονται με τα αποσταγματοποιεία για να πάρουν το μερίδιό τους από τις προμήθειες, και αυτός ο αγώνας κρατά τις τιμές σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο Nitin Gupta, ανώτερος αντιπρόεδρος της Olam Agri India.

Η Olam εκτιμά ότι τα αποστακτήρια αιθανόλης θα χρειαστούν 6 έως 7 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού ετησίως, ζήτηση που σύμφωνα με τον Gupta μπορεί να καλυφθεί μόνο με εισαγωγές.

Παραδοσιακές εξαγωγικές αγορές όπως το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και η Μαλαισία, οι οποίες αγόραζαν καλαμπόκι από την Ινδία λόγω της άμεσης διαθεσιμότητάς του, αναγκάζονται τώρα να προμηθεύονται από τη Νότια Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το Βιετνάμ μείωσε πρόσφατα τις εισαγωγές καλαμποκιού από την Ινδία, επειδή οι τιμές της Ινδίας είναι πολύ υψηλές», δήλωσε έμπορος με έδρα την πόλη Χο Τσι Μινχ.

Αιθανόλη για την καταπολέμηση του κλίματος 

Επιδιώκοντας να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η Ινδία στοχεύει να αυξήσει το μερίδιο της αιθανόλης στη βενζίνη στο 20% έως το 2025-26, από 13% που είναι τώρα.

Για την επίτευξη του στόχου της ανάμειξης 20%, η Ινδία θα χρειαστεί περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια λίτρα αιθανόλης, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, ποσότητα διπλάσια από την ποσότητα που παρήγαγε η χώρα κατά την περίοδο εμπορίας που έληξε τον Οκτώβριο του 2023.

Φέτος, περίπου 3,5 εκατομμύρια τόνοι καλαμποκιού χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή 1,35 δισεκατομμυρίων λίτρων αιθανόλης, περίπου τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

«Το ζαχαροκάλαμο μπορεί να αρχίσει να συνεισφέρει περισσότερο από την επόμενη περίοδο, αλλά δεν μπορεί να συνεισφέρει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια λίτρα. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να εκπληρώσει την εγχώρια κατανάλωση ζάχαρης», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Αυτό θα σήμαινε αύξηση της παραγωγής αιθανόλης με βάση το καλαμπόκι στα 3 δισεκατομμύρια λίτρα, που απαιτεί σχεδόν 8 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί καθώς δεν είχε την άδεια να μιλήσει με τα μέσα ενημέρωσης.

Οι πτηνοτρόφοι φωνάζουν 

Οι αυξανόμενες τιμές του καλαμποκιού οδηγούν τους πτηνοτρόφους στο κόκκινο, με τις ζωοτροφές να αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα του κόστους παραγωγής.

Ο Uddhav Ahire, πρόεδρος της Anand Agro Group στη δυτική πόλη Nashik, δήλωσε ότι η τιμή στην πύλη της φάρμας για ένα κοτόπουλο κρεατοπαραγωγής είναι περίπου 75 ρουπίες, αλλά το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί στις 90 ρουπίες.

«Η βιομηχανία πουλερικών δεν μπορεί να αντέξει τέτοιες απώλειες για παρατεταμένη περίοδο», δήλωσε.

Η All India Poultry Breeders Association και η Compound Livestock Feed Manufacturers Association να ζητήσουν 5 εκατομμύρια τόνους αφορολόγητων εισαγωγών καλαμποκιού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις