Ρύζι: Οι Ινδοί έμποροι θέλουν χαλάρωση των περιορισμών στις εξαγωγές

Η Ινδία, ο κορυφαίος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τους εγχώριους εμπόρους να χαλαρώσουν τους περιορισμούς των εξαγωγών, επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν το μερίδιο της εξαγωγικής τους αγοράς, καθώς πρόκειται να αποκομίσουν μια ισχυρή σοδειά.

Οι Ινδοί έμποροι ζήτησαν από την κυβέρνηση είτε να καταργήσει την ελάχιστη τιμή εξαγωγής των 950 δολαρίων ΗΠΑ ανά τόνο για το premium ρύζι basmati είτε να τη μειώσει στα 750 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο, εν αναμονή μιας εξαιρετικής σοδειάς, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της All India Rice Exporters Association (AIREA) S Jain στο This Week in Asia τη Δευτέρα.

Επί του παρόντος, η Ινδία επιτρέπει μόνο τις εξαγωγές των ποικιλιών basmati και parboiled, οι οποίες υπόκεινται σε φόρο εξαγωγής 20 τοις εκατό που επιβλήθηκε πέρυσι για να αποφευχθούν τυχόν ελλείψεις στην εγχώρια αγορά εν μέσω άστατων καιρικών συνθηκών. Έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές των μη-basmati ή των πιο κοινών ποικιλιών.

Η Ινδία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των παγκόσμιων αποστολών ρυζιού και εξάγει σε περισσότερες από 150 χώρες. Περίπου το 30 τοις εκατό των αποστολών της - ή το 12 τοις εκατό του συνολικού παγκόσμιου εμπορίου του εμπορεύματος - επηρεάστηκε μετά την απαγόρευση των εξαγωγών λευκού ρυζιού και σπαστών ποικιλιών από το Νέο Δελχί τον περασμένο Ιούλιο, εκτός από τις αποστολές για την αντιμετώπιση των ανησυχιών άλλων χωρών για την επισιτιστική ασφάλεια.

Οι περιορισμοί των εξαγωγών θεωρήθηκαν ως ένα μέτρο που συνδέεται με την πολιτική για τον περιορισμό του πληθωρισμού ενόψει των εθνικών εκλογών που διεξήχθησαν νωρίτερα φέτος.

Ωστόσο, οι έμποροι λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί το μέτρο, καθώς τα κρατικά αποθέματα ξεχειλίζουν και η Ινδία κινδυνεύει να χάσει κάποιο μερίδιο της εξαγωγικής αγοράς από το αντίπαλο Πακιστάν. Προτρέπουν το Δελχί να καταργήσει τον εξαγωγικό δασμό 20% στις ποικιλίες basmati και να άρει όλους τους περιορισμούς στις ποικιλίες μη-basmati.

«Συναντηθήκαμε σήμερα με τον υπουργό τροφίμων Pralhad Joshi. Του είπαμε ότι οι ινδικές εξαγωγές ρυζιού γίνονται μη ανταγωνιστικές έναντι του Πακιστάν», δήλωσε ο Jain.

Πακιστανικές ποικιλίες ρυζιού παρόμοιες με τις ποικιλίες basmati της Ινδίας έχουν εξαχθεί για τόσο χαμηλό ποσό όσο 700 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο, πρόσθεσε.

Η παραγωγή ρυζιού basmati της Ινδίας θα είναι πιθανότατα της τάξης των 9 εκατομμυρίων μετρικών τόνων φέτος, σε σύγκριση με περίπου 8-8,5 εκατομμύρια τόνους πέρυσι, δήλωσε ο Jain.

Οι έμποροι έχουν απευθυνθεί στο υπουργείο Εμπορίου και ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στις μεταφορές σύντομα, πρόσθεσε ο Jain. Οι περισσότερες καλλιέργειες ρυζιού της Ινδίας αναμένεται να συγκομιστούν μέχρι τον Οκτώβριο, αν και ορισμένες ποικιλίες θα μπορούσαν να φτάσουν στις εγχώριες αγορές ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Τα περιθώρια εξαγωγών έχουν επίσης μειωθεί λόγω της συμφόρησης των λιμανιών, η οποία έχει καταστήσει τις αποστολές πιο ακριβές και χρονοβόρες, δήλωσε ο Jain.

Οι ναυτιλιακές δυσκολίες έχουν επιδεινωθεί από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή με τους αντάρτες Χούτι να πυροβολούν πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα τους τελευταίους μήνες ως απάντηση στον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας. Οι προκλήσεις του εφοδιασμού της Μέσης Ανατολής, μιας από τις σημαντικότερες αγορές ρυζιού της Ινδίας, έχουν επίσης επιδεινωθεί από την παγκόσμια έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων.

Οι θανατηφόροι καύσωνες σε τμήματα της Ασίας νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι προκάλεσαν ανησυχίες για το κατά πόσον οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να βλάψουν την παραγωγή των καλλιεργειών και να διαταράξουν τα πρότυπα βροχοπτώσεων.

Οι βροχές των μουσώνων τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαν να κυμανθούν πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, δήλωσε ο D Pai, επικεφαλής των συμβουλευτικών υπηρεσιών agromet της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ινδίας.

Η κλιματική αλλαγή έχει μετατοπίσει το τέλος της περιόδου των μουσώνων από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου κατά περίπου δύο εβδομάδες τα τελευταία χρόνια και η επερχόμενη περίοδος βροχών θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Pai.

Οι βόρειες και βορειοδυτικές επαρχίες της Ινδίας, που αποτελούν το καλάθι του ψωμιού, θα μπορούσαν να δουν έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες είναι απίθανο να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες, πρόσθεσε.

Περισσότερες άφθονες βροχές θα μπορούσαν να αναμένονται με τη μετάβαση των βροχοπτώσεων προς το καιρικό φαινόμενο La Nina, δήλωσε ο Pai.

Ινδουιστές πιστοί στην Ινδία συνωστίζονται στο «ναό της βίζας» για να προσευχηθούν για επιτυχή πορεία προς το αμερικανικό όνειρο

Το ρύζι είναι μια υδροβόρα καλλιέργεια που ευδοκιμεί σε συνθήκες άφθονης διαθεσιμότητας νερού.

Ο Vijay Setia, πρώην πρόεδρος της All India Rice Exporters Association, δήλωσε αισιόδοξος ότι οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος της περιόδου. Η περίοδος Ιουνίου-Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεύει συνήθως περίπου το 70% των βροχοπτώσεων της χώρας.

Μια αλλαγή στην εποχή των μουσώνων θα σήμαινε καθυστέρηση στη συγκομιδή του ρυζιού σε τμήματα της χώρας χωρίς να επηρεάσει σημαντικά τη συνολική σοδειά, είπε. «Αν και οι μουσώνες παρατείνονται λίγο, δεν υπάρχει καμία ασθένεια στις καλλιέργειες μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Setia.

Οι νυχτερινές θερμοκρασίες παρέμειναν χαμηλές και δεν υπήρξε ξαφνική περίοδος αύξησης της θερμοκρασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρη ωρίμανση της καλλιέργειας ρυζιού, είπε.

«Θα πρέπει [η κυβέρνηση] να άρει όλους τους περιορισμούς στις εξαγωγές. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για τον έλεγχο των τιμών, εάν και εφόσον απαιτείται», είπε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις