Νέες οδηγίες για τη μετακίνηση αιγοπροβάτων

Νεότερες αποφάσεις εξέδωσε το ΥπΑΑΤ για την μετακίνηση αιγοπροβάτων λόγω επιζωοτίας πανώλης μικρών μηρυκαστικών.

Σύμφωνα με αυτές έχουμε τα εξής:

Επιτρέπονται από 7/9/2024 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων στη Χώρα εκτός από τις περιοχές που βρίσκονται στις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, στις οποίες εφαρμόζονται ειδικότερες διατάξεις.

 

    -Στην ΠΕ Βορείου και Νοτίου Έβρου εφαρμόζονται τα μέτρα ελέγχου αντιμετώπισης της επιζωοτίας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

    -Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, μετά από κλινική εξέταση 24 ώρες πριν τη μετακίνηση των ζώων από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές, με μεταφορικά μέσα και μόνο χωρίς ενδιάμεσες στάσεις και με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός ,απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν τη φόρτωση κλπ)

     Μετά την άφιξή τους, ο χειρισμός των αιγοπροβάτων γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, στην περιοχή της κάθε σταβλικής εγκατάστασης.

   -Για τις μετακινήσεις προς σφαγή τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της ΠΕ ή στο πλησιέστερο με τη συγκεκριμένη εμπορική εκμετάλλευση σφαγείο.

    Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις