Αγρότες σε απόγνωση: Οι φορείς ζητούν παράταση ΟΣΔΕ και ριζικές αλλαγές

Οι φορείς του κλάδου, ΕΘΕΑΣ, ΣΥΣΕΠ, ΕΣΥΦ, ΣΠΕΛ, ΣΕΠΥ και ΠΕΦΠΒΠ, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση και ζητούν άμεση παρέμβαση από το Υπαατ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 πλησιάζει στο τέλος της και οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικά προβλήματα. Όπως καταγγέλουν οι βασικοί φορείς του κλάδου, ΕΘΕΑΣ, ΣΥΣΕΠ, ΕΣΥΦ, ΣΠΕΛ, ΣΕΠΥ και ΠΕΦΠΒΠ, χιλιάδες παραγωγοί αδυνατούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, με αποτέλεσμα να απειλούνται τα εισοδήματά τους και να δημιουργούνται σοβαρές δυσκολίες στην αγροτική παραγωγή.

Οι φορείς επισημαίνουν ότι η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων δεν είναι λειτουργική και επιβαρύνει τους παραγωγούς με αχρείαστη γραφειοκρατία. Επιπλέον, η έλλειψη επαρκούς υποστήριξης από τα Κέντρα Υπηρεσιών Διάδοσης (ΚΥΔ) δυσχεραίνει περαιτέρω τη διαδικασία.

Ως αποτέλεσμα, πάνω από 200.000 αγρότες ενδέχεται να μην καταφέρουν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους έγκαιρα, με σοβαρές συνέπειες για την οικονομική τους επιβίωση.

Αιτήματα των φορέων
Για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι φορείς απευθύνουν έκκληση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητώντας:
Παράταση της προθεσμίας: Προτείνουν την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων κατά έναν μήνα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς και στα ΚΥΔ να ολοκληρώσουν τη διαδικασία χωρίς προβλήματα.
Βελτίωση της πλατφόρμας: Ζητούν την άμεση βελτίωση της πλατφόρμας υποβολής των δηλώσεων, ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία και να μειωθεί η γραφειοκρατία. Επιπλέον, προτείνουν την αξιοποίηση των δεδομένων από την ΑΑΔΕ και άλλες βάσεις του Δημοσίου, ώστε να αυτοματοποιηθούν οι διαδικασίες και να ελαχιστοποιηθούν τα λάθη.
Ανοικτή πρόσβαση στα δεδομένα: Ζητούν την άμεση έναρξη διαδικασιών για την παροχή ανοικτής πρόσβασης στα δεδομένα της ελληνικής γεωργίας, όπως αυτά προκύπτουν από το ΟΣΔΕ. Αυτή η κίνηση θα συμβάλει στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, καθώς θα επιτρέψει σε ερευνητές, επιχειρήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους να αξιοποιήσουν τα δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών.

Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών – ΕΘΕΑΣ
Σύνδεσμος Συμβούλων Επιχειρήσεων – ΣΥΣΕΠ
Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας – ΕΣΥΦ
Σύνδεσμος Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων – ΣΠΕΛ
Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού – ΣΕΠΥ
Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων – ΠΕΦΠΒΠ