Λιπάσματα: Μικρή αύξηση στη ζήτηση το 2024

Μια νέα έκθεση της RaboResearch αποκαλύπτει δύσκολες συνθήκες για τις παγκόσμιες αγορές λιπασμάτων το 2024. Παρά τις αρχικές ελπίδες για ανάκαμψη, η ζήτηση λιπασμάτων δεν έχει διατηρήσει την αύξηση που παρατηρήθηκε το 2023. Η ζήτηση για βασικά λιπάσματα παραμένει υποτονική. Ο δείκτης οικονομικής προσιτότητας λιπασμάτων, που επί του παρόντος είναι ουδέτερος, αναμένεται να γίνει αρνητικός αργότερα μέσα στο έτος λόγω των πιέσεων στα λειτουργικά περιθώρια των αγροτών.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι τιμές των λιπασμάτων δεν έδειξαν ενδείξεις ότι το έτος θα διατηρήσει τον ρυθμό ανάκαμψης που παρατηρήθηκε το 2023. Τώρα, καθώς πλησιάζει η καλλιεργητική περίοδος στο νότιο ημισφαίριο, η κατάσταση για ορισμένα λιπάσματα, όπως το MAP και το DAP, παραμένει δύσκολη. Οι τιμές τους είναι σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη και με άλλα λιπάσματα όπως η ποτάσα.

«Με αυτές τις τιμές λιπασμάτων, συν την πίεση στα λειτουργικά περιθώρια κέρδους των αγροτών λόγω των χαμηλών τιμών των αγροτικών προϊόντων, δεν αναμένουμε ότι η αύξηση της ζήτησης λιπασμάτων θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2023 κατά τους επόμενους έξι μήνες», λέει ο Bruno Fonseca, Senior Analyst - Farm Inputs στη RaboResearch.

Η οικονομική προσιτότητα των λιπασμάτων θα μειωθεί

«Οι προβλέψεις για ισχυρές παγκόσμιες αποδόσεις καλλιεργειών συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στις αγορές βασικών προϊόντων, οδηγώντας σε χαμηλότερες τιμές και μειωμένα λειτουργικά περιθώρια για τους αγρότες», εξηγεί ο Fonseca. «Ταυτόχρονα, οι τιμές του αζώτου και των φωσφορικών αλάτων παραμένουν πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους. Ο δείκτης οικονομικής προσιτότητας υποδηλώνει ότι η οικονομική προσιτότητα των λιπασμάτων θα κινηθεί σε αρνητικό έδαφος εντός των επόμενων οκτώ μηνών».

Η προσιτότητα των φωσφορικών επιδεινώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Η μείωση αυτή αποδίδεται στην αύξηση των τιμών των λιπασμάτων MAP και DAP, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς τιμές των βασικών εμπορευμάτων.

Αντίθετα, οι δείκτες προσιτότητας αζώτου και ποτάσας παρουσίασαν σταθερότητα, ενώ οι τιμές της ουρίας παρουσίασαν διακυμάνσεις λόγω προβλημάτων εφοδιασμού στα τέλη Ιουνίου. Ο δείκτης προσιτότητας της ποτάσας παρουσίασε μικρή βελτίωση μέχρι τον Ιούλιο, καθώς η μείωση των τιμών των λιπασμάτων αντιστάθμισε τον αρνητικό αντίκτυπο της επιδείνωσης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων.

Οι χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων συνεχίζουν να ασκούν πίεση στα περιθώρια κέρδους και στη ζήτηση λιπασμάτων

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων παρουσιάζουν επίμονη πτωτική τάση, κυρίως λόγω των καλλιεργειών καλαμποκιού και σόγιας που σημείωσαν ή σχεδόν σημείωσαν ρεκόρ στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, γεγονός που οδήγησε σε τεράστια παγκόσμια αποθέματα. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν οικονομικές αβεβαιότητες, υψηλότερο κόστος μεταφοράς, γεωπολιτικές εντάσεις, την επανεμφάνιση της La Niña, τον προστατευτισμό και ένα δύσκολο εξαγωγικό περιβάλλον.

«Οι επιπτώσεις των χαμηλότερων τιμών των αγροτικών προϊόντων είναι εκτεταμένες. Πιέζουν τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών και επηρεάζουν τους προμηθευτές», λέει ο Fonseca. «Τα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, με τη σειρά τους, επηρεάζουν την οικονομική προσιτότητα των λιπασμάτων, μειώνοντας τη ζήτηση».

Οι τιμές του φυσικού αερίου και η γεωπολιτική θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αγορά

«Διάφορες εξελίξεις θα μπορούσαν να αλλάξουν τη βραχυπρόθεσμη δυναμική της αγοράς και θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά», προειδοποιεί η Fonseca. «Σε αυτές περιλαμβάνονται οι τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα λόγω γεωπολιτικών γεγονότων ή ενός επερχόμενου κρύου χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

Επιπλέον, οι αλλαγές στις στρατηγικές εξαγωγής φωσφορικών αλάτων από την Κίνα και το Μαρόκο θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο. Τέλος, οι νέοι ινδικοί και κινεζικοί διαγωνισμοί για την ποτάσα είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να παρακολουθήσουμε».

Ζήτηση λιπασμάτων το 2025 και το 2026

Λαμβάνοντας υπόψη τα αναμενόμενα περιθώρια κέρδους των γεωργών και την παγκόσμια έκταση των βασικών αγροτικών προϊόντων, η RaboResearch αναμένει οριακή αύξηση της ζήτησης λιπασμάτων τα επόμενα δύο χρόνια. Η ζήτηση αζώτου πιθανότατα θα συνεχίσει να ανακάμπτει αργά το 2025 και θα αυξηθεί ελαφρώς το 2026.

Η ζήτηση φωσφορικών θα παραμείνει υπό πίεση το 2025, με περιορισμένη αύξηση το 2026. Η ζήτηση για ποτάσα, η οποία επί του παρόντος έχει ευνοϊκότερες τιμές, ανακάμπτει ήπια το 2024. Η ανάκαμψη θα επιβραδυνθεί πιθανότατα το 2025, αλλά θα αυξηθεί και πάλι το 2026.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις