Ξεκίνησε με καλούς οιωνούς η διαχείριση της νέας πηγής εσόδων της ΕΕ που βασίζεται στα πλαστικά απορρίμματα;

Οι ίδιοι πόροι της ΕΕ αποτελούν τις κύριες πηγές εσόδων του ενωσιακού προϋπολογισμού.

Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) θα δημοσιεύσει ειδική έκθεση με θέμα τον νέο ίδιο πόρο της ΕΕ που βασίζεται στα μη ανακυκλωμένα απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών.

Οι ίδιοι πόροι της ΕΕ αποτελούν τις κύριες πηγές εσόδων του ενωσιακού προϋπολογισμού. Μέχρι το 2021, οι πηγές αυτές ήταν τρεις: οι παραδοσιακοί ίδιοι πόροι (κυρίως από τελωνειακούς δασμούς που επιβάλλονται στις εισαγωγές στην ΕΕ), ο ίδιος πόρος που βασίζεται στον ΦΠΑ και ο ίδιος πόρος που βασίζεται στο ΑΕΕ. Τον Ιανουάριο του 2021, η ΕΕ εισήγαγε έναν νέο ίδιο πόρο, ο οποίος βασίζεται στα μη ανακυκλωμένα απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών που παράγονται στα κράτη μέλη. Το 2023, τα έσοδα από τον ίδιο πόρο που βασίζεται στα πλαστικά ανήλθαν σε 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι στο 4 % των συνολικών εσόδων της ΕΕ.

Το ΕΕΣ αξιολόγησε κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες της ΕΕ ήταν καλά προετοιμασμένες για την εισαγωγή του νέου ιδίου πόρου και αν μπορούσαν να διασφαλίσουν τη συγκρισιμότητα και την αξιοπιστία των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των συνεισφορών των κρατών μελών. Επίσης, τα συμπεράσματα του ελέγχου θα λειτουργήσουν ως διδάγματα που μπορούν να ληφθούν υπόψη για τη διαχείριση τυχόν άλλων ιδίων πόρων που θα εισαχθούν τα επόμενα χρόνια.