Το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ παραμένει σε καλό δρόμο

Τον Μάιο του 2024, το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής παρέμεινε σταθερό στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με τον Μάιο του 2023. 

Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 19,7 δισ. ευρώ, με αύξηση στις ελιές και το ελαιόλαδο, αλλά μείωση στα φυτικά έλαια και τα δημητριακά. 

Οι εισαγωγές ήταν 14,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 3% σε σχέση με τον Μάιο του 2023, λόγω της αύξησης των προϊόντων κακάο, των φρούτων, των ξηρών καρπών και του ελαιολάδου. 

Οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ουκρανία. 

Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της τελευταίας μηνιαίας έκθεσης για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξαγωγές

Οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ παρέμειναν σταθερές στα 19,7 δισ. ευρώ, ενώ οι σωρευτικές εξαγωγές από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο έφθασαν τα 97,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2% από το 2023.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο κυριότερος προορισμός, ακολουθούμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σημείωσαν αύξηση 9% λόγω των υψηλότερων τιμών του ελαιολάδου. 

Η Κίνα παρουσίασε μείωση 10%, κυρίως στο χοιρινό κρέας, τα παρασκευάσματα δημητριακών και τα γαλακτοκομικά. 

Επιπλέον, οι εξαγωγές προς τη Βραζιλία αυξήθηκαν κατά 208 εκατ. ευρώ (+21%), λόγω των υψηλότερων τιμών της ελιάς και του ελαιολάδου. Αντίθετα, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 15% (463 εκατ. ευρώ), κυρίως στα οινοπνευματώδη ποτά.

Οι εξαγωγές ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 60% (+1,2 δισ. ευρώ), ενώ οι αξίες των εξαγωγών δημητριακών μειώθηκαν κατά 14% (937 εκατ. ευρώ) λόγω των χαμηλότερων τιμών παρά τις υψηλότερες ποσότητες. 

Οι εξαγωγές φυτικών ελαίων μειώθηκαν επίσης κατά 37% (654 εκατ. ευρώ) λόγω των χαμηλότερων τιμών και όγκων.

Εισαγωγές

Οι εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ανήλθαν σε 14,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 3% σε σχέση με τον Μάιο του 2023. Οι σωρευτικές εισαγωγές από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο ανήλθαν σε 69,6 δισ. ευρώ, σε σταθερό επίπεδο σε σύγκριση με το 2023.

Παρά τη μείωση κατά 4%, η Βραζιλία παρέμεινε η κορυφαία πηγή, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία. 

Οι εισαγωγές από την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Νιγηρία και την Τυνησία αυξήθηκαν κατακόρυφα, λόγω των υψηλότερων τιμών του κακάο και του ελαιολάδου. 

Αντίθετα, οι εισαγωγές από την Αυστραλία, την Ινδονησία και τον Καναδά μειώθηκαν απότομα. Οι εισαγωγές καφέ, τσαγιού, κακάο και μπαχαρικών αυξήθηκαν κατά 26% (2,3 δισ. ευρώ) και οι εισαγωγές φρούτων και ξηρών καρπών κατά +9% (855 εκατ. ευρώ), ενώ τα δημητριακά και οι ελαιούχοι σπόροι σημείωσαν σημαντική μείωση λόγω των χαμηλότερων τιμών και όγκων.

* Δείτε ΕΔΩ την έκθεση

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις