Ανεπηρέαστες οι αγορές μετά την έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας

Η έκθεση WASDE του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA) ήταν σε μεγάλο βαθμό ένα μη-γεγονός για τις αγορές σιτηρών. Λίγες ουσιαστικές αλλαγές έγιναν στους εγχώριους ή παγκόσμιους ισολογισμούς, και η σημερινή δράση των τιμών αντανακλούσε σε μεγάλο βαθμό αυτό το γεγονός. 

Παρά την πρόσφατη ξηρασία σε όλη τη ζώνη του καλαμποκιού, το USDA παραμένει επιθετικά αισιόδοξο για τις αποδόσεις καλαμποκιού και σόγιας και αυξάνει συγκρατημένα τις προβλεπόμενες αποδόσεις καλαμποκιού στα 183,6 BPA και να αφήνει αμετάβλητες τις αποδόσεις σόγιας στα 52,3 BPA. 

Σιτάρι

Οι παγκόσμιες προοπτικές για το σιτάρι για το 2024/25 αφορούν μεγαλύτερες προμήθειες, κατανάλωση, εμπόριο και τελικό προϊόν και αποθέματα. 

Οι προμήθειες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,5 εκατ. τόνους σε 1.062,1 εκατ. τόνους, καθώς οι υψηλότερες αρχικών αποθεμάτων υπεραντισταθμίζουν τη χαμηλότερη παραγωγή. 

Τα αρχικά αποθέματα αυξάνονται κυρίως λόγω Καναδά, καθώς τα τελικά αποθέματα της στατιστικής υπηρεσίας του Καναδά για το 2023/24 ήταν σημαντικά υψηλότερα από τα αποθέματα του USDA προηγούμενη εκτίμηση του USDA. 

Τα τελικά αποθέματα του Καναδά αυξήθηκαν επίσης σημαντικά υψηλότερα για το 2021/22 και 2022/23 με βάση τις αναθεωρήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά. 

Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού μειώνεται κατά 1,4 εκατ. τόνους σε 796,9 εκατ. τόνους, αλλά παραμένει ρεκόρ, καθώς η μείωση στην ΕΕ είναι μόνο εν μέρει αντισταθμίζεται εν μέρει από την υψηλότερη παραγωγή της Αυστραλίας και της Ουκρανίας. 

Η ΕΕ μειώνεται κατά 4,0 εκατ. τόνους σε 124,0 εκατ. τόνους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών συγκομιδής για τη Γαλλία και τη Γερμανία. 

Η παραγωγή της Αυστραλίας αυξάνεται κατά 2,0 εκατ. τόνους σε 32,0 εκατ. τόνους λόγω ευνοϊκών συνθηκών στη Δυτική Αυστραλία, τη Νέα Νότια Ουαλία και το Κουίνσλαντ. 

Η Ουκρανία αυξάνεται κατά 0,7 εκατ. τόνους σε 22,3 εκατ. τόνους βάσει στοιχεία συγκομιδής που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας.

Η παγκόσμια κατανάλωση αυξάνεται κατά 0,9 εκατ. τόνους σε 804,9 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω της υψηλότερης κατανάλωσης ζωοτροφών και υπολειμματική χρήση για αρκετές χώρες, υπεραντισταθμίζοντας τη μείωση για την ΕΕ. 
Παγκόσμια εμπόριο αυξάνεται κατά 1,7 εκατ. τόνους σε 216,5 εκατ. τόνους, καθώς οι υψηλότερες εξαγωγές για την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ουκρανία υπεραντισταθμίζουν τη μείωση για την ΕΕ. 

Τα προβλεπόμενα παγκόσμια τελικά αποθέματα για το 2024/25 είναι αυξάνονται κατά 0,6 εκατ. τόνους σε 257,2 εκατ. τόνους, καθώς οι αυξήσεις για τον Καναδά, τη Βραζιλία και το Καζακστάν υπερβαίνουν υπεραντισταθμίζουν τις μειώσεις για την Αυστραλία, την Τουρκία και αρκετές άλλες χώρες.

Καλαμπόκι

Η αύξηση των εγχώριων αποδόσεων καλαμποκιού σε 183,6 BPA προσδιορίζει την εγχώρια παραγωγή καλαμποκιού σε 15,2 δισεκατομμύρια μπούσελ - αύξηση κατά 39 εκατομμύρια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

Η αρχική απογοήτευση αντικατοπτρίστηκε από την πτώση των προθεσμιακών συμβολαίων καλαμποκιού κατά σχεδόν 7 σεντς μετά την ανακοίνωση της έκθεσης, αλλά δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να επανέλθει το καλαμπόκι Dec. 

Η επένδυση για το καλαμπόκι ήρθε στο σκεπτικό πίσω από τη μείωση των αρχικών αποθεμάτων κατά 55 εκατομμύρια μπούσελ - αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα και καλαμπόκι που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αιθανόλης στο 223/24. 

Ενώ οι πωλήσεις καλαμποκιού σήμερα το πρωί ήταν απογοητευτικές, η δραστηριότητα πωλήσεων έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες 6-8 εβδομάδες με το Μεξικό και την Κίνα να αποτελούν τακτικούς πελάτες. Όσο η ζήτηση παραμένει ισχυρή, η σημερινή αύξηση της παραγωγής είναι αμελητέα. 

Τα παγκόσμια ισοζύγια παρέμειναν επίσης σχεδόν αμετάβλητα, με εξαίρεση τα τελικά αποθέματα, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 308,35 εκατ. τόνους (από 310,17 εκατ. τόνους τον προηγούμενο μήνα). Ενώ το καλαμπόκι Δεκεμβρίου υποχώρησε σχεδόν 7 σεντς κατά την ανακοίνωση της έκθεσης, κατάφερε να ανακτήσει τα πάντα και να κλείσει 2 σεντς υψηλότερα στα 406.

Σόγια

Αν και οι αποδόσεις σόγιας παρέμειναν αμετάβλητες, οι εκτιμήσεις για την εγχώρια παραγωγή σόγιας μειώθηκαν λίγο στα 4,586 δισεκατομμύρια μπούσελ (4,589 δισεκατομμύρια μπούσελ τον προηγούμενο μήνα). 

Η επιλογή του USDA να μην προβεί σε προσαρμογές των αποδόσεων προκάλεσε ερωτηματικά, καθώς η ξηρασία σε όλη τη ζώνη του καλαμποκιού τους τελευταίους 2 μήνες. 

Ακόμα και έτσι, δεν έγινε αντιληπτό ως κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τη σημερινή τιμή διακανονισμού. Οι εξαγωγές σόγιας αυτή την εβδομάδα ήταν εντυπωσιακές και διαμορφώθηκαν προς το ανώτερο άκρο των εκτιμήσεων των εμπόρων σε 1,474 εκατ. τόνους. 

Ενώ οι πωλήσεις ήταν αργές στην αρχή του έτους, η Κίνα και οι «άγνωστοι προορισμοί» έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Ιούλιο. Οποιαδήποτε εμπόδια στην πρόοδο των φυτεύσεων στη Βραζιλία ή η έλλειψη ανακούφισης των συνθηκών ξηρασίας στο Mato Grosso θα μπορούσαν να στείλουν περαιτέρω ζήτηση στα αμερικανικά φασόλια σόγιας και στα προϊόντα σόγιας. 

Όπως και στο καλαμπόκι, η αρχική πτωτική κίνηση στα σόγια δεν είχε διάρκεια, καθώς το συμβόλαιο Νοεμβρίου διαμορφώθηκε κατά 11 ¼ σεντς υψηλότερα στα 1011 ¾.

*Δείτε ΕΔΩ την έκθεση του USDA

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις