Η ΕΕ δίνει λύση: Αυξημένες προκαταβολές ΚΑΠ για να στηρίξει τους αγρότες

Άνοιγμα της στρόφιγγας για τους αγρότες
Σε μια κίνηση που αναμένεται να ανακουφίσει σημαντικά τους Ευρωπαίους αγρότες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει τις προκαταβολές που λαμβάνουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Αυτή η απόφαση έρχεται ως άμεση απάντηση στις αυξημένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, όπως οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι υψηλές τιμές των εισροών και τα αυξημένα επιτόκια.

Εφόσον τα κράτη μέλη κάνουν χρήση αυτής της άδειας, οι αγρότες θα μπορούν να λαμβάνουν έως και το 70% των άμεσων πληρωμών τους προκαταβολικά από τις 16 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με το 50% που είναι σήμερα. Ομοίως, οι προκαταβολές για παρεμβάσεις με βάση την έκταση και τα ζώα στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης μπορούν να αυξηθούν έως και 85%, αντί του συνηθισμένου 75%. 

Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες θα έχουν πρόσβαση σε σημαντικό μέρος των χρημάτων που τους οφείλονται πολύ νωρίτερα από ό,τι συνήθως, ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητά τους και την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές πιέσεις.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μια αναγνώριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας και μια επιβεβαίωση της δέσμευσης της ΕΕ να στηρίξει τους αγρότες  της.

Όπως πρόσφατα  δήλωσε η πρόεδρος  Ursula VON DER LEYEN  «Οι αγρότες μας είναι η ραχοκοκαλιά της Ευρώπης και πρέπει να τους προστατεύσουμε. Αυτή η απόφαση θα τους βοηθήσει να διαχειριστούν τις τρέχουσες προκλήσεις και να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων».

Απειλή οι καθυστέρησης στις πληρωμές ΚΑΠ

"Η δυνατότητα των Ελλήνων αγροτών να λάβουν τις προβλεπόμενες προκαταβολές από την Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελεί πλέον ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τον κλάδο. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με την επιτήρηση στην οποία έχει τεθεί ο οργανισμός, δημιουργούν ανησυχία για την ομαλή εκταμίευση των χρημάτων. Αν και ελπίζουμε σε μια θετική εξέλιξη, οι πρόσφατες εμπειρίες και οι τρέχουσες συνθήκες δεν ενθαρρύνουν ιδιαίτερα. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι τελευταίες ομαλές πληρωμές είχαν πραγματοποιηθεί κατά την προεδρία του Γρηγορίου Βάρρα.

Οι καθυστερήσεις στις ενισχύσεις απειλούν την επιβίωση

"Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Θήβας, Ηλίας Χατζηδούρος, εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του κλάδου στον, τονίζοντας ότι η ελληνική ύπαιθρος, ήδη επιβαρυμένη από χρέη και τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, αντιμετωπίζει με ανησυχία τις καθυστερήσεις στις ενισχύσεις.

Κάθε μέρα που περνάει είναι κρίσιμη για την επιβίωση των αγροτών, οι οποίοι εξαντλούνται οικονομικά και παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις. Ο κ. Χατζηδούρος υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για ένα σταθερό και αξιόπιστο σύστημα ενισχύσεων."

Διαβάστε αναλυτικά εδώ την απόφαση

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις