Καλαμπόκι: Υποχωρεί η παραγωγή στις ΗΠΑ

Η αγορά καλαμποκιού προσπαθεί να δημιουργήσει κάποιες προσδοκίες για μείωση της παραγωγικότητας και της παραγωγής των ΗΠΑ σε αυτή την έκθεση του USDA για τον Σεπτέμβριο. 

Η πτώση των τιμών κοντά στο ελάχιστο επίπεδο της χώρας, 3,70 δολάρια/μπουσέλ, αρχίζει να ανησυχεί την αμερικανική αγορά και, ακόμη και κατά το στάδιο της ωρίμανσης, επιχειρείται να βρεθεί κάποια μεταβλητή για τη μείωση της παραγωγής και να ανασταλεί μια ταχύτερη πτώση των τιμών με τη συγκομιδή. 

Στην πραγματικότητα, μικρές διορθώσεις μέχρι τον Ιανουάριο είναι φυσιολογικές. Το ενδιαφέρον, από εδώ και πέρα, επικεντρώνεται πραγματικά στη ροή των εξαγωγών και σε κάποιο νέο γεγονός που μπορεί να προκύψει μετά τη συγκομιδή για να θέσει σταθερά τις τιμές πάνω από τα 4,00 δολάρια/μπουσέλ στο Χρηματιστήριο του Σικάγο.

Η συγκομιδή στις ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες και να ασκήσει τη δύναμη της σταθεροποίησης των τιμών του καλαμποκιού στη διεθνή αγορά. 

Μετά την έκθεση του USDA αυτής της εβδομάδας, η οποία υποδηλώνει παραγωγικότητα χαμηλότερη από το ρεκόρ που είχε σημειώσει το USDA τον Αύγουστο με 183,1 μπούσελ/στρέμμα, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στη ροή των τοπικών εξαγωγών.

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων 14 ημερών στις μεσοδυτικές πολιτείες ήταν ικανοποιητικές για τη διατήρηση μιας καλής δομής για το κλείσιμο της πλήρωσης των λοβών και την έναρξη της ωρίμανσης. 

Ως εκ τούτου, είτε ελαφρώς πάνω είτε ελαφρώς κάτω, η παραγωγή έχει μικρή επίδραση σε μια κατάσταση που είναι απολύτως άνετη. Φυσικά, σε ένα περιβάλλον όπου οι τιμές επιστρέφουν στο μέσο όρο, η μεταβλητότητα σε κάθε μεταβλητή καταλήγει να επικρατεί.

Από εδώ και στο εξής, ωστόσο, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στη ροή των εβδομαδιαίων εξαγωγών. Οι εξαγωγές έφτασαν τους 1,82 εκατ. τόνους αυτή την εβδομάδα, τον καλύτερο αριθμό του έτους, και μπορούμε να υποθέσουμε ότι η παγκόσμια ζήτηση έχει μετατοπιστεί προς το καλαμπόκι, το οποίο έχει σήμερα χαμηλότερες τιμές FOB. 

Με τις τιμές στο CBOT να επιστρέφουν στο μέσο όρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ουσιαστικά ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά τους στις εξαγωγές και θα επανακτήσουν τη θέση τους ως ο κορυφαίος εξαγωγέας παγκοσμίως. 

Ακόμη και με την υποτίμηση του ρεάλ, η Βραζιλία δεν είναι σε θέση να συμβαδίσει με ένα χαμηλότερο προφίλ τιμών, με πολύ υψηλές πριμοδοτήσεις και μια προσφορά που φαίνεται αρκετά άνετη ώστε να επιτρέψει εξαγωγές άνω των 40 εκατ. τόνων κατά τη φετινή χρήση. Ως εκ τούτου, φαίνεται σαφές ότι η διεθνής ζήτηση θα στραφεί προς το καλαμπόκι των ΗΠΑ λόγω των ευκολότερων αγορών και των πιο προσιτών τιμών.

Μετά από αυτό, η προσοχή θα στραφεί στις καλλιέργειες της Νότιας Αμερικής. Η Βραζιλία και η Αργεντινή θα έχουν μείωση της παραγωγής στη θερινή σοδειά 2024/25, γεγονός που θα μπορούσε να διευκολύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να πραγματοποιήσουν καλές εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις