Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ένα σύστημα βασισμένο στην αγορά για να ενθαρρύνει τους γεωργούς και τη βιομηχανία να διατηρήσουν τη φύση και να αποκαταστήσουν τη χαμένη βιοποικιλότητα, θέτοντας μια τιμή στα οικοσυστήματα.
Η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανταμοιβή των γεωργών που συμβάλλουν στην αντιστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας και της κλιματικής καταστροφής, δήλωσε σήμερα (13 Σεπτεμβρίου) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Χρειαζόμαστε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αποζημιώσουμε τους αγρότες για το επιπλέον κόστος της βιωσιμότητας και να τους αποζημιώσουμε για τη φροντίδα του εδάφους, της γης, του νερού και του αέρα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.
«Ήρθε η ώρα να ανταμείψουμε όσους υπηρετούν τον πλανήτη μας», δήλωσε σε συνέδριο στο Μόναχο, το οποίο πραγματοποιήθηκε μόλις μια εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση ενός “στρατηγικού διαλόγου” για το μέλλον της γεωργίας στην Ευρώπη, που ξεκίνησε εν μέσω αυξανόμενης αναταραχής για την περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ.
Οι αγρότες είναι θύματα της πρώτης γραμμής της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας, ενώ ταυτόχρονα «οι γεωργικές δομές και πρακτικές μπορούν να τροφοδοτήσουν αυτές τις κρίσεις», δήλωσε ο επανεκλεγείς πρόεδρος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.
«Χρειαζόμαστε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να αποζημιώσουμε τους αγρότες για το πρόσθετο κόστος της βιωσιμότητας και να τους αποζημιώσουμε για τη φροντίδα της γης, του νερού και του αέρα», είπε. «Είναι καιρός να ανταμείψουμε όσους υπηρετούν τον πλανήτη μας».
Η φον ντερ Λάιεν -η οποία προκάλεσε αντιδράσεις τους τελευταίους μήνες με την ανάκληση βασικών προτάσεων περιβαλλοντικής πολιτικής εν μέσω θορυβωδών διαδηλώσεων των αγροτών στις Βρυξέλλες και σε ολόκληρη την ΕΕ- δεσμεύτηκε να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για το μέλλον της γεωργίας στην Ευρώπη εντός των πρώτων 100 ημερών της δεύτερης θητείας της, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο.
Τα σημερινά της σχόλια βασίζονται στην έκθεση για τον στρατηγικό διάλογο που δημοσιεύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από περιβαλλοντικές ομάδες, συνδικαλιστικές οργανώσεις αγροτών και λομπίστες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, και η οποία ζητεί «σημαντική ετήσια αύξηση» του τμήματος των άμεσων ενισχύσεων προς τους αγρότες στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που συνδέονται με περιβαλλοντικές δράσεις.
Η Von der Leyen υπαινίχθηκε ένα σύστημα «πιστώσεων για τη φύση» με βάση την αγορά, το οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και πέραν του γεωργικού τομέα.
«Πάρτε μια εταιρεία ύδρευσης για την οποία η υγεία μιας πηγής είναι ζωτικής σημασίας περιουσιακό στοιχείο. Ή πάρτε μια εταιρεία φρούτων που βασίζεται στο σημαντικό έργο των επικονιαστών. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις πιστώσεις της φύσης για να ανταμείψουν τις τοπικές κοινότητες και τους αγρότες που παρέχουν οικοσυστημικές υπηρεσίες, ώστε να δημιουργήσουμε μια αγορά για την αποκατάσταση του πλανήτη μας», δήλωσε η ίδια.
«Ξέρω ότι ακούγεται σχεδόν πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά ξέρουμε ότι με τα σωστά πρότυπα, μπορεί να γίνει», είπε, επισημαίνοντας το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, όπου οι φορείς εκμετάλλευσης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εργοστασίων πρέπει να αγοράζουν εμπορεύσιμα δικαιώματα για να καλύψουν κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν, ένα σύστημα που ισχύει εδώ και δύο δεκαετίες.
«Στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγονται ήδη εργασίες για τον καθορισμό ενός παγκόσμιου προτύπου για τα πιστωτικά μόρια για τη φύση, διότι αυτά πρέπει να είναι πραγματικά πιστωτικά μόρια για τη φύση και όχι πράσινη πλύση», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, πριν κλείσει με μια προσωπική σημείωση: “Από τότε που ήμουν μικρό κορίτσι, το 70% της άγριας ζωής έχει εξαφανιστεί”.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε στη συνέχεια να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τις «εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη», σημειώνοντας μόνο ότι η φον ντερ Λάιεν είχε θίξει εν συντομία το ίδιο θέμα στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι πέρυσι, όπου πρότεινε ότι οι «πιστώσεις φύσης» θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανταμοιβή των αφρικανικών χωρών για τη διατήρηση των τροπικών δασών τους.
Αν το ακροατήριό της στο Μόναχο είχε αμφιβολίες για την κλίμακα της κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο πλανήτης, ο Johan Rockström του Ινστιτούτου Έρευνας Κλιματικών Επιπτώσεων του Πότσδαμ ακολούθησε την πρόεδρο της Επιτροπής με μια αυστηρή προειδοποίηση ότι η κατάρρευση του κλίματος δεν οφείλεται μόνο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
«Μπορώ να σας πω, η επιστήμη είναι σήμερα ξεκάθαρη ότι ο τελικός καθοριστικός παράγοντας, αυτό που ρυθμίζει τη σταθερότητα του πλανήτη, την ικανότητά του να παραμείνει σε μια επιθυμητή κατάσταση ισορροπίας είναι η φύση», δήλωσε ο Rockström, υποδηλώνοντας ότι η δράση της βιοποικιλότητας και του κλίματος έχει νόημα ακόμη και αν είναι καθαρά ρεαλιστική.
«Αυτό είναι ένα σημείο όπου πρέπει να ξυπνήσουμε και να παρεκκλίνουμε ριζικά από αυτό το μονοπάτι της καταστροφής, ακόμη και αν αυτό επικεντρώνεται μόνο στις θέσεις εργασίας, την οικονομία και την ασφάλεια - γιατί αυτό αφορά τις θέσεις εργασίας, την οικονομία και την ασφάλεια».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις