Η ξηρασία απειλή τις φυτεύσεις σιταριού στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας

Τα ξεραμένα εδάφη στη Ρωσία και την Ουκρανία απειλούν τις φυτεύσεις για τη συγκομιδή σιταριού του επόμενου έτους, ένας ακόμη πονοκέφαλος για τους αγρότες που πλήττονται από τις καιρικές αντιξοότητες και τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Εκτάσεις γης σε όλα τα έθνη, τα οποία μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο όλων των εξαγωγών σιταριού, είναι πολύ ξηρές για να φυτέψουν ορισμένες καλλιέργειες. Ενώ υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος για να βελτιωθούν οι συνθήκες και να προλάβουν οι αγρότες, οι προκλήσεις κινδυνεύουν να μειώσουν το παράθυρο σποράς για τις χειμερινές καλλιέργειες που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας παραγωγής τους.

Το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής Ρωσίας βιώνει «τρομερή ξηρασία», δήλωσε ο Dmitry Rylko, διευθυντής του συμβούλου IKAR με έδρα τη Μόσχα. «Οι αγρότες διστάζουν να σπείρουν μέσα στη σκόνη».

Πρόκειται για μια πρώιμη υπενθύμιση των πιθανών κινδύνων εφοδιασμού για την επόμενη περίοδο. Ενώ οι τιμές του σιταριού είναι πολύ κάτω από την κορυφή που είχε καθοριστεί μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες εν μέρει λόγω των ανησυχιών για την προσφορά στη Μαύρη Θάλασσα. Η παραγωγή σιταριού της Ουκρανίας είναι περίπου κατά το ένα τρίτο χαμηλότερη από τα προπολεμικά επίπεδα, αφού έχασε εκτάσεις στην εισβολή. Η τελευταία σοδειά της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά περίπου 10% λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Οι Ρώσοι αγρότες έχουν φυτέψει 6,3 εκατομμύρια εκτάρια (15,5 εκατομμύρια στρέμματα) χειμερινών καλλιεργειών, εξαιρουμένων των ελαιούχων σπόρων, μέχρι στιγμής, το χαμηλότερο για αυτή την εποχή του έτους εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με το IKAR. Η φυτεμένη έκταση της Ουκρανίας είναι περίπου η μισή από ό,τι ήταν πέρυσι τέτοια εποχή.

Η ζέστη και η ξηρασία έχουν αφήσει ορισμένα χωράφια πολύ ξηρά, μεταξύ άλλων και για άλλες καλλιέργειες όπως η ελαιοκράμβη. Θερμοκρασίες έως και 7 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό στην Ουκρανία και τη δυτική Ρωσία την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου κράτησαν τα εδάφη «χωρίς υγρασία», σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Τα εδάφη της ουκρανικής γεωργικής εταιρείας HarvEast ήταν πολύ ξηρά για να σπείρουν χειμερινές καλλιέργειες και να εκτελέσουν βασικές εργασίες για την προετοιμασία της φύτευσης, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Dmitry Skornyakov.

«Μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουροι για τη μείωση των εκταρίων ελαιοκράμβης στην Ουκρανία, επειδή ο λογικός χρόνος για τη σπορά της» θα εξαντληθεί σύντομα, είπε. «Όσον αφορά το σιτάρι και το κριθάρι, έχουμε ακόμη χρόνο».

Τα καιρικά προβλήματα επιτείνουν τις δύσκολες καταστάσεις για τους αγρότες. Οι περιοχές που τώρα κατέχονται από τη Μόσχα ήταν μεγάλοι γεωργικοί παραγωγοί, ενώ οι αγρότες σε άλλα μέρη της Ουκρανίας εργάζονταν παρά τα εδάφη που έχουν μολυνθεί από νάρκες και μη εκραγμένα πυρομαχικά και την έλλειψη εργατικού δυναμικού λόγω της κινητοποίησης. Η Ρωσία αντιμετώπισε επίσης έλλειψη εργατών στη βιομηχανία και τη γεωργία λόγω του πολέμου.

Παρόλο που τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού αναφοράς του Σικάγο είναι περισσότερο από 50% κάτω από το ανώτατο όριο που είχε καθοριστεί το 2022, υπάρχουν ενδείξεις περιορισμού των προμηθειών. Οι τιμές άγγιξαν πρόσφατα το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο και το USDA προβλέπει ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα είναι σε χαμηλό εννέα ετών αυτή τη σεζόν.

Η βροχή αυτή την εβδομάδα αναμένεται να βοηθήσει ελαφρώς την υγρασία του εδάφους για το σιτάρι της Μαύρης Θάλασσας, αλλά απαιτούνται πολύ περισσότερα για μια σημαντική βελτίωση ώστε να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για την ξηρασία, δήλωσε ο προγνώστης Maxar. Παρόλα αυτά, οι αγρότες έχουν περιθώριο μέχρι περίπου τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο για να προλάβουν τις φυτεύσεις, αν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Εάν το ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας λάβει καλές βροχές πριν από τα μέσα Οκτωβρίου και ο καιρός παραμείνει ζεστός, τότε «δεν είναι πολύ επικίνδυνο ακόμα», δήλωσε ο Rylko της IKAR.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις