Σιτάρι: Κερδίζει έδαφος παρά τις πιέσεις από την προσφορά στη Μαύρη Θάλασσα

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Σικάγο αυξήθηκαν την Τετάρτη, αφού το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας υποβάθμισε εκ νέου την καλλιέργεια της χώρας, αλλά οι σημαντικές εξαγωγές φθηνού σιταριού της Μαύρης Θάλασσας συνέχισαν να πιέζουν το ράλι που οδήγησε τις τιμές σε υψηλά τριών μηνών την περασμένη εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη σόγια αυξήθηκαν καθώς οι έμποροι παρακολουθούσαν τη ζέστη και την ξηρασία στη Βραζιλία που απειλούν τη σπορά σόγιας στον κορυφαίο εξαγωγέα σόγιας στον κόσμο. Το καλαμπόκι κέρδισε επίσης.

Τα βασικά στοιχεία

* Το πιο ενεργό συμβόλαιο σιταριού στο Chicago Board of Trade (CBOT) Wv1 σημείωνε άνοδο 0,2% στα 5,77 δολάρια το μπούσελ, ενώ το καλαμπόκι CBOT Cv1 κινήθηκε 0,1% υψηλότερα στα 4,12-3/4 δολάρια το μπούσελ και η σόγια Sv1 σκαρφάλωσε 0,2% στα 10,08-1/4 δολάρια το μπούσελ.

* Η άφθονη προσφορά ώθησε και τα τρία συμβόλαια σε χαμηλά τετραετίας τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά οι τιμές έχουν ανακτήσει κάποιο έδαφος. Το σιτάρι σημείωσε άνοδο έως και 5,99 δολάρια την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Ιουνίου.

* Τα κέρδη του σιταριού τροφοδοτήθηκαν από τις απώλειες σοδειάς στην Ευρώπη, το δολάριο, τις ξηρές συνθήκες στην Ουκρανία και τη Ρωσία και την επίθεση με πύραυλο την περασμένη εβδομάδα σε ένα πλοίο μεταφοράς σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, για την οποία το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα.

* Το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας μείωσε εκ νέου την Τρίτη την εκτίμησή του για την παραγωγή μαλακού σιταριού της χώρας το 2024, με τη συγκομιδή να αναμένεται να είναι η χειρότερη από το 1986.

* Οι εξαγωγές μαλακού σιταριού από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την έναρξη της περιόδου 2024/25 τον Ιούλιο είναι επίσης σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι στο ίδιο στάδιο πέρυσι.

* Το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας ανέφερε την Τρίτη ότι ο ρυθμός φύτευσης του χειμερινού σιταριού ήταν πολύ πιο αργός από πέρυσι, μετά τις υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ και την έλλειψη βροχής.

* Ωστόσο, οι εξαγωγές από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού, αναμένεται να παραμείνουν ισχυρές τον Σεπτέμβριο, αν και μειωμένες από το υψηλό ρεκόρ του Αυγούστου, εκτιμά η εταιρεία συμβούλων Sovecon.

* Η Sovecon αύξησε επίσης ελαφρώς την εκτίμησή της για την καλλιέργεια σιταριού της Ρωσίας το 2024 σε 82,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

* Σε άλλες καλλιέργειες, οι ταχέως εξελισσόμενες συγκομιδές σόγιας και καλαμποκιού στις ΗΠΑ ασκούν πίεση στις τιμές προσελκύοντας μαζική προσφορά στην αγορά.

* Στη Βραζιλία, έναν ακόμη μεγαλύτερο εξαγωγέα σόγιας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση δήλωσε ότι η σοδειά σόγιας θα μπορούσε να είναι κατά 12,8% μεγαλύτερη το 2024/25 σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Αλλά οι έμποροι παρακολουθούν την ξηρασία που απειλεί τη σπορά σόγιας και στηρίζει τις τιμές της σόγιας.

* Ο οργανισμός καλλιεργειών Conab της Βραζιλίας προέβλεψε επίσης ότι η παραγωγή καλαμποκιού της χώρας το 2024/25 θα ανέλθει σε 119,8 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 3,6% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, αλλά δήλωσε ότι οι εξαγωγές θα μειωθούν πιθανότατα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις