Η Γαλλία ενισχύει την επιτήρηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στα γερμανικά σύνορα

Η Γαλλία αύξησε την επιτήρηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) κατά μήκος μέρους των συνόρων με τη Γερμανία, καθώς η ασθένεια συνεχίζει να εξαπλώνεται μεταξύ των αγριόχοιρων σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ενημέρωσε το υπουργείο Γεωργίας την Τρίτη.

Η αυξημένη επιτήρηση έρχεται καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την πιθανή εισαγωγή της νόσου στη Γαλλία, η οποία θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη χοιροτροφία της χώρας και ενδεχομένως να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων.

«Λόγω της πρόσφατης εξέλιξης της ASF σε αγριόχοιρους στη Γερμανία, το υπουργείο αύξησε την επιτήρηση της ASF ... στα διαμερίσματα Bas-Rhin και Moselle», ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενο σε δύο βορειοανατολικές περιοχές της Γαλλίας που συνορεύουν με τη Γερμανία.

Ο ιός, ο οποίος είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο αλλά θανατηφόρος για τους χοίρους, εξαπλώνεται δυτικά στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και κρούσματα έχουν επίσης εντοπιστεί κοντά στη Γαλλία στο Βέλγιο και την Ιταλία.

Η εξάπλωση της νόσου στη Γερμανία ανέτρεψε τη μεγάλη χοιροτροφία της χώρας, με πολλές υπερπόντιες χώρες να επιβάλλουν απαγορεύσεις.

Οι επιδημίες της ΑΠΧ έχουν επίσης πλήξει χώρες της Ασίας τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας τεράστιες απώλειες σε κοπάδια χοίρων στην Κίνα και το Βιετνάμ.

Το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταστήσει φράχτες κατά μήκος των γερμανικών συνόρων για να σταματήσει την ασθένεια, μια τακτική που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για να αποτρέψει την εξάπλωση της ΑΠΧ από το Βέλγιο.

Οι αρχές βρίσκονται επίσης σε επαφή με τους τοπικούς κυνηγούς για τη ρύθμιση των πληθυσμών των αγριόχοιρων, μια προσέγγιση που χρησιμοποιείται επίσης στα νοτιοανατολικά κοντά στην Ιταλία.

Ομάδες αγροτών κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα τις αρχές να δημιουργήσουν ζώνες απαλλαγμένες από αγριογούρουνα κοντά στη Γερμανία, όπως αυτές που δημιουργήθηκαν κατά μήκος των βελγικών συνόρων πριν από αρκετά χρόνια.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις