Εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι προτάσεις για τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2025 για τη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο. Η πρόταση προωθεί τη βιώσιμη διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο και υλοποιεί τις πολιτικές δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στις δηλώσεις MedFish4Ever και Σόφια.
Μετά τα αποτελέσματα της ετήσιας συνόδου της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ) και την έκδοση νέων επιστημονικών γνωμοδοτήσεων που αναμένονται στα μέσα Νοεμβρίου από την Επιστημονική, Τεχνική και Οικονομική Επιτροπή Αλιείας (ΕΤΟΕΑ) αναμένεται να προταθούν και οι υπόλοιπες αλιευτικές δυνατότητες.
Το ΠΔΠ Δυτικής Μεσογείου για τα βενθοπελαγικά αποθέματα θα εισέλθει στη μόνιμη φάση του από την 1η Ιανουαρίου 2025, μετά την ολοκλήρωση της πενταετούς μεταβατικής περιόδου.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει τη συνέχιση της εφαρμογής όλων των μέτρων βιώσιμης αλιείας που απορρέουν από το ΠΔΠ. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν όρια αλιευτικής προσπάθειας για τις μηχανότρατες και τα παραγαδιάρικα, όρια αλιευμάτων για τις γαρίδες βαθέων υδάτων και μηχανισμό αντιστάθμισης για τις μηχανότρατες.
Στη Μεσόγειο Θάλασσα, η πρόταση περιλαμβάνει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ) το 2023, όπως η ΠΔΠ για το κοινό δελφίνι και η παράταση των σχεδίων της ΓΕΑΜ για τη μαύρη τσιπούρα και τις γαρίδες βαθέων υδάτων, με σταδιακή μείωση των αλιευμάτων.
Η πρόταση για το κόκκινο κοράλλι και το ευρωπαϊκό χέλι θα επικαιροποιηθεί μετά την ετήσια σύνοδο της ΓΕΑΜ τον Νοέμβριο του 2024, καθώς τα ισχύοντα μεταβατικά μέτρα της ΓΕΑΜ λήγουν στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Στην Αδριατική Θάλασσα, η πρόταση περιλαμβάνει την εφαρμογή των ΠΔΠ της ΓΕΑΜ για τα βενθοπελαγικά και τα μικρά πελαγικά αποθέματα. Προτείνεται η συνέχιση της εφαρμογής των ορίων αλιευτικής προσπάθειας για τα βενθοπελαγικά αποθέματα, με στόχο την επίτευξη βιώσιμων επιπέδων αλιείας έως το 2026.
Για τα μικρά πελαγικά η πρόταση περιλαμβάνει την εφαρμογή της μόνιμης φάσης της ΠΔΠ από το 2025 και μετά, μετά από μια τριετή μεταβατική περίοδο. Η ΓΕΑΜ αναμένεται να λάβει αποφάσεις σχετικά με την περαιτέρω εφαρμογή και των δύο ΠΔΠ της Αδριατικής κατά την ετήσια σύνοδο της ΓΕΑΜ το 2024.
Στη Μαύρη Θάλασσα, η πρόταση περιλαμβάνει όρια αλιευμάτων και ποσοστώσεις για την παπαλίνα και το καλκάνι. Η Επιτροπή προτείνει τη διατήρηση του ορίου αλιευμάτων για την παπαλίνα το 2024. Για το καλκάνι, τα επίπεδα των συνολικών επιτρεπόμενων αλιευμάτων (TAC) και οι ποσοστώσεις θα καθοριστούν κατά την ετήσια σύνοδο της ΓΕΑΜ του 2024.
Τα επόμενα βήματα
Με βάση αυτή και άλλες επικείμενες προτάσεις της Επιτροπής, το Συμβούλιο θα καθορίσει, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, την κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων. Ο κανονισμός θα πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2025.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις