Πληθωρισμός: Αύξηση 1,1% στα φρέσκα τρόφιμα στην Ευρώπη τον Αύγουστο

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,2%, ανταποκρινόμενος στις προβλέψεις και φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ανά συνιστώσες, τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ποσοστό του πληθωρισμού προήλθαν οι υπηρεσίες (+1,88 ποσοστιαίες μονάδες) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (+0,46), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,11) και η ενέργεια (-0,29).

Συγκεκριμένα, τα φρέσκα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 1,1% , ενώ το κόστος της ενέργειας κατέγραψε πτώση 3%. Οι υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 4,1%.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 2,4% τον Αύγουστο, από 2,8% τον Ιούλιο.

Ανά χώρα, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 20 κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε έξι. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά σημειώθηκαν στη Λιθουανία (0,8%), τη Λετονία (0,9%) και την Ιρλανδία, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία (1,1%). Αντίθετα, τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά σημειώθηκαν στη Ρουμανία (5,3%), στο Βέλγιο (4,3%) και στην Πολωνία (4%).

Όσον αφορά τον πυρήνα του πληθωρισμού, που αποκλείει την επίδραση των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και του καπνού, υποχώρησε κατά το ένα δέκατο, στο 2,8%.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις