Θα φτάσει τους 468.270 τόνους με πτώση14,5% από την προηγούμενη περίοδο
Η προβλεπόμενη παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς φέτος θα μειωθεί στους 468.270 τόνους, 14,5% περισσότερο από την προηγούμενη περίοδο και 7,7% λιγότερο από τον μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων περιόδων, σύμφωνα με τη διεπαγγελματική επιτραπέζιας ελιάς.
Η τρίτη εκτίμηση της Interaceituna, που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή τη Δευτέρα, υπογραμμίζει την πρώιμη και ταχεία συγκομιδή που πραγματοποιείται σε όλες τις ποικιλίες, καθώς δεν συμπίπτει με αυτή άλλων γεωργικών προϊόντων και μπορεί να αξιοποιηθεί το λιγοστό διαθέσιμο εργατικό δυναμικό.
Η δεύτερη εκτίμηση, που δημοσιεύθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, έδινε μια παραγωγή 492.250 τόνων μετά από έναν «θερμό και ξηρό» Αύγουστο, ενώ η πρώτη, που χρονολογείται από τον Ιούλιο, έδειχνε μια περίοδο ίση με τον μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων περιόδων, περίπου 500.000 τόνους, σε σύγκριση με λίγο πάνω από 400.000 τόνους το 2023.
Η διεπαγγελματική επεσήμανε ότι αποδεικνύεται δύσκολο να εκτιμηθούν εκ των προτέρων οι δυνητικά πράσινες παρτίδες λόγω της προοδευτικής απώλειας της ποιότητας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της πρόσθετης περιπλοκότητας στην πρόβλεψη του βαθμού αντοχής των δέντρων και των καρπών χωρίς να έχουν ψηθεί και να μπορούν να συλλεχθούν για επεξεργασία.
Από τον Μάρτιο δεν υπήρξαν σημαντικές βροχοπτώσεις και οι προβλέψεις για τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν προβλέπουν επίσης σημαντικές βροχοπτώσεις.
Με βάση τις ποικιλίες, η παραγωγή hojiblanca το 2024 εκτιμάται σε 220.170 τόνους (13% περισσότερο από την προηγούμενη περίοδο και 14,5% λιγότερο από το μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων περιόδων).
Η παραγωγή Manzanilla θα ανέλθει σε 167.970 τόνους (+61% σε σχέση με το προηγούμενο έτος), Carrasqueña σε 28.790 τόνους (+261,6%), Gordal σε 20.620 τόνους (-2,27%), Cacereña σε 15.800 τόνους (-74,84%) και άλλες ποικιλίες σε 14.920 τόνους (-17,16%).
Σε σύγκριση με τις τέσσερις τελευταίες περιόδους, η παραγωγή manzanilla θα αυξηθεί κατά 13,7% και η carrasqueña θα αυξηθεί κατά 167,6%, έναντι μείωσης 61,9% στην cacereña, 30% στις άλλες ποικιλίες, 28,7% στην gordal και 14,5% στην hojiblanca, σύμφωνα με την Interaceituna.
Ο οργανισμός επεσήμανε ότι το τελικό αποτέλεσμα της καλλιέργειας της σάλτσας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις βραχυπρόθεσμες καιρικές συνθήκες.