Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να καθυστερήσει και να χαλαρώσει τον προτεινόμενο κανονισμό για την αποψίλωση των δασών.
Και αυτό θα μπορούσε να «περιορίσει την άνοδο» που ανέμεναν οι εξαγωγείς κανόλα λόγω του νέου νόμου, λέει ένας αναλυτής.
Ο κανονισμός θα απαγορεύσει την εισαγωγή προϊόντων που συνδέονται με την καταστροφή των δασών του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων της σόγιας και του φοινικέλαιου.
Η προσδοκία είναι ότι αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένες εισαγωγές κανόλα για να βοηθήσει στην κάλυψη του κενού των ελαιούχων σπόρων.
Ωστόσο, ο κανονισμός αντιμετωπίζει σημαντική αντίσταση καθώς πλησιάζει η ημερομηνία εφαρμογής του στις 30 Δεκεμβρίου.
Η Βραζιλία ζήτησε επίσημα από την ΕΕ να μην εφαρμόσει τον νόμο όπως είχε προγραμματιστεί στο τέλος του έτους.
Οι υπουργοί Γεωργίας και Εξωτερικών της Βραζιλίας απέστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία αναφέρουν ότι ο νόμος που απαγορεύει την εισαγωγή προϊόντων που συνδέονται με την καταστροφή των δασών του πλανήτη θα μπορούσε να επηρεάσει σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών της Βραζιλίας προς την ΕΕ.
Ο νόμος ισχύει για τη σόγια, το βοδινό κρέας, το φοινικέλαιο, τον καφέ, το κακάο, το καουτσούκ, το ξύλο και τα παράγωγα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των δερμάτων και των επίπλων.
«Η Βραζιλία είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές στην ΕΕ των περισσότερων από τα προϊόντα που καλύπτονται από τη νομοθεσία, τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 30% των εξαγωγών μας προς το κοινοτικό μπλοκ», αναφέρεται στην επιστολή.
«Προκειμένου να αποφευχθεί ο αντίκτυπος στις εμπορικές μας σχέσεις, ζητάμε από την ΕΕ να μην εφαρμόσει τον κανονισμό της ΕΕ για την απαλλαγή από την αποψίλωση των δασών στο τέλος του 2024 και να επανεξετάσει επειγόντως την προσέγγισή της στο ζήτημα».
Ο EUDR έχει αποτελέσει ερεθιστικό παράγοντα στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και του νοτιοαμερικανικού εμπορικού μπλοκ Mercosur.
Έχει γίνει επίσης σημείο εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις ελεύθερου εμπορίου με την Ινδονησία, σύμφωνα με τον Dennis Voznesenski, οικονομολόγο αγροτικών προϊόντων της Commonwealth Bank of Australia.
Το εν λόγω σύμφωνο θα μπορούσε σύντομα να οριστικοποιηθεί μετά από οκτώ χρόνια διαπραγματεύσεων.
«Η Ινδονησία ζητά από την ΕΕ να μαλακώσει τη στάση της όσον αφορά τους περιορισμούς στις εισαγωγές φοινικέλαιου», δήλωσε σε πρόσφατη έκθεση Agri Commodity Weekly Alert.
Οι δύο χώρες εξομαλύνουν επί του παρόντος τις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούν την αποψίλωση των δασών.
«Μια πιο ήπια στάση της ΕΕ όσον αφορά τις εισαγωγές φοινικέλαιου θα περιόριζε την άνοδο που θα μπορούσε διαφορετικά να παρουσιάσει το κανόλα μετά την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών», δήλωσε ο Voznesenski.
Σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ μπορεί να καθυστερήσει την εφαρμογή του κανονισμού υπό την πίεση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και των εξαγωγέων στην ΕΕ.
«Ο κανονισμός αναμενόταν να οδηγήσει στη χρήση λιγότερης σόγιας και φοινικέλαιου στα βιοκαύσιμα προς όφελος περισσότερου κραμβέλαιου», είπε.
«Μια καθυστέρηση θα μετατόπιζε περισσότερο στο μέλλον οποιαδήποτε πιθανή αύξηση της ζήτησης για canola».
Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε στο Western Producer, δήλωσε ότι το κανόλα θα είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος από τον προτεινόμενο κανονισμό.
«Τα χρησιμοποιημένα έλαια και η ζήτηση ζωικού λίπους θα ωφεληθούν επίσης για χρήση σε βιοκαύσιμα. Ωστόσο, λόγω των ανεπαρκών ποσοτήτων, η νέα ζήτηση θα υπερχειλίσει στο canola», δήλωσε.
Η ΕΕ εισήγαγε 3,8 εκατομμύρια τόνους φοινικέλαιο και 13,8 εκατομμύρια τόνους σόγιας το 2023-24, σύμφωνα με το USDA.
Είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσο από αυτά τα εμπορεύματα θα ανακατευθυνθεί σε άλλες αγορές, επειδή ο κανονισμός δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Η ποσότητα της πρόσθετης ζήτησης κανόλα στην ΕΕ που θα δημιουργηθεί από τον κανονισμό θα εξαρτηθεί από το πόσο αυστηρός θα είναι τελικά ο νόμος για την αποψίλωση των δασών, καθώς οι εξαγωγείς σόγιας και φοινικέλαιου αυξάνουν την πίεση για χαλάρωση του κανονισμού.
Ο Voznesenski αναμένει ότι οι παραγωγοί κανόλα της Αυστραλίας θα είναι οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι λόγω της προτίμησης της ΕΕ να εισάγει μη γενετικά τροποποιημένο κανόλα, το οποίο υπάρχει σε άφθονη προσφορά στην Αυστραλία.
Ο Καναδάς αναμένεται επίσης να δει αύξηση των όγκων που διακινούνται προς την ΕΕ. Η Ουκρανία αποστέλλει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του κανόλα της στην ΕΕ, οπότε δεν θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή γι' αυτήν.
Και οι τρεις εξαγωγείς θα πρέπει να δουν στήριξη των τιμών που προκύπτει από την αυξημένη ζήτηση στην ΕΕ, είπε.