Γάλα: Προσφυγή της ΕΕ στον ΠΟΕ κατά της Κίνας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) ξεκίνησε διαβουλεύσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με την έρευνα της Κίνας κατά των επιδοτήσεων στη γαλακτοβιομηχανία της ΕΕ.

«Οι ενέργειες της ΕΕ πυροδοτήθηκαν από ένα νέο μοτίβο όπου η Κίνα ξεκίνησε εμπορικά διορθωτικά μέτρα με βάση αμφίβολους ισχυρισμούς και ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η ΕΚ παρακολουθεί στενά τις έρευνες από την αρχή, σε πλήρη συνεργασία με τους παραγωγούς-εξαγωγείς της ΕΕ και τις αρχές των κρατών μελών.

«Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να κάνει πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων νομικών μέσων για την προστασία της βιομηχανίας της ΕΕ από την κατάχρηση των μέσων εμπορικής άμυνας.

Οι διαβουλεύσεις που ζήτησε η ΕΕ αποτελούν το πρώτο βήμα στη διαδικασία επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ. Εάν δεν οδηγήσουν σε ικανοποιητική λύση, η ΕΕ μπορεί να ζητήσει από τον ΠΟΕ να συστήσει επιτροπή για να αποφασίσει σχετικά με την εν λόγω έρευνα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι στις 21 Αυγούστου 2024, η Κίνα ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις επιδοτήσεις στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ για το γάλα και την κρέμα γάλακτος με περιεκτικότητα σε λιπαρά άνω του 10%, καθώς και για διάφορα είδη τυριού από την ΕΕ.

«Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι τα εν λόγω καθεστώτα επιδοτήσεων είναι πλήρως συμβατά με τους διεθνείς κανόνες και δεν βλάπτουν την κινεζική γαλακτοβιομηχανία», συνοψίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις