ΠΚΜ & Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζουν το έργο "FISSH"

Στην πρώτη συνάντηση της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης του έργου “FISSH” για τη βιωσιμότητα στη βιομηχανία τροφίμων (Food Industry SMEs’ Sustainability Support and Help), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg Europe 2021-2027,  συμμετείχαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.

           Τη συνάντηση διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη η Ανατολική Α.Ε. -  Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως επικεφαλής εταίρος του έργου, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, έναν από τους εταίρους του έργου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως Συνεργαζόμενη Αρχή Χάραξης Πολιτικής. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, του ΚΕΑΓΡΟ - Διεπιστημονικό Κέντρο Διατροφής ΑΠΘ, του Agrotech ΑΤΕ CLUSTER Θεσσαλονίκης και της Εταιρίας «Μασούτης».

Το έργο “FISSH” συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG Europe και έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.358.664 €. Η διάρκειά του είναι 48 μήνες (έως 31/03/2028) και θα υλοποιηθεί από 7 εταίρους σε 5 Περιφέρειες, από το Βέλγιο, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Πολωνία και την Πορτογαλία. Ο γενικός στόχος του έργου “FISSH” (Food Industry SMEs’ Sustainability Support and Help) είναι να υποστηρίξει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η μετάβαση στη βιωσιμότητα (οικολογική, οικονομική και κοινωνική) των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) της βιομηχανίας τροφίμων, με τη βοήθεια αναγνωρισμένων εργαλείων και πρακτικών από τις Περιφέρειες -εταίρους.

          Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου “FISSH”, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως Συνεργαζόμενη Αρχή Χάραξης Πολιτικής και τα μέλη της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης (RSG)καταγράφουν, αναλύουν και επεξεργάζονται τα χρήσιμα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα των στοχευμένων συναντήσεων. Σε συνδυασμό με τις καλές πρακτικές που θα αναδειχθούν κατά την υλοποίηση του έργου, τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση διακυβέρνησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027 (https://www.pepkm.gr) .

          Κατά την έναρξη της 1ης συνάντησης της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης/Regional Stakeholders’ Group (RSG), οι εκπρόσωποι της Ανατολικής Α.Ε. -  Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως επικεφαλής εταίρος του έργου FISSH, αφού έκαναν τις απαραίτητες συστάσεις μεταξύ των μελών της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης, παρουσίασαν τη γενική στόχευση του έργου, τον προγραμματισμό του και τα συμπεράσματα από την Εναρκτήρια Συνάντηση των Εταίρων που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο.

          Στη συνέχεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασαν το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Ακόμα, παρουσιάστηκε η πρώτη θεματική εστίασης του έργου FISSH (TFA 1) «Επιχειρηματικές στρατηγικές και νέα βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα για τις ΜμΕ της βιομηχανίας τροφίμων».

          Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν σε θέματα όπως η λειτουργία των φορέων τους, οι πρακτικές κυκλικής οικονομίας που χρησιμοποιούν, οι συνεργασίες τους με τοπικούς φορείς, η προώθηση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων διατροφής, η σημασία της ψηφιοποίησης της εφοδιαστικής τους αλυσίδας, οι δράσεις που υλοποιούν για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κ.α..

          Επίσης, κατά τις συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των εταίρων τονίστηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν βιώσιμες δράσεις, όπως είναι η ανεπαρκής εκπαίδευση και ενημέρωση των καταναλωτών, τα μικρά ποσοστά συμμετοχής νεοφυών επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα, η έλλειψη της αναγκαίας χρηματοδότησης κ.λπ.

          Η Περιφερειακή Ομάδα Υποστήριξης / Regional Stakeholders’ Group (RSG) του έργου FISSH (Food Industry SMEs’ Sustainability Support and Help) ανανέωσε το ραντεβού της για το δεύτερο εξάμηνο υλοποίησης του έργου, όπου θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και από τις υπόλοιπες Περιφέρειες και τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο.

         

          Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τους συνδέσμους:

https://www.interregeurope.eu/fissh

https://www.pepkm.gr

 

         

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις