Η απόφαση της Κίνας να εξετάσει τις επιδοτήσεις της ΕΕ στα γαλακτοκομικά προϊόντα στέλνει τσουνάμι αβεβαιότητας στην ευρωπαϊκή αγορά
Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εμπορικοί πόλεμοι των τελευταίων ετών έχουν διαταράξει τις παγκόσμιες εμπορικές ροές. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το μεταβαλλόμενο τοπίο, αναδύεται μια σημαντική ευκαιρία για ορισμένες χώρες. Η Κίνα, παρά τις προσπάθειές της να μειώσει την εξάρτησή της από ξένες εισαγωγές, εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά.
Οι πρόσφατες αποφάσεις των ΗΠΑ να αυξήσουν τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές δημιουργούν ένα ενδιαφέρον σενάριο. Αυτή η κίνηση μπορεί να οδηγήσει την Κίνα να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές για αυτά τα προϊόντα, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ακόμη και οι ΗΠΑ.
Αυξημένοι δασμοί ώθησαν την Κίνα να στοχεύσει τις επιδοτήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ
Τον Ιούνιο του 2024, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα (EVs) επιπλέον του υφιστάμενου δασμού 10%. Μετά την ολοκλήρωση μιας έρευνας κατά των επιδοτήσεων, οι Βρυξέλλες έκαναν την απόφασή τους πιο οριστική στις 20 Αυγούστου 2024. Εν αναμονή της έγκρισης από τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι υψηλότεροι δασμοί θα κυμαίνονται από 17% έως 36,3%, ανάλογα με τον κατασκευαστή του ηλεκτρικού ρεύματος, και θα ισχύουν για πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή τους, η οποία αναμένεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2024.
Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των αναθεωρημένων δασμών της ΕΕ στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις επιδοτήσεις που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες μέλη της ΕΕ για ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αντίθετα, οι πρόσφατες έρευνες της Κίνας για τις εξαγωγές χοιρινού κρέατος και κονιάκ της ΕΕ είναι έρευνες αντιντάμπινγκ.
Η κυβερνητική έρευνα της Κίνας θα επανεξετάσει τα προγράμματα επιδοτήσεων της ΕΕ που παρέχονται στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΓΠ), καθώς και τα εθνικά σχέδια επιδοτήσεων οκτώ χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Ιρλανδίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Φινλανδίας, της Ρουμανίας και της Τσεχίας.
Η βάση της έρευνας είναι ότι ορισμένα επιδοτούμενα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ έχουν επηρεάσει αρνητικά την εγχώρια γαλακτοβιομηχανία της Κίνας. Πολλές εταιρείες της ΕΕ που ενδέχεται να επηρεαστούν από την έρευνα και οι εθνικές γαλακτοκομικές ομοσπονδίες τους έχουν εγγραφεί ως ενδιαφερόμενα μέρη μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Επιτροπή πρότεινε επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γάλακτος (EDA) να συντονίσει τις αντιδράσεις της γαλακτοβιομηχανίας της ΕΕ. Η ευρωπαϊκή πλευρά είναι πεπεισμένη ότι η ΚΓΠ είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Η έρευνα δεν θα καλύψει τις κατηγορίες με τον υψηλότερο όγκο, αλλά το πεδίο εφαρμογής θα μπορούσε να επεκταθεί
Ο έλεγχος αναμένεται να συνεχιστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2025, αλλά θα μπορούσε να παραταθεί για έξι επιπλέον μήνες. Ως αποτέλεσμα, η RaboResearch προβλέπει ότι ο αντίκτυπος στην αγορά δεν είναι πιθανός τουλάχιστον μέχρι το 2026. Κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας, οι εξαγωγές των εν λόγω προϊόντων από την ΕΕ δεν απαγορεύονται.
Ωστόσο, η Κίνα αποτελεί σημαντικό εξαγωγικό προορισμό για ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες που πωλούν προϊόντα που αποτελούν στόχο της έρευνας, όπως η υγρή κρέμα γάλακτος και τα φρέσκα, τριμμένα, επεξεργασμένα και μπλε τυριά. Το 2023, το εμπόριο των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο της έρευνας στην ΕΕ ανήλθε σε 572,5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, με τη Γαλλία να αντιπροσωπεύει το 37% του συνόλου.
Ωστόσο, ο ανιχνευτής δεν περιλαμβάνει τις κατηγορίες με τους σημαντικότερους όγκους εισαγωγών από την Κίνα, οι οποίες περιλαμβάνουν τα προϊόντα που προέρχονται από ορό γάλακτος, το πλήρες γάλα σε σκόνη, το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη και το βούτυρο (βλ. σχήμα 1). Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι παράγοντες της γαλακτοβιομηχανίας ανησυχούν ότι η Κίνα θα μπορούσε να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των προϊόντων που αποτελούν στόχο της έρευνας.
Η Ωκεανία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κερδίσουν μερίδιο αγοράς στην Κίνα
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει μειώσει την εξάρτησή της από τα προϊόντα που στοχεύουν σε ανιχνευτές, αλλά εξακολουθεί να εισάγει περισσότερο από το 50% των αναγκών της σε αυτά τα προϊόντα (βλ. πίνακα 4). Εάν εφαρμοστούν πρόσθετοι δασμοί, είναι πιθανό τα προϊόντα που προέρχονται από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο να εκτοπίσουν τα ευρωπαϊκά προϊόντα με λιγότερο ανταγωνιστικές τιμές.
Για παράδειγμα, οι εισαγωγές κρέμας γάλακτος (HTS #0401500) της Κίνας από τη Νέα Ζηλανδία ανήλθαν σε σχεδόν 147.500 εκατ. τόνους το 2023, σε σύγκριση με σχεδόν 97.000 εκατ. τόνους από την ΕΕ (βλ. πίνακα 1). Ομοίως, οι κινεζικές εισαγωγές τυριού από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία (HTS #0406) ανήλθαν σε 20.920mt και 107.000mt, αντίστοιχα, έναντι 32.550mt από την ΕΕ (βλ. πίνακα 2).
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να παρέμβουν και να καλύψουν το κενό σε τυρί, εάν προκύψει. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Μάιο ότι θα αυξήσει τον εισαγωγικό δασμό στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτ
οκίνητα από 25% σε 100% για μια τριετία, αρχής γενομένης από το 2024. Μέχρι σήμερα, η Κίνα δεν έχει ανακοινώσει πώς θα μπορούσε να προβεί σε αντίποινα κατά των εν λόγω δασμών.
Η γαλακτοβιομηχανία της Κίνας επιθυμεί να διαφοροποιηθεί και να αναπτύξει κατηγορίες προστιθέμενης αξίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα αυτή πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η εγχώρια παραγωγή γάλακτος στην Κίνα ξεπερνά την αύξηση της εγχώριας ζήτησης. Υπάρχει σαφής εστίαση της βιομηχανίας σε μια διαφοροποιημένη πορεία επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων για τον μετριασμό της κυκλικής ανισορροπίας της αγοράς όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση γάλακτος.
Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη χρησιμοποίηση μεγαλύτερου μέρους της εγχώριας προσφοράς γάλακτος για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας (όπως κρέμα γάλακτος και τυρί) για την αντικατάσταση των εισαγωγών ή/και τη στήριξη των εξαγωγών.
Οι κινεζικοί φορείς γαλακτοκομικών προϊόντων επιθυμούν να επεκτείνουν τα τμήματα γαλακτοκομικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας και να κατανείμουν το πλεονάζον γάλα σε ρεύματα με καλύτερες αποδόσεις. Τα τελευταία χρόνια, οι εγχώριοι παίκτες έχουν επενδύσει σε βελτιώσεις της αλυσίδας εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων υπερπόντιων εγκαταστάσεων παραγωγής, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πηγές γάλακτος υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικών τιμών.
Υιοθέτησαν μια στρατηγική οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών για την ανάπτυξη των τμημάτων προστιθέμενης αξίας και τα ενσωμάτωσαν στις υφιστάμενες αλυσίδες εφοδιασμού και τα δίκτυα διανομής τους. Οι εμπορικές εντάσεις της Κίνας με την ΕΕ θα μπορούσαν εύκολα να ωφελήσουν τους εξαγωγείς της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας.
Οι εντάσεις θα μπορούσαν επίσης να επιταχύνουν την επέκταση των χερσαίων εγκαταστάσεων για την παραγωγή προϊόντων και την αντιστάθμιση των εισαγωγών. Θα υπάρξει η ευκαιρία να διερευνηθούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα και να μεγιστοποιηθεί ητεχνογνωσία στην Ε&Α μέσω της σύμπραξης και της συνεργασίας με υπεράκτιους παίκτες.
Η αύξηση των εντάσεων θα μπορούσε να μεταφερθεί και σε άλλες εμπορικές ροές
Συνοπτικά, η αύξηση των εμπορικών εντάσεων θα μπορούσε να έχει δευτερογενή αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές. Στο πλαίσιο του παρόντος πεδίου εφαρμογής της παρούσας έρευνας, τα επιλεγμένα προϊόντα θα μπορούσαν να προμηθεύονται από άλλες αγορές. Θα ήταν μια ατυχής εξέλιξη για τους ευρωπαίους εξαγωγείς, αλλά όχι ανυπέρβλητη, δεδομένου ότι οι κατηγορίες που αποτελούν στόχο δεν αποτελούν τους σημαντικότερους όγκους κινεζικών εισαγωγών.
Ομοίως, θα μπορούσε να προσφέρει κάποιες εμπορικές ευκαιρίες για την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι οι εμπορικές εντάσεις με την Κίνα δεν θα κλιμακωθούν στις χώρες αυτές.