Ενεργειακή φτώχεια: Η αόρατη πανδημία που διασπά την Ευρώπη

Ένα Ψυχρό Ράπισμα στην Καρδιά της Ευρώπης

Η Ευρώπη, μια ήπειρος που υπερηφανεύεται για τα τεχνολογικά της επιτεύγματα και την κοινωνική της πρόοδο, αντιμετωπίζει ένα παράδοξο πρόβλημα: την ενεργειακή φτώχεια. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες, παρά τα υψηλά πρότυπα διαβίωσης που συχνά συνδέονται με την ήπειρο, αδυνατούν να θερμάνουν επαρκώς τους χώρους τους, να έχουν πρόσβαση σε ζεστό νερό ή ακόμα και να καλύψουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Αυτή η κατάσταση, που πολλοί αγνοούν, αποτελεί μια σκιά που απλώνεται σε ολόκληρη την ήπειρο, υπονομεύοντας την ποιότητα ζωής και την ευημερία των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Μια μελέτη του JRC study   διερεύνησε τέσσερις δείκτες πρωτογενούς ενεργειακής φτώχειας για να κατανοήσει την κατανομή και τα κοινωνικοοικονομικά προφίλ των «ενεργειακά φτωχών» σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα ευρήματα υπογράμμισαν τη χρησιμότητα να βασίζεται κανείς σε μια σειρά από διάφορους δείκτες για να παρέχει μια εικόνα της ενεργειακής φτώχειας.

Ο κανονισμός του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα και η αναθεωρημένη Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση ορίζουν την ενεργειακή φτώχεια ως την έλλειψη πρόσβασης ενός νοικοκυριού σε βασικές ενεργειακές υπηρεσίες, όπως θέρμανση, ζεστό νερό, ψύξη, φωτισμός και ενέργεια για την τροφοδοσία συσκευών.

Σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής για την ενεργειακή φτώχεια , είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που οφείλεται σε τρεις υποκείμενες αιτίες, συγκεκριμένα, δαπάνες υψηλής ενέργειας σε αναλογία με τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, γενικά χαμηλά επίπεδα εισοδήματος και χαμηλή ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Υπάρχουν πολυάριθμα έγγραφα που συζητούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφορετικών δεικτών ενεργειακής φτώχειας που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη, αλλά λίγα είναι γνωστά για την επικάλυψη και τη μεταξύ τους σχέση. Η μελέτη του  JRC αντιμετωπίζει αυτό το κενό, για πρώτη φορά, αξιολογώντας την κάλυψη, την επικάλυψη και τα κοινωνικοοικονομικά προφίλ τεσσάρων δεικτών πρωτογενούς ενεργειακής φτώχειας που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ για συγκρίσεις μεταξύ των χωρών, χρησιμοποιώντας εναρμονισμένα μικροδεδομένα και για τις 27 χώρες της ΕΕ.

Αυτή η μελέτη αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των έργων Αξιολόγησης και Παρακολούθησης Επιπτώσεων Απασχόλησης και Κατανομής (AMEDI) που πραγματοποιήθηκαν με τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Επιτροπής .

Η μελέτη χρησιμοποιεί δύο τύπους δεικτών: δείκτες «βάσει δαπανών» και δείκτες «συναινετικής προσέγγισης». Οι δείκτες που βασίζονται στις δαπάνες υπολογίζονται χρησιμοποιώντας νομισματικές αξίες: ο δείκτης 2M υπολογίζεται ως η αναλογία των νοικοκυριών των οποίων το μερίδιο της ενεργειακής δαπάνης στο εισόδημα υπερβαίνει το διπλάσιο του εθνικού μέσου όρου (δείκτης 2 εκατ.), δηλαδή το ενεργειακό κόστος αντιπροσωπεύει υψηλό μερίδιο των δαπανών. Ενώ ο δείκτης M/2 (χαμηλή απόλυτη ενεργειακή δαπάνη) υπολογίζεται ως το ποσοστό των νοικοκυριών των οποίων η ενεργειακή δαπάνη είναι χαμηλότερη από την εθνική διάμεση κατανάλωση ενέργειας.

Οι δείκτες «συναινετικής προσέγγισης» βασίζονται αντίθετα σε αυτοαναφερόμενες αξιολογήσεις των συνθηκών στέγασης: το μερίδιο των ανθρώπων που διατηρούν το σπίτι τους επαρκώς ζεστό (δείκτης AW) και εκείνων που έχουν καθυστερήσεις σε λογαριασμούς κοινής ωφελείας (UB).

Οι υπολογισμοί βασίζονται σε στατιστικά στοιχεία της ΕΕ και δεδομένα συνθηκών διαβίωσης εισοδήματος (SILC) από το 2015 που αντιστοιχίζονται με τα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (HBS) του ίδιου έτους και χρησιμοποιεί το EUROMOD για τη βελτίωση των εκτιμήσεων του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και τη βελτίωση της συγκρισιμότητας μεταξύ των χωρών. Για παράδειγμα, δείχνουν ότι το 8,5% των Ευρωπαίων δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν το σπίτι τους ζεστό το 2015 (δείκτης AW).

Η ανάλυση διαπιστώνει ότι υπάρχει πολύ μικρή επικάλυψη μεταξύ των τεσσάρων δεικτών ενεργειακής φτώχειας που εξετάστηκαν. Αυτό εξηγεί γιατί τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού της ΕΕ (περίπου 180 εκατομμύρια πολίτες) θα ταξινομούνταν ως «ενεργειακά φτωχοί» εάν ακολουθούσε μια «συνδικαλιστική προσέγγιση», στην οποία κάποιος είναι ενεργειακά φτωχός κατά τουλάχιστον έναν δείκτη.

Από την άλλη πλευρά, μια «προσέγγιση τομής» –όπου φτωχός είναι αυτός που ικανοποιεί ταυτόχρονα την προϋπόθεση της φτώχειας για τους τέσσερις δείκτες– θα οδηγούσε σε πολύ χαμηλό ποσοστό ενεργειακής φτώχειας 0,3% του πληθυσμού της ΕΕ, δηλαδή περίπου 330 χιλιάδες.

Γράφημα που δείχνει το μερίδιο του ενεργειακώς φτωχού πληθυσμού

Μερίδιο ενεργειακώς φτωχού πληθυσμού ανά εισοδηματικό δεκαημέριο και για δείκτες εναλλακτικής ενεργειακής φτώχειας.

Τι είναι η ενεργειακή φτώχεια;

Η ενεργειακή φτώχεια δεν είναι απλώς η αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών ενέργειας. Είναι μια πολυδιάστατη κατάσταση που συνδέεται με την έλλειψη πρόσβασης σε βασικές ενεργειακές υπηρεσίες, όπως η θέρμανση, ο φωτισμός και η χρήση ηλεκτρικών συσκευών. Οι αιτίες της είναι ποικίλες και περιλαμβάνουν χαμηλά εισοδήματα, υψηλές τιμές ενέργειας, κακή μόνωση των κατοικιών και περιορισμένη πρόσβαση σε πληροφορίες και υποστήριξη.

Ποιες είναι οι συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας

Οι επιπτώσεις της ενεργειακής φτώχειας είναι σοβαρές και εκτείνονται πέρα από την απλή αδυναμία να ζεσταθεί κάποιος. Η έλλειψη θέρμανσης αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων, καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών, ενώ η υγρασία και η μούχλα που δημιουργούνται σε κρύα σπίτια συμβάλλουν στην εξάπλωση αλλεργιών και ασθενειών. Επιπλέον, η ενεργειακή φτώχεια μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση, κατάθλιψη και κοινωνικό αποκλεισμό.

Ενεργειακή φτώχεια μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ

Η ενεργειακή φτώχεια παρουσιάζει επίσης σημαντικές ανισότητες μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καθώς επηρεάζεται από τις πολύ ετερογενείς εθνικές πραγματικότητες, συμπεριλαμβανομένης της γεωγραφίας, των φυσικών πόρων, του κλίματος, των υποδομών, των εθνικών δημόσιων πολιτικών, κ.λπ. συνθήκες.

Για παράδειγμα, στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, σχεδόν το 30% του πληθυσμού είναι ενεργειακά φτωχό κατά τουλάχιστον δύο δείκτες, ενώ στις δυτικές και βόρειες χώρες της ΕΕ, το ποσοστό αυτό πέφτει κάτω από το 5%. Επιπλέον, οι διαφορές στα ποσοστά ενεργειακής φτώχειας μεταξύ των χωρών της ΕΕ είναι πολύ μεγαλύτερες όταν χρησιμοποιούνται υποκειμενικοί δείκτες. Για παράδειγμα, τα ποσοστά φτώχειας AW, που μετρούν την αδυναμία επαρκούς θέρμανσης του σπιτιού, κυμαίνονται μεταξύ σχεδόν μηδενικών στη Σουηδία και στο Λουξεμβούργο έως περίπου 40% στη Βουλγαρία.

Παρόμοια τάση παρατηρείται κατά την ανάλυση των καθυστερούμενων λογαριασμών κοινής ωφελείας (UB), ενώ τα ποσοστά εισοδήματος των ενεργειακών δαπανών για κατοικίες που είναι πάνω από το διπλάσιο του εθνικού μέσου όρου (2 εκατ.) φαίνεται να είναι πιο παρόμοια σε όλες τις χώρες, υποδεικνύοντας ότι τα ποσοστά ενεργειακής φτώχειας κυμαίνονται μεταξύ περίπου 10%. (Ολλανδία, Ουγγαρία) ελαφρώς πάνω από 20% (Σουηδία, Μάλτα και Λετονία).

Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία των προσαρμοσμένων πολιτικών απαντήσεων που λαμβάνουν υπόψη τα εθνικά πλαίσια και τις διαφορές μεταξύ των χωρών όσον αφορά τα επίπεδα εισοδήματος, τις τιμές της ενέργειας ή τις επενδύσεις σε ενεργειακό κεφάλαιο (π.χ. αποδοτικές συσκευές, μόνωση κ.λπ.). Επιπλέον, αυτό το αποτέλεσμα υποδεικνύει την ανάγκη να εξεταστεί προσεκτικά ποιος είναι ο καταλληλότερος δείκτης για συγκρίσεις μεταξύ των χωρών.

Τέσσερις χάρτες για 4 δείκτες για ενεργειακά φτωχό πληθυσμό ανά χώρα

Μερίδιο ενεργειακώς φτωχού πληθυσμού ανά χώρα εκφρασμένο σε % του συνολικού πληθυσμού.
© ΕΕ, 2024

 

Η ενεργειακή φτώχεια αποτελεί ένα ολοένα και πιο επείγον ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζοντας σημαντικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι αγρότες. Αυτή η διττή πρόκληση, η ενεργειακή φτώχεια και η αγροτική παραγωγή, συνδέεται στενά και απαιτεί εξειδικευμένες λύσεις.

Γιατί οι αγρότες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην ενεργειακή φτώχεια;

Οι αγρότες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια για τη λειτουργία των γεωργικών μηχανημάτων, την άρδευση, τη θέρμανση των στάβλων κ.λπ. Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής, μειώνοντας τα κέρδη των αγροτών.

Η έλλειψη πρόσβασης σε επαρκή ενέργεια μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή, καθώς οι αγρότες αναγκάζονται να περιορίσουν τη χρήση των γεωργικών μηχανημάτων ή να αναβάλουν απαραίτητες εργασίες.

Η συνεχής αύξηση του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, μπορεί να οδηγήσει πολλούς αγρότες στην εγκατάλειψη της γης, με σοβαρές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και την οικονομία των αγροτικών περιοχών.
 

Η αόρατη επιδημία

Παρά τις σοβαρές συνέπειές της, η ενεργειακή φτώχεια συχνά παραμένει αόρατη. Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα διστάζουν να το αναφέρουν, φοβούμενοι την κοινωνική στιγματίζουσα και την απώλεια της ανεξαρτησίας τους. Επιπλέον, η μέτρηση της ενεργειακής φτώχειας είναι μια περίπλοκη διαδικασία, καθώς δεν υπάρχει ένας ενιαίος, καθολικός ορισμός.

Οι πιο ευάλωτοι στην ενεργειακή φτώχεια είναι οι ηλικιωμένοι, τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Η ενεργειακή φτώχεια μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε νοικοκυριό αντιμετωπίζει απρόσμενες οικονομικές δυσκολίες, όπως την απώλεια της εργασίας ή μια σοβαρή ασθένεια.

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, χρειαζόμαστε ένα μείγμα πολιτικών

Οι πολιτικές εισοδηματικής στήριξης είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση καταστάσεων ενεργειακής φτώχειας, ειδικά για τα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι και τα νοικοκυριά με μεσαίο εισόδημα αντιμετωπίζουν σχετικά υψηλή συχνότητα ενεργειακής φτώχειας, μπορεί να δικαιολογούνται άλλοι τύποι πολιτικών για την υποστήριξή τους.

 Αυτή είναι η περίπτωση των ανώτατων ορίων τιμών, που μειώνουν την επιβάρυνση των δαπανών για ενεργειακά αγαθά, ή των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που ενισχύουν την ενεργειακή απόδοση μειώνοντας την ανάγκη κατανάλωσης ενέργειας. Επιπλέον, οι νομισματικές πολιτικές όπως οι επιδοτήσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν την επιβάρυνση των ενεργειακών δαπανών για τα νοικοκυριά.

Τέλος, οι μοχλοί συμπεριφοράς, όπως η παροχή βοήθειας στους καταναλωτές στον καθορισμό στόχων για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέσω εφαρμογών και εκπαιδευτικών εκστρατειών για την ενδυνάμωση των ατόμων να κάνουν επενδυτικές επιλογές που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση, μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικοί στη μείωση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις