Πώς κινούνται οι παγκόσμιες αγορές κακάο;

Η Ακτή Ελεφαντοστού, ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο στον κόσμο, αισθάνεται τις επιπτώσεις των δυσμενών καιρικών συνθηκών. 

Τοπικές κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι, από τις 22 Σεπτεμβρίου, οι εισαγωγές κακάο από τη φετινή συγκομιδή ήταν 1,74 εκατομμύρια τόνοι, μια σημαντική πτώση 26% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. 

Το σενάριο αυτό συμβάλλει σε ένα σενάριο στενότερης προσφοράς στην παγκόσμια αγορά, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τις προμήθειες κακάο.

Πτώση των πιστοποιημένων αποθεμάτων 

Εκτός από τη μείωση της παραγωγής, τα πιστοποιημένα αποθέματα κακάο στο χρηματιστήριο ICE μειώνονται επίσης. 

Αυτό το σενάριο μείωσης των αποθεμάτων, σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσφορά από την Ακτή Ελεφαντοστού, τείνει να διατηρεί τη μεταβλητότητα στην αγορά, ακόμη και αν οι τιμές συναντήσουν αντίσταση στην υπέρβαση νέων επιπέδων.

Αλλαγές στις εξασφαλίσεις του ICE 

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2024, το χρηματιστήριο ICE ανακοίνωσε μείωση της αξίας των εξασφαλίσεων των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο, από 16.742 δολάρια σε 13.090 δολάρια. 

Το μέτρο αποσκοπεί στην προσαρμογή του λειτουργικού κόστους για τους επενδυτές εν μέσω υψηλής μεταβλητότητας της αγοράς, αν και οι επιπτώσεις αυτής της αλλαγής δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως αισθητές στις συναλλαγές.

Μελλοντικές προοπτικές 

Ενώ η παγκόσμια τάση είναι να αυξάνονται οι τιμές των γεωργικών προϊόντων, λόγω των ελλείψεων που προκαλούνται από προβλήματα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, το κακάο αντιμετωπίζει μια δική του μάχη. 

Η τεχνική αντίσταση στη διάσπαση του επιπέδου των 8.000 δολαρίων, σε συνδυασμό με τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με την προσφορά και τη ζήτηση, δημιουργεί κλίμα επιφυλακτικότητας μεταξύ των επενδυτών. 

Τα σφιχτά αποθέματα και η μείωση της παραγωγής στην Ακτή Ελεφαντοστού θα είναι βασικοί παράγοντες που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η αγορά προσπαθεί να βρει τα πατήματά της εν μέσω αβεβαιότητας. 

Με τις προοπτικές να παραμένουν ευμετάβλητες, η αγορά κακάο αναμένεται να συνεχίσει να ταλαντεύεται μεταξύ περιορισμένων πιέσεων από την προσφορά και τεχνικών φραγμών στις τιμές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις επόμενες κινήσεις στις καιρικές συνθήκες και τις ρυθμιστικές αποφάσεις των διεθνών χρηματιστηρίων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις