Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι τιμές των γεωργικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μειώθηκαν τόσο για τις παραγωγικές όσο και για τις μη επενδυτικές εισροές. Η μέση τιμή της αγροτικής παραγωγής μειώθηκε κατά 3% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε αυτή την Πέμπτη η Eurostat.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται επί του παρόντος στη γεωργία (μη επενδυτικές εισροές, όπως ενέργεια, λιπάσματα ή ζωοτροφές) μειώθηκε κατά 7% . Αυτές οι μειώσεις ήταν, ωστόσο, ελαφρώς λιγότερο έντονες σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.
Μετά από μια περίοδο ισχυρών αυξήσεων στις τιμές των γεωργικών προϊόντων κατά το 2021 και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε και οι τιμές άρχισαν τελικά να πέφτουν. Οι πρόσφατες μειώσεις στη γεωργική παραγωγή και στο κόστος των εισροών κινούνται προς την κατεύθυνση των πιο ήρεμων επιπέδων πριν από το 2021.
Η τιμή των αυγών, εκείνου που πέφτει περισσότερο (-15%) και του ελαιολάδου, αυτού που αυξάνεται περισσότερο (+41%)
Μια πιο λεπτομερής εξέταση των στοιχείων δείχνει αντιφατική εξέλιξη των τιμών των αγροτικών προϊόντων το β' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Μεγάλη πτώση καταγράφηκε στις τιμές των αυγών (-15%), των δημητριακών (-14%) και των κτηνοτροφικά φυτά (-13%). Αντίθετα, η έλλειψη προσφοράς προκάλεσε συνεχείς αυξήσεις στις τιμές του ελαιολάδου (+41%) και της πατάτας (+10%).
Γενικά, οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών παρουσίασαν μέτριες διακυμάνσεις (+3% για τα φρούτα στο σύνολό τους και -1% για τα λαχανικά, αντίστοιχα), αν και υπήρχαν αξιοσημείωτες αντιθέσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα. Στην κατηγορία των φρούτων, η μεγαλύτερη μείωση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023 αντιστοιχούσε στα λεμόνια και τα λάιμ (-48%) και η μεγαλύτερη αύξηση αντιστοιχούσαν σε φρούτα από υποτροπικά και τροπικά κλίματα (+51%) . Όσον αφορά τα λαχανικά, μεγάλη πτώση σημειώθηκε στις τιμές των κρεμμυδιών (-46%) και της ντομάτας (-27%) , που έρχονται σε αντίθεση με τις ισχυρές αυξήσεις στα φρέσκα όσπρια (+39%) και στα κουνουπίδια (+ 35%).
Μεταξύ των μη επενδυτικών εισροών, η μεγαλύτερη πτώση των τιμών σημειώθηκε στα λιπάσματα και τις τροποποιήσεις εδάφους (-19%) και στις ζωοτροφές (-13%).
Τριμηνιαία πτώση των τιμών στις περισσότερες χώρες της ΕΕ
Σε εθνικό επίπεδο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ (17 στις 25 με διαθέσιμα στοιχεία) κατέγραψαν πτώση στις τιμές της γεωργικής παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Μείωση τιμών Οι πιο κατηγορούμενοι καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (-13 %), Πολωνία (-12%) και Τσεχία (-10%).
Αντίθετα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ελλάδα (+8%), τη Λετονία (+4%), την Κύπρο και την Ιρλανδία (+3%).
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις