Η επιρροή της Κίνας στις παγκόσμιες αγορές σιτηρών δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Εδώ και δεκαετίες, ο μεγάλος πληθυσμός της, η ταχεία οικονομική ανάπτυξη και η περιορισμένη εγχώρια παραγωγή οδήγησαν σε απότομη αύξηση των εισαγωγών σιτηρών και ελαιούχων σπόρων.
Την περίοδο εμπορίας 2023-24, η Κίνα κατατάσσεται πρώτη στις εισαγωγές σιταριού, καλαμποκιού, σόργου, κριθαριού και σόγιας, εισάγοντας 111,5 εκατομμύρια τόνους σόγιας (63% του παγκόσμιου συνόλου). Από το 2000, οι συνολικές εισαγωγές καλαμποκιού, σιταριού και σόγιας έχουν αυξηθεί κατά 982%, από 13,5 εκατομμύρια τόνους σε 146,1 εκατομμύρια τόνους.
Ωστόσο, η μείωση του πληθυσμού για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και η οικονομική ύφεση που επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών καθιστούν αβέβαιη τη μακροπρόθεσμη ζήτηση της Κίνας για εισαγόμενα σιτηρά.
Σύμφωνα με το Σύστημα Παρακολούθησης και Έγκαιρης Προειδοποίησης της Γεωργίας της Κίνας (CAMES), οι εισαγωγές σιτηρών της Κίνας ενδέχεται να μειωθούν κατά 30% από το 2024 έως το 2033. Αυτό διαφέρει σημαντικά από τις προβλέψεις του USDA, το οποίο αναμένει ελαφρά μείωση των εισαγωγών σιταριού, ελαφρά αύξηση των εισαγωγών καλαμποκιού και ρυζιού και αύξηση των εισαγωγών σόγιας κατά 33%.
Ακόμα και οι πιο μετριοπαθείς προβλέψεις του Αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA) υποδηλώνουν σημαντική μετατόπιση σε σχέση με τα τελευταία 20 χρόνια. Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν μακροπρόθεσμη μείωση του πληθυσμού της Κίνας, η κατάσταση της οικονομίας της είναι λιγότερο προβλέψιμη και μπορεί να προκαλέσει ανησυχία βραχυπρόθεσμα. Η μείωση του πληθυσμού είναι αυτή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για σιτηρά και ελαιούχους σπόρους.
Η Κίνα προσπαθεί επίσης να γίνει πιο αυτάρκης. Σύμφωνα με την CAMES, κατά την επόμενη δεκαετία, η παραγωγή σιτηρών στη χώρα θα αυξηθεί κατά 11%, ενώ η κατανάλωση θα αυξηθεί μόνο κατά 2,3%. Οι προσπάθειες για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, θα πρέπει να μειώσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, η Κίνα κατέχει σχεδόν το 70% του παγκόσμιου καλαμποκιού, το 60% του ρυζιού και το 51% του σιταριού. Αυτά τα μεγάλα αποθέματα, σε συνδυασμό με τη θέση της ως κορυφαίου εισαγωγέα σιτηρών και την επιθυμία της να αυξήσει την παραγωγή, αντανακλούν τη δέσμευση της χώρας για επισιτιστική ασφάλεια.
Ενώ οι εισαγωγές σιτηρών της Κίνας αναμένεται να μειωθούν, είναι απίθανο μια χώρα που εστιάζει τόσο πολύ στην επισιτιστική ασφάλεια να μειώσει δραστικά την κατανάλωση κατά σημαντικά ποσοστά, όπως προβλέπει η CAMES. Πιο πιθανό σενάριο είναι η σταδιακή αύξηση της εγχώριας παραγωγής, η μικρή αύξηση των εισαγωγών και η περαιτέρω συσσώρευση αποθεμάτων σιτηρών.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις