Μια νέα τάξη στην Παγκόσμια Αγροτική Αγορά; Η Ρωσία προωθεί την ιδέα μιας κοινής αγοράς σιτηρών για τις χώρες BRICS,
Η βασική ιδέα πίσω από την ανταλλαγή σιτηρών στα BRICS είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα όπου τα μέλη του οργανισμού θα μπορούν να διαπραγματευτούν απευθείας σιτηρά, αποφεύγοντας τους παγκόσμιους δείκτες αναφοράς που κυριαρχούν σήμερα στην αγορά. Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας υποστηρίζουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη σταθερότητα των τιμών, σε ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και σε μείωση της εξάρτησης από τις δυτικές αγορές.
Πριν από έξι μήνες, η Ρωσική Ένωση Εξαγωγέων Σιτηρών (RUSGRAIN Union) πρότεινε επίσημα στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αυτή η πρωτοβουλία, που έχει λάβει την έγκριση του Ρώσου προέδρου και φιλοδοξεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Δύσης στην τιμολόγηση των σιτηρών και να περιορίσει την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ ως κύριο νόμισμα στις διεθνείς συναλλαγές, τη δημιουργία μιας ανταλλαγής σιτηρών BRICS. — Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.
η πρωτοβουλία της Ρωσίας παρουσιάστηκε στη 14η Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας των BRICS στη Μόσχα στις 28 Ιουνίου,
Η Ρωσία προεδρεύει φέτος στον οργανισμό BRICS, γι' αυτό η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να επισημοποιήσει αυτήν την πρόταση και να την προωθήσει. Αρχικά, η ιδέα δεν αναπτύχθηκε αποκλειστικά από την Ένωση RUSGRAIN, αλλά δανείστηκε από τους ειδικούς της οργανωμένης αγοράς εμπορευμάτων
Η Ρωσία, σε μια κίνηση που αναμένεται να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια αγορά σιτηρών, προωθεί ενεργά τη δημιουργία ενός χρηματιστηρίου σιτηρών εντός του πλαισίου των BRICS.
Η πρωτοβουλία της Μόσχας για τη δημιουργία ενός χρηματιστηρίου σιτηρών εντός του μπλοκ των BRICS αποτελεί μια σημαντική γεωπολιτική και οικονομική εξέλιξη με διεθνείς προεκτάσεις. Αυτή η κίνηση, που αποσκοπεί στην αναδιαμόρφωση του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών, θέτει ερωτήματα για το μέλλον της παγκόσμιας αγροτικής αγοράς και τις σχέσεις μεταξύ των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων.
Μια ανταλλαγή σιτηρών μέσα σε αυτή τη"συμμαχία" θα συγκέντρωνε μερικούς από τους μεγαλύτερους αγοραστές και εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Πέρυσι, τα μέλη των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) αντιπροσώπευαν περίπου το 42 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών σε σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια και το 40 τοις εκατό της παγκόσμιας κατανάλωσης, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας.
Με τη συμπερίληψη της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ιράν και της Αιθιοπίας φέτος, η εκτιμώμενη παραγωγή σιτηρών του μπλοκ ξεπερνά τώρα τους 1,24 δισεκατομμύρια τόνους, με κατανάλωση σε 1,23 δισεκατομμύρια τόνους.
Υπάρχουν συνέπειες και για τη Δύση. Μια ανταλλαγή σιτηρών BRICS θα μπορούσε να ενισχύσει τη γεωοικονομική επιρροή της Μόσχας στα συμμετέχοντα έθνη. Θα ενίσχυε τον ρόλο της Ρωσίας ως ζωτικού προμηθευτή σιτηρών και λιπασμάτων σε αυτές τις χώρες, ενισχύοντας την οικονομική τους εξάρτηση και διατηρώντας τη σημαντική οικονομική και διπλωματική μόχλευση της κυβέρνησης Πούτιν.
Ο οπλισμός των προμηθειών τροφίμων θεωρείται βασικός στην πολεμική στρατηγική της Ρωσίας στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία. Η Μόσχα έχει δηλώσει την πρόθεσή της να αντικαταστήσει την Ουκρανία ως προμηθευτή σιτηρών τροφίμων σε χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος, καθώς επιδιώκει να ελέγξει ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών και λιπασμάτων. Αυτή η προσέγγιση δίνει τη δυνατότητα στη Ρωσία να προβάλλει ισχύ ενώ ασκεί επιρροή στη δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς και της διαθεσιμότητας, της πρόσβασης και των τιμών.
Για τα μέλη μια τέτοια ανταλλαγή σιτηρών θα μπορούσε να μειώσει την αβεβαιότητα συμβάλλοντας στη διασφάλιση σταθερού εφοδιασμού με σιτηρά εν μέσω διαταραχών της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού και κλιμάκωσης των ανησυχιών για την επισιτιστική ανασφάλεια .
Πολλά μέλη της BRICS είναι χώρες πλούσιες σε πόρους και οι κορυφαίες εξαγωγές τους περιλαμβάνουν αργό πετρέλαιο (όπως από το Ιράν και τα ΗΑΕ), σιδηρομετάλλευμα, σόγια και ζάχαρη (από τη Βραζιλία), λιπάσματα (από τη Ρωσία και την Κίνα) και καφέ και ελαιούχους σπόρους ( από την Αιθιοπία). Δεδομένης αυτής της αφθονίας, μια ανταλλαγή σιτηρών μεταξύ τους θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ισχυρότερο διαπεριφερειακό εμπόριο ή ακόμη και για μια ευρύτερη ανταλλαγή εμπορευμάτων .
Βασικά, οι πρώτες πέντε χώρες κατέχουν μοναδική θέση στην παγκόσμια οικονομία σιτηρών, καθώς είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών και καταναλωτών σιτηρών και προϊόντων σιτηρών (ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι και κριθάρι).
Οι χώρες Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική ανταλλάσσουν σιτηρά όχι μόνο μεταξύ τους. Οι δραστηριότητες σιτηρών τους είναι σε μεγάλο βαθμό ενσωματωμένες στην παγκόσμια αγορά. Για παράδειγμα, η Κίνα - ο μεγαλύτερος καταναλωτής και εισαγωγέας δημητριακών στον κόσμο - αγοράζει ενεργά καλαμπόκι, σιτάρι και σόγια από την Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Βραζιλία και η Ρωσία εξάγουν σιτηρά σε περισσότερες από 100 χώρες. Η Ινδία και η Νότια Αφρική εμπορεύονται σιτηρά με διάφορους προμηθευτές και καταναλωτές σιτηρών.
Μη δίνοντας σημασία στις εξαιρετικές θέσεις των χωρών στο παγκόσμιο ισοζύγιο σιτηρών, η διαμόρφωση των τιμών των εξαγωγών και των εισαγωγών τους σιτηρών βασίζεται κυρίως στους ευρέως αποδεκτούς δείκτες τιμών (σημεία αναφοράς) που παράγονται από τα γνωστά χρηματιστήρια παραγώγων σιτηρών της Βόρειας Αμερικής και Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι παγκόσμιες τιμές των σιτηρών εξακολουθούν να εκφράζονται κυρίως σε δολάρια ΗΠΑ και ο διακανονισμός σε μετρητά εκτελείται επίσης σε δολάρια ΗΠΑ. Προφανώς, οι χώρες BRICS αντιμετωπίζουν κάποια δυσφορία όχι μόνο στη διαμόρφωση των τιμών των εξαγωγών και των εισαγωγών σιτηρών τους, αλλά και όταν προσπαθούν να διαχειριστούν τους κινδύνους τιμών και συναλλάγματος στην παγκόσμια αγορά σιτηρών
Η ιδιαιτερότητα αυτής της πρωτοβουλίας είναι ότι προήλθε από μια χώρα που δεν έχει ακόμη μια σύγχρονη (futures και επιλογές) ανταλλαγή σιτηρών. Ναι, η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιεί παγκόσμιους δείκτες αναφοράς σίτου (CME/CBOT, Euronext) όταν εξάγει τη συγκομιδή της.
Έχοντας αξιοσημείωτες εμπορικές ροές σιτηρών, αυτές οι χώρες έχουν αρχίσει να μιλούν για πιο διαφανές και δίκαιο εμπόριο σιτηρών με βάση τα δικά τους σημεία αναφοράς και μέσα αντιστάθμισης κινδύνου. Θεωρείται ότι η ανάπτυξη της δικής τους οργανωμένης αγοράς σιτηρών θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκφραστική αξία των δραστηριοτήτων τους σε σιτηρά, κυρίως σε νομίσματα BRICS και στην υποστήριξη της εισαγωγής ενός κοινού νομίσματος BRICS.
Για τις παραδοσιακές χώρες εξαγωγής σιτηρών και λιπασμάτων, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Αυστραλία, μια ανταλλαγή σιτηρών BRICS μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο ανταγωνισμό στη γεωργική διπλωματία και σε ανταγωνιστικές προσπάθειες για την εξασφάλιση εναλλακτικών αγορών για τα προϊόντα τους. Οι εξαγωγείς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όσον αφορά τη διατήρηση του μεριδίου αγοράς τους και τη διαπραγμάτευση για ευνοϊκούς εμπορικούς όρους, ενώ αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό από τα φθηνότερα ρωσικά σιτηρά.
Η Ρωσία, για παράδειγμα, αναμένεται εξαγωγές ρεκόρ, μετά τη Σοβιετική εποχή, της τάξης του 56 τοις εκατό της συγκομιδής σιταριού 2023-24, ενώ οι ΗΠΑ πρόκειται να εξάγουν μόνο το 39 τοις εκατό της συγκομιδής σιταριού τους φέτος, χαμηλότερα από τον μέσο όρο 50 τοις εκατό. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές σιταριού της Αυστραλίας προβλέπεται να μειωθούν κατά 45 τοις εκατό φέτος, σε 17,5 εκατομμύρια τόνους, αν και αυτό οφείλεται εν μέρει στη μειωμένη προσφορά.
Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες και η μεταβαλλόμενη δυναμική του εμπορίου, η Αυστραλία και άλλοι μεγάλοι δυτικοί εξαγωγείς σιτηρών μπορεί να χρειαστεί να επανεκτιμήσουν τις γεωργικές τους πολιτικές ενόψει του αυξανόμενου ανταγωνισμού από τα κράτη BRICS.
Η πρωτοβουλία των BRICS για ανταλλαγή σιτηρών αναδεικνύει ένα νέο γεωπολιτικό τοπίο στην παγκόσμια αγορά τροφίμων. Χώρες όπως η Αυστραλία, με την υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης στο σιτάρι της, καλούνται να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους. Μια δυναμική αντίδραση θα μπορούσε να περιλαμβάνει εντατικοποίηση της έρευνας και της ανάπτυξης, υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών και εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών, ώστε να διατηρηθεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Παράλληλα, η Αυστραλία θα μπορούσε να επεκτείνει τους εμπορικούς της ορίζοντες πέρα από τις παραδοσιακές αγορές.
Η Νοτιοανατολική Ασία, μια περιοχή με αυξανόμενες ανάγκες, αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό. Η ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της γεωργίας θα μπορούσε να ενισχύσει την παρουσία της Αυστραλίας στην περιοχή.
Η επιλογή των BRICS ως φορέα αυτής της πρωτοβουλίας δεν είναι τυχαία. Η συνολική παραγωγική και καταναλωτική τους δυναμική στον τομέα των σιτηρών, σε συνδυασμό με την ύπαρξη σημαντικών φυσικών πόρων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή οικονομική συμμαχία.
Μια τέτοια ανταλλαγή σιτηρών θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τις γεωπολιτικές ισορροπίες, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ των χωρών μελών, ιδιαίτερα της Ρωσίας. Οι επιπτώσεις αυτής της νέας δυναμικής στην παγκόσμια σκηνή αναμένεται να είναι πολυεπίπεδες και μακροπρόθεσμες."
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις