Ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού, η Ρωσία, θα δυσκολευτεί να διατηρήσει το ρυθμό ρεκόρ των αποστολών της κατά τους επόμενους μήνες, γεγονός που ενδέχεται να στηρίξει τις υποτονικές παγκόσμιες τιμές.
Αφού ισοφάρισε τον περσινό όγκο ρεκόρ εξαγωγών τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο - παρά τη μικρότερη σοδειά - οι μηνιαίες αποστολές αναμένεται να επιβραδυνθούν σταδιακά για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, προτού μειωθούν εντονότερα από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το αναλυτικό κέντρο του σιδηροδρομικού φορέα Rusagrotrans.
Ο φρενήρης ρυθμός των αποστολών έρχεται καθώς μια νέα γενιά εμπόρων ανταγωνίζεται για μερίδιο αγοράς στο πρώτο μισό της σεζόν, το οποίο καθορίζει τις κατανομές ποσοστώσεων για το υπόλοιπο του έτους. Ωστόσο, οι παγετοί και η ξηρασία έχουν μειώσει τη σοδειά σιταριού της Ρωσίας για το 2023-24 κατά περίπου 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που τελικά θα επιβραδύνει τις εξαγωγές. Αυτό θα μπορούσε να στηρίξει τις παγκόσμιες τιμές του σιταριού.
«Μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους, οι προμήθειες σιταριού της Νότιας Ρωσίας και όλων των σιτηρών θα είναι πολύ σφιχτές», δήλωσε ο Dmitry Rylko της εταιρείας συμβούλων IKAR στο συνέδριο IAOM στο Μπακού αυτή την εβδομάδα. Αναμένει ότι οι περιφερειακές τιμές των σιτηρών θα αρχίσουν να αυξάνονται σταδιακά από τον Νοέμβριο.
Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού διαπραγματεύονταν κοντά σε χαμηλό τετραετίας τον περασμένο μήνα, παρά τις μικρότερες σοδειές στη Ρωσία και την Ευρώπη, καθώς ορισμένοι μεγάλοι αγοραστές έμειναν εκτός αγοράς και οι εξαιρετικές σοδειές στις ΗΠΑ ενισχύουν τις προμήθειες.
Η Ρωσία παραδοσιακά εξάγει μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς της στο πρώτο μισό της περιόδου, από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο, καθώς ο πάγος εμποδίζει τη ναυσιπλοΐα των ποταμών αργότερα τον χειμώνα. Αλλά αυτή η τάση έχει επιδεινωθεί φέτος, με τις μεγαλύτερες ποσότητες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να παραδίδονται στην Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές, την Τουρκία και την Αλγερία, σύμφωνα με το Interfax, που επικαλείται τη Rusagrotrans.
Οκτώ νέες εταιρείες τρώνε το μερίδιο αγοράς του προηγούμενου κορυφαίου εμπόρου TD Rif, σύμφωνα με την IKAR. Η πτώση της TD Rif - που τώρα μετονομάστηκε σε Rodnie Polya - είναι η τελευταία αναταραχή στο ρωσικό εμπόριο σιτηρών μετά την αποχώρηση των δυτικών εταιρειών μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό αναμενόταν να ωφελήσει άλλους υφιστάμενους μεγάλους παίκτες, ορισμένοι από τους οποίους έχουν δεσμούς με το κράτος.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ μιας νέας γενιάς εμπόρων έχει συνδυαστεί με το σύστημα ποσοστώσεων της Ρωσίας και τα υψηλά επιτόκια - που δίνουν κίνητρο στους αγρότες να διατηρούν μετρητά - για να ενισχύσουν τις αποστολές στην αρχή της περιόδου. Το Κρεμλίνο θέτει συνήθως σε εφαρμογή μια ποσόστωση εξαγωγών για την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, η οποία κατανέμει τις ποσότητες στους εμπόρους με βάση το πόσο απέστειλαν κατά το πρώτο μισό της σεζόν.
Οι ποσοστώσεις δεν ήταν περιοριστικές τις δύο τελευταίες σεζόν, αφού η Ρωσία συγκομίζει σοδειές ρεκόρ.
«Αναμένουμε μια πολύ σοβαρή πίεση στην αγορά κατά το δεύτερο μισό της σεζόν» δήλωσε στο Μπακού η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ρωσικού εξαγωγέα OZK που υποστηρίζεται από το ρωσικό κράτος, Ksenia Bolomatova. Ορισμένοι από τους μακροχρόνιους πελάτες της εταιρείας της περιμένουν πριν προβούν σε αγορές, είπε, αλλά «τους προειδοποιούμε γι' αυτό».