Πίσω από τη μάσκα των αγροτικών επιδοτήσεων: Εκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία σε λάθος χέρια

Η ελληνική ύπαιθρος, συνήθως συνδεδεμένη με εικόνες γαλήνης και παραδοσιακών αξιών, κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό. Πίσω από τη φαινομενικά αθώα εικόνα των αγροτών που ζητούν τις νόμιμες επιδοτήσεις τους, κρύβεται ένα καλά οργανωμένο δίκτυο απάτης, που έχει απομυζήσει εκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Ένα σύστημα που διαβρώνεται από μέσα

Δεκάδες υποθέσεις απάτης, με συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 45 εκατομμύρια ευρώ, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χέρια της Δικαιοσύνης. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι ποικίλες, από την δήλωση ανύπαρκτων εκτάσεων και κοπαδιών, μέχρι την πλαστογράφηση εγγράφων και τη συνεργασία με συγκεκριμένα κέντρα υποδοχής δηλώσεων.

Η υπόθεση έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει υπό αυστηρή επιτήρηση τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον φορέα που διαχειρίζεται τις αγροτικές επιδοτήσεις στην Ελλάδα. Οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες ελέγχου έχουν αφήσει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιριών για τους απατεώνες.

Ποιοι κρύβονται πίσω από αυτήν την υπόθεση;

Εκτός από τους άμεσα εμπλεκόμενους αγρότες, φαίνεται ότι υπάρχει ένα ευρύτερο δίκτυο που υποστηρίζει αυτές τις παράνομες δραστηριότητες.

Κέντρα υποδοχής δηλώσεων, που υποτίθεται ότι βοηθούν τους αγρότες να συμπληρώσουν τις αιτήσεις τους, φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις απάτες. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι και υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ ενδέχεται να εμπλέκονται, είτε με γνώση είτε με ανοχή.

Οι περισσότερες, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινή», αφορούν την περίοδο 2017-2021 και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις το ύψος της απάτης υπερβαίνει τα 45 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα καταβλήθηκαν σε εικονικούς ιδιοκτήτες βοσκοτόπων δήθεν για τη συντήρηση των εκτάσεών τους. Το θέμα έχει πάρει πλέον διαστάσεις πυρκαγιάς στα ΜΜΕ, με αποκαλύψεις που συγκλονίζουν καθημερινά την κοινή γνώμη.

Το θέμα είχε αναδείξει το Agrocapital και με παλαιότερα δημοσιεύματα όπου σε ημερίδα της της ΠΕΦΑΣΥ είχε γίνει λόγος ότι αγρότες πληρώθηκαν διπλές και τριπλές επιδοτήσεις; 

Κάθε χρόνος που περνάει, ο αγροτικός κόσμος βλέπει τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν να μειώνονται ολοένα και περισσότερο. Πλέον, βρίσκεται σε αγανάκτηση και ζητά εξηγήσεις από τους αρμόδιους για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις