Strategie Grains: Μείωση των προβλέψεων σε ηλιόσπορο και ελαιοκράμβης στην ΕΕ

Η Strategie Grains μείωσε την πρόβλεψή της για την τρέχουσα καλλιέργεια ηλιόσπορου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στην Ανατολική Ευρώπη, και μείωσε επίσης την εκτίμησή της για την καλλιέργεια ελαιοκράμβης για πέμπτο συνεχή μήνα.

Οι προβλέψεις για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο έχουν βελτιωθεί, με τις πρώτες εκτιμήσεις για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις να δείχνουν αύξηση 4% στις εκτάσεις κανόλα, ενώ οι εκτάσεις ηλίανθου και σόγιας θα παραμείνουν σταθερές, σύμφωνα με την Strategie Grains.

Η συμβουλευτική εταιρεία αναμένει ότι η σοδειά ηλιόσπορου το 2024 στο μπλοκ των 27 χωρών θα φτάσει τους 8,9 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά 400.000 τόνους σε σχέση με την πρόβλεψη έναν μήνα νωρίτερα και 9,8 εκατομμύρια τόνους που θα συγκομιστούν το 2023.

«Οι καταστροφικές αποδόσεις ηλίανθου επιβεβαιώνονται καθώς προχωρά η συγκομιδή, με τις αποδόσεις στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να αναμένεται να είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων 15 ετών», αναφέρει η συμβουλευτική εταιρεία στην έκθεσή της.

«Η κατάσταση στην Ουγγαρία είναι επίσης απογοητευτική, με τις αποδόσεις σε όλη τη χώρα να αναμένεται να είναι μειωμένες κατά 5% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας. Στη Γαλλία, η καθυστερημένη ανάπτυξη των καλλιεργειών θα επιφέρει καθυστερημένη συγκομιδή και ως εκ τούτου αυξημένη έκθεση σε κακές καιρικές συνθήκες», πρόσθεσε η εταιρεία.

Η υπηρεσία παρακολούθησης καλλιεργειών της ΕΕ MARS υποβάθμισε επίσης την πρόβλεψή της για την καλλιέργεια ηλίανθου την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν έδωσε εκτίμηση συγκομιδής.

Η Strategie Grains δήλωσε ότι η σοδειά ελαιοκράμβης στην ΕΕ θα είναι 16,7 εκατομμύρια τόνοι, μειωμένη από την προηγούμενη 16,9 εκατομμύρια τόνους και περισσότερο από 16,5% κάτω από το περσινό επίπεδο. Η αναθεώρηση των προβλέψεων αφορά κυρίως τη Γερμανία.

Η περαιτέρω μείωση της παραγωγής και η αυξημένη ζήτηση έχουν διευρύνει το αναμενόμενο έλλειμμα ελαιοκράμβης στην ΕΕ, παρά την απότομη αύξηση των προβλεπόμενων εισαγωγών από τον Καναδά λόγω των ελκυστικών περιθωρίων μεταποίησης.

Η εταιρεία συμβούλων προβλέπει περαιτέρω αύξηση των τιμών των ηλιόσπορων και της ελαιοκράμβης στην ΕΕ λόγω των σημαντικών ελλειμμάτων που διαμορφώνονται στα ισοζύγια σπόρων και φυτικών ελαίων στην ΕΕ και στον κόσμο.

Σύμφωνα με την Strategie Grains, οι τιμές της σόγιας έχουν περιθώρια ανόδου παρά το σφιχτό παγκόσμιο ισοζύγιο λόγω των εντάσεων που προκαλεί ο νέος κανονισμός της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών (EUDR) που τίθεται σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου, ο οποίος απαγορεύει τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων όπως η σόγια και το φοινικέλαιο από αποψιλωμένα δάση.

Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν σταθερές και ιδιαίτερα ευμετάβλητες μέχρι τότε, καθώς η καθυστερημένη εφαρμογή του EUDR θα διευκολύνει εν μέρει τους ισολογισμούς της ΕΕ, αναφέρει η έκθεση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις