Ελαιολάδο: Η Ξηρασία χτυπά την καρδιά της Ιταλικής παραγωγής - Οι τιμές σκαρφαλώνουν

Η Σικελία, η καρδιά της ιταλικής παραγωγής ελαιολάδου, βιώνει μια πρωτοφανή κρίση. Η παρατεταμένη ξηρασία που έπληξε την περιοχή τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στους ελαιώνες, μειώνοντας δραματικά την παραγωγή και εκτινάσσοντας τις τιμές του πολύτιμου αυτού προϊόντος.

Οι ελαιοπαραγωγοί, παρά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, αγωνίζονται να ανακάμψουν από τις απώλειες της περασμένης περιόδου. Οι ελαιώνες, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της τοπικής οικονομίας, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα να καταγραφούν απώλειες στην παραγωγή που αγγίζουν ακόμη και το 50% σε ορισμένες περιοχές.

Παρόλο που η ποιότητα του ελαιολάδου παραμένει εξαιρετική, η μείωση της παραγωγής έχει προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά. Η ζήτηση για ιταλικό ελαιόλαδο παραμένει υψηλή, ωστόσο η περιορισμένη προσφορά έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η τιμή του ελαιολάδου στην Ιταλία έχει ξεπεράσει τα 9 ευρώ το λίτρο, ενώ σε ορισμένες περιοχές, όπως το Trapani , η τιμή φτάνει ακόμη και τα 9,55 ευρώ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις