Λευκό Ρύζι: Υποχωρούν οι παγκόσμιες τιμές

Οι παγκόσμιες τιμές του ρυζιού μειώθηκαν τη Δευτέρα, αφού η Ινδία, ο Νο1 εξαγωγέας αυτού του προϊόντος παγκοσμίως, έδωσε το "πράσινο φως" για την επανάληψη των εξαγωγών, ενισχύοντας την παγκόσμια προσφορά και βοηθώντας τους φτωχούς Ασιάτες και Αφρικανούς αγοραστές να εξασφαλίσουν πιο προσιτές προμήθειες, δήλωσαν οι εξαγωγείς.

Η Ινδία επέτρεψε το Σάββατο τις εξαγωγές λευκού ρυζιού μη μπασμάτι. Αυτό συνέβη μία ημέρα αφότου το Νέο Δελχί μείωσε τον εξαγωγικό δασμό για το parboiled ρύζι στο 10%, ενισχυμένο από μια νέα σοδειά που βρίσκεται στα σκαριά και τα υψηλότερα αποθέματα στις κρατικές αποθήκες.

«Οι προμηθευτές από την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και το Πακιστάν ανταποκρίνονται στην κίνηση της Ινδίας μειώνοντας τις τιμές εξαγωγής τους», δήλωσε ο Himanshu Agarwal, εκτελεστικός διευθυντής της Satyam Balajee, ενός κορυφαίου εξαγωγέα ρυζιού. «Όλοι προσπαθούν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί για να κρατήσουν τη θέση τους στην αγορά».

Οι παγκόσμιες τιμές του ρυζιού εκτοξεύτηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών μετά την απόφαση της Ινδίας πέρυσι να απαγορεύσει την εξαγωγή λευκού ρυζιού και να επιβάλει δασμό 20% στις εξαγωγές ρύζι parboiled.

Οι περσινοί περιορισμοί των εξαγωγών που επέβαλε η Ινδία επέτρεψαν σε ανταγωνιστικούς προμηθευτές όπως το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, το Πακιστάν και η Μιανμάρ να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους και να διεκδικήσουν υψηλότερες τιμές στην παγκόσμια αγορά.

Τη Δευτέρα, η ποικιλία 5% parboiled της Ινδίας διαμορφώθηκε στα $500-$510 ανά μετρικό τόνο, από τα $530-$536 της προηγούμενης εβδομάδας. Το ινδικό 5% σπασμένο λευκό ρύζι προσφερόταν γύρω στα $490.

Οι εξαγωγείς στο Βιετνάμ, το Πακιστάν, την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ μείωσαν επίσης τις τιμές κατά τουλάχιστον 10 δολάρια ανά τόνο τη Δευτέρα, δήλωσαν οι έμποροι.

Οι Φιλιππίνες, η Νιγηρία, το Ιράκ, η Σενεγάλη, η Ινδονησία και η Μαλαισία είναι μεταξύ των βασικών εισαγωγέων ασιατικού ρυζιού. Οι αγοραστές και οι πωλητές αξιολογούν τον πιθανό αντίκτυπο των αυξημένων προμηθειών ινδικού ρυζιού και κατά συνέπεια οι τιμές θα διευθετηθούν αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο Nitin Gupta, ανώτερος αντιπρόεδρος της Olam Agri India.

Η Ινδία αντιπροσώπευε περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών ρυζιού το 2022, ένα ρεκόρ 22,2 εκατομμυρίων μετρικών τόνων σε σύνολο 55,4 εκατομμυρίων μετρικών τόνων του παγκόσμιου εμπορίου.

Οι τιμές του ρυζιού της Ταϊλάνδης διαμορφώθηκαν στα 540-550 δολάρια τη Δευτέρα, από τα 550-560 δολάρια ανά τόνο την περασμένη εβδομάδα.

Οι τιμές εξαγωγής ρυζιού της Ταϊλάνδης θα μπορούσαν να μειωθούν λόγω της αυξημένης προσφοράς στην αγορά, αλλά η έκταση της μείωσης θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ανατίμησης του ταϊλανδικού νομίσματος, δήλωσε ο Chukiat Opaswong, επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ρυζιού της Ταϊλάνδης.

Οι τιμές του ρυζιού έχουν αρχίσει να διορθώνονται, ακόμη και στο Βιετνάμ, αλλά οι έμποροι προειδοποιούν ότι ο πλήρης αντίκτυπος των ινδικών προμηθειών δεν έχει ακόμη φανεί. «(Οι Βιετναμέζοι) εξαγωγείς θα πρέπει να παραμείνουν ήρεμοι και να αποφύγουν τη μείωση των τιμών για να εξασφαλίσουν συμβόλαια», δήλωσε ο Truong Tan Tai, διευθύνων σύμβουλος της Vinarice Co., ενός εξαγωγέα ρυζιού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις