Συνάντηση Εργασίας για τις Τεχνολογίας Θερμοκηπίων στην Ελλάδα στο ΓΠΑ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας για τις τεχνολογίες και την ανάπτυξη των θερμοκηπίων στην Ελλάδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου. Η συνάντηση διοργανώθηκε στον απόηχο του τριήμερου Παγκοσμίου Συνεδρίου για τις τεχνολογίες-εξοπλισμό και διαχείριση θερμοκηπίων και διχτυοκηπίων (International Symposium on ProtectedCultivation, Nettings and Screens for MildClimates) που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από τις 23-26 Σεπτεμβρίου (https://promicli.athens2024.org/).

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προκλήσεις-δυνατότητες και ευκαιρίες εξάπλωσης των θερμοκηπίων στη χώρα μας με τη μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων εταιρειών του χώρου, παραγωγών θερμοκηπίων αλλά και ενδιαφερομένων επενδυτών.

Ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κηπευτικών Καλλιεργειών, Δημήτριος Σάββας παρουσίασε την παρούσα κατάσταση όσο αφορά τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Ελλάδα και επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση του αρδευτικού νερού αλλά και τη θρέψη και των καλλιεργειών με ιδιαίτερη έμφαση στα υδροπονικά συστήματα και τη διαχείριση τους.

Ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών, Θωμάς Μπαρτζάνας αναφέρθηκε στη σημασία του σωστού σχεδιασμού, κατασκευής και εξοπλισμού των θερμοκηπίων καθώς και στα συστήματα ελέγχου του θερμοκηπιακού περιβάλλοντός. Και οι δύο εισηγητές τόνισαν πως οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες ως βιομηχανικά συστήματα έντασης εργασίας είναι δυναμικά συστήματα παραγωγής αγροτικών προϊόντων που μπορούν να διασφαλίσουν ποιοτική και ποσοτική παραγωγή ανεξαρτήτων εξωτερικών κλιματικών συνθηκών (ανθεκτικά στην κλιματική κρίση) με άριστο έλεγχο όλων των εξωτερικών εισροών, μεγιστοποίηση του κέρδους και προστασία του περιβάλλοντος.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν με σχετικές εισηγήσεις και τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, κος Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου (Γενικός Διευθυντής στην Αγροτική Τραπεζική της Τράπεζας Πειραιώς) και κος Αθανάσιος Δεδούσης (Διευθυντής Κέντρου Αριστείας Αγροδιατροφής της Τράπεζας Πειραιώς) καταδεικνύοντας το ενδιαφέρον και στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς για δράσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα. Οι κ.κ. Αλεξάνδρου και Δεδούσης αναφέρθηκαν στα χρηματοδοτικά εργαλεία της τράπεζας τόσο για τις υφιστάμενες θερμοκηπιακές μονάδες που θα θελήσουν να εκσυγχρονιστούν όσο και για την υποστήριξη νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών στο χώρο των θερμοκηπίων.

Ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση εργασίας με τοποθετήσεις από στελέχη σχετικών με τον κλάδο των θερμοκηπίων επιχειρήσεων από παραγωγούς θερμοκηπιακών μονάδων και ενδιαφερόμενους επενδυτές στο χώρο των θερμοκηπίων.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις