Σύλληψη δύο υπόπτων στην Κροατία για απάτη στις γεωργικές επιδοτήσεις

Ο Οργανισμός Πληρωμών εντόπισε στοιχεία απάτης κατά τη διοικητική επεξεργασία και αποφάσισε να μην εκταμιεύσει τις μη επιστρεφόμενες επιδοτήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στο Ζάγκρεμπ (Κροατία) κίνησε έρευνα κατά δύο Κροατών πολιτών ως ύποπτοι για απάτη που αφορούσε γεωργικές επιδοτήσεις. Και οι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν χθες κατόπιν αιτήματος της EPPO, στον απόηχο των ανακριτικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την αστυνομική διοίκηση της κομητείας Primorsko-Goranska.

Οι ύποπτοι, ο διαχειριστής μιας εταιρείας και ο εκπρόσωπός της, είναι ύποπτοι για ψευδή αξίωση μη επιστρεφόμενων επιδοτήσεων μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και 17 Οκτωβρίου 2022, συγχρηματοδοτούμενες από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) κατά 85% και τον κρατικό προϋπολογισμό στο 15%.

Οι ύποπτοι υπέβαλαν, εκ μέρους της εταιρείας, αίτημα για στήριξη σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ (497.976 ευρώ) στον Οργανισμό Πληρωμών για τη Γεωργία, την Αλιεία και την Αγροτική Ανάπτυξη, στο πλαίσιο της δημόσιας πρόσκλησης «Υποστήριξη επενδύσεων σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις», με το έργο συνολικής αξίας 711 394,31 €.

Σύμφωνα με την έρευνα, υποστήριξαν ψευδώς στην αίτησή τους ότι η εταιρεία πληρούσε την υποχρεωτική προϋπόθεση επιλεξιμότητας για το απαιτούμενο οικονομικό μέγεθος. Για να λάβουν το απαραίτητο πιστοποιητικό για να συμπεριληφθεί στην αίτηση, οι ύποπτοι παρείχαν ψευδείς πληροφορίες σε υπάλληλο του Υπουργείου Γεωργίας σε δύο περιπτώσεις, υποστηρίζοντας ότι οι προϋποθέσεις πληρούνταν ενώ δεν πληρούνταν. Επιπλέον, οι ύποπτοι δήλωσαν ψευδώς ότι η εταιρεία είχε υπάλληλο με αγροτικό ή βιοτεχνολογικό υπόβαθρο και ότι ήταν μέλος αγροτικού συνεταιρισμού, γεγονός που τους παρείχε αθέμιτο πλεονέκτημα κατά την αξιολόγηση της διαδικασίας προμήθειας.

Ο Οργανισμός Πληρωμών εντόπισε στοιχεία απάτης κατά τη διοικητική επεξεργασία και αποφάσισε να μην εκταμιεύσει τις μη επιστρεφόμενες επιδοτήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.