Ρύζι: Πτώση των ασιατικών τιμών

Οι τιμές εξαγωγής ρυζιού στην Ασία μειώθηκαν απότομα αυτή την εβδομάδα, αφού η Ινδία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του βασικού προϊόντος στον κόσμο, ήρε τους περιορισμούς στις εξαγωγές, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό στην περιοχή.

Η Ινδία επέτρεψε το Σάββατο τις εξαγωγές λευκού ρυζιού μη μπασμάτι , μία ημέρα μετά τη μείωση του εξαγωγικού δασμού στο parboiled ρύζι στο 10% από 20%.

«Η απόφαση της Ινδίας αύξησε ξαφνικά τις προμήθειες. Δίνει στους αγοραστές μια ανάσα για να επιβραδύνουν και να επανεξετάσουν την όλη κατάσταση ζήτησης και προσφοράς», δήλωσε έμπορος με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Η σπασμένη κατά 5% parboiled ποικιλία RI-INBKN5-P1 της Ινδίας διαπραγματευόταν στα 494- 498 δολάρια ανά τόνο αυτή την εβδομάδα, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Νοεμβρίου 2023. Την περασμένη εβδομάδα, οι έμποροι προσέφεραν ρύζι μεταξύ 528-534 δολαρίων.

«Οι τιμές έχουν πέσει πολύ χάρη στη μείωση των δασμών, αλλά οι αγοραστές εξακολουθούν να κρατούν στάση αναμονής, περιμένοντας να ηρεμήσουν τα πράγματα στην αγορά», δήλωσε ο B.V. Krishna Rao, πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Ρυζιού.

Το ινδικό 5% σπασμένο λευκό ρύζι διαμορφώθηκε στα 490 με 495 δολάρια ανά τόνο αυτή την εβδομάδα.

Το 5% σπασμένο ρύζι RI-THBKN5-P1 της Ταϊλάνδης έπεσε στα 510-515 δολάρια ανά τόνο από τα 550-560 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2023, λόγω των διακυμάνσεων του μπατ και της άρσης της απαγόρευσης εξαγωγών της Ινδίας.

«Η τιμή έπεσε πολύ ξαφνικά» δήλωσε έμπορος με έδρα την Μπανγκόκ, καθώς οι αγοραστές περίμεναν από τους εξαγωγείς να μειώσουν τις τιμές μετά την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών από την Ινδία, προσθέτοντας ότι οι εγχώριες τιμές παρέμειναν σταθερές με την ισχυρή προσφορά που αναμένεται λόγω των καλών επιπέδων νερού.

Οι τιμές έφτασαν μέχρι και τα 500 δολάρια νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, καθώς η ζήτηση επιβραδύνθηκε, δήλωσε άλλος έμπορος.

Το 5% σπασμένο ρύζι RI-VNBKN5-P1 του Βιετνάμ προσφερόταν στα 552 δολάρια ανά τόνο την Πέμπτη, σε σύγκριση με τα 565 δολάρια πριν από μια εβδομάδα, σύμφωνα με την Ένωση Τροφίμων του Βιετνάμ. Οι τιμές σημείωσαν το χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

«Οι τιμές μειώθηκαν μετά τη χαλάρωση των περιορισμών της Ινδίας στις εξαγωγές ρυζιού, ενισχύοντας τις προμήθειες στη διεθνή αγορά», δήλωσε έμπορος με έδρα την πόλη Χο Τσι Μινχ.

«Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για το Βιετνάμ να επιτύχει τον στόχο του να εξάγει περίπου 8 εκατομμύρια τόνους ρυζιού φέτος», δήλωσε ο έμπορος.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του ρυζιού στο Μπανγκλαντές παραμένουν αυξημένες, με τις νέες πλημμύρες στη βόρεια περιοχή να απειλούν ζημιές στις καλλιέργειες

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις