Δουνάκης στο Agrocapital: Έχει αφανιστεί το 10% των ζωών στον Έβρο

Σχεδόν 10% του ζωικού κεφαλαίου του Νομού Έβρου έχει χαθεί λόγω της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών αλλά και της ευλογίας, όπως τόνισε στο Agrocapital ο Πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Δουνάκης. 

«Σε ένα σύνολο 100.000 ζώων έχουμε χάσει περίπου το 10%. Τι θα γίνει με αυτή την κατάσταση;» τόνισε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «πυροτέχνημα» την αποζημίωση των 250 ευρώ που έχει ανακοινώσει το ΥΠΑΑΤ για τα αιγοπρόβατα που θανατώθηκαν, λόγω πανώλης ή ευλογίας. 

«Η αποζημίωση των 250 ευρώ αφορά σε αιγοπρόβατα που έχουν pedigree» είπε και πρόσθεσε «ότι για να τα αγοράσεις αυτά, θα κοστίσει στον κτηνοτρόφο κοντά στα 400 ευρώ το ένα. Άρα και πάλι δεν παίρνουμε τα λεφτά που έχουμε επενδύσει». 

Παρά την πρόσφατη παράταση που χορήγησε το Υπουργείο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, οι αγρότες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην υλοποίηση των επενδύσεων που προβλέπει το Υπομέτρο 5.2. Όπως μας ανέφεραν, η πολυπλοκότητα της διαδικασίας και η μεγάλος αριθμός δικαιολογητικών που απαιτούνται αποτελούν σημαντικά εμπόδια, τα οποία αποτρέπουν πολλούς από το να επωφεληθούν από τα διαθέσιμα κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι εκμεταλλεύσεις τους από φυσικές καταστροφές.

Οι αγρότες ζητούν περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν από τα διαθέσιμα κονδύλια και να ανασυγκροτήσουν τις πληγείσες εκμεταλλεύσεις τους."

Τέλος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στις πολιτικές που ακολουθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημειώνοντας ότι «έχει αφήσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στη μοίρα τους». 

 

 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις