Σε υψηλό 18 μηνών ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων που υπολογίζεται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) αυξήθηκε περισσότερο τον Σεπτέμβριο σε διάστημα 18 μηνών, ιδίως για τη ζάχαρη, ανέφερε ο οργανισμός την Παρασκευή.

Τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 124,4 μονάδες, 3% υψηλότερα από ό,τι τον Αύγουστο και 2,1% υψηλότερα από την αντίστοιχη τιμή του ένα χρόνο νωρίτερα, πρόσθεσε ο FAO στη μηνιαία έκθεσή του.

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην τιμή της ζάχαρης με μηνιαία άνοδο 10,4%, λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών της σοδειάς στη Βραζιλία και των ανησυχιών ότι η απόφαση της Ινδίας να άρει τους περιορισμούς στη χρήση ζαχαροκάλαμου για την παραγωγή αιθανόλης μπορεί να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα των εξαγωγών της χώρας.

Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO αυξήθηκε κατά 3% κατά τη διάρκεια του μήνα, λόγω των υψηλότερων τιμών εξαγωγής για το σιτάρι και τον αραβόσιτο.

Οι διεθνείς τιμές του σιταριού αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό λόγω των ανησυχιών για υπερβολικά υγρές συνθήκες στον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις προμήθειες σε ανταγωνιστικές τιμές από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Οι παγκόσμιες τιμές του αραβοσίτου αυξήθηκαν επίσης, επηρεασμένες από τα χαμηλά επίπεδα νερού στις κύριες οδούς μεταφοράς κατά μήκος του ποταμού Μαδέιρα στη Βραζιλία και του ποταμού Μισισιπή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ αντίθετα, ο δείκτης τιμών του FAO για όλους τους τύπους ρυζιού μειώθηκε κατά 0,7%, εν μέρει λόγω της γενικά ήρεμης εμπορικής δραστηριότητας.

Ο FAO αύξησε ελαφρώς την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2024 σε 2 853 εκατομμύρια τόνους, αντανακλώντας τις ανοδικές αναθεωρήσεις της παραγωγής ρυζιού και σιταριού που αντιστάθμισαν μια μικρή μείωση της παγκόσμιας παραγωγής χονδροειδών σιτηρών.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις