Η ζήτηση ζωοτροφών στην Κίνα θα βελτιωθεί ελαφρώς

Κυρίαρχο συστατικό το καλαμπόκι, εξαιτίας των χαμηλών τιμών

Η ζήτηση ζωοτροφών στην Κίνα αναμένεται να ανακάμψει ελαφρώς το 2024-25 με κυρίαρχο συστατικό το καλαμπόκι λόγω των χαμηλών τιμών, σύμφωνα με έκθεση της Foreign Agricultural Service (FAS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η ζήτηση εκτιμάται σε 286,5 εκατ. τόνους, από 284,7 εκατ. τόνους ένα χρόνο νωρίτερα. Μετά από ένα αργό ξεκίνημα, η παραγωγή χοιρινού κρέατος και κοτόπουλου αναμένεται να αυξηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους της αγοράς.

Η χρήση καλαμποκιού θα αυξηθεί σε 235 εκατομμύρια τόνους από 223 εκατομμύρια τόνους, αντικαθιστώντας το σιτάρι και το ρύζι παλαιών αποθεμάτων, ανέφερε η FAS. Οι τιμές του καλαμποκιού στην Κίνα υποχώρησαν σε χαμηλό ρεκόρ τριών ετών τους πρώτους επτά μήνες του 2024 και αναμένεται να παραμείνουν χαμηλές το 2024-25, δήλωσε η FAS.

«Οι χαμηλότερες τιμές του καλαμποκιού θα ενθαρρύνουν επίσης την αυξημένη χρήση καλαμποκιού στον τομέα της μεταποίησης σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε η FAS.

Τους πρώτους επτά μήνες του 2024, πηγές του κλάδου δήλωσαν ότι τα ποσοστά λειτουργικής δυναμικότητας των μονάδων επεξεργασίας καλαμποκιού αυξήθηκαν στο 61% από 53%. Η βιομηχανία επεξεργασίας καλαμποκιού αναμένεται να δει βελτιωμένη κερδοφορία το 2024-25, επωφελούμενη από τις χαμηλότερες τιμές του καλαμποκιού.

 Η παραγωγή καλαμποκιού προβλέπεται σε 293 εκατομμύρια τόνους το 2024-25, ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις λόγω των πλημμυρών, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από τα προηγούμενα έτη, ανέφερε η FAS.

Οι εισαγωγές εκτιμώνται σε 20 εκατ. τόνους, μειωμένες κατά 1 εκατ. τόνους από την εκτίμηση του USDA του Σεπτεμβρίου. Η κινεζική κυβέρνηση προωθεί την υψηλότερη τοπική παραγωγή και πρόσφατα ξεκίνησε εκστρατεία για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας σιτηρών κατά 50 εκατομμύρια τόνους έως το 2030.