Κίνα: Επιβάλλει προσωρινούς δασμούς στο κονιάκ της ΕΕ

Το Πεκίνο θα επιβάλει προσωρινά μέτρα κατά των εισαγωγών ευρωπαϊκού κονιάκ από αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε την Τρίτη το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, σε μια πρώτη κίνηση αντιποίνων μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα από τις χώρες της ΕΕ για την επιβολή δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Η ανακοίνωση αποτελεί στροφή σε σχέση με προηγούμενη δήλωσή της τον Αύγουστο, όταν η Κίνα αποφάσισε προσωρινά να μην επιβάλει προσωρινούς δασμούς, ενώ οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο διαπραγματεύονταν για την εξεύρεση λύσης στη διαμάχη για τα ηλεκτρικά ρεύματα.

Από την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, οι εισαγωγείς θα πρέπει να παρέχουν στα κινεζικά τελωνεία τη λεγόμενη αντίστοιχη κατάθεση εγγύησης όταν εισάγουν μπράντι που προέρχονται από την ΕΕ, ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η κίνηση αυτή στοχεύει κυρίως στις γαλλικές μάρκες πολυτελών κονιάκ, αφού το Παρίσι θεωρήθηκε ως ο κύριος υποστηρικτής της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα και ψήφισε υπέρ της επιβολής δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα σε ψηφοφορία την περασμένη Παρασκευή.

Άλλοι ευρωπαϊκοί γεωργικοί τομείς, όπως τα γαλακτοκομικά και το χοιρινό κρέας, φοβούνται παρόμοια μέτρα.

Δέκα χώρες της ΕΕ ψήφισαν υπέρ των δασμών, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, της Ιταλίας και της Πολωνίας, και κινδυνεύουν να εκτεθούν περισσότερο στα αντίποινα της Κίνας. Η Γερμανία και η Ουγγαρία, από την άλλη πλευρά, ήταν μεταξύ των πέντε χωρών που ψήφισαν κατά των δασμών.

Ο κλάδος του μπράντι έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να γίνει όμηρος των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις