Ελαιόλαδο: Αυξημένη 31% η παραγωγή στην Ε.Ε.

Η προσφορά ελαιολάδου στην Ευρώπη πρόκειται να αυξηθεί απότομα το επόμενο έτος, καθώς η Ισπανία, ο κορυφαίος παραγωγός, ανακάμπτει από την ξηρασία, αν και δεν είναι σαφές αν τα νοικοκυριά που πλήττονται από τις τιμές ρεκόρ θα επιστρέψουν στο μεσογειακό προϊόν, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται να φθάσει τα 2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2024/2025, αυξημένη κατά 31% σε σχέση με την περασμένη σεζόν και 9% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας, ανέφερε η Επιτροπή σε έκθεση για τις γεωργικές προοπτικές την Τρίτη.

Μια απότομη αύξηση της ισπανικής παραγωγής, μαζί με μια αύξηση στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, θα πρέπει να αντισταθμίσουν μια λιγότερο ευνοϊκή χρονιά καλλιέργειας στην Ιταλία, ανέφερε.

Η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας το 2024-2025 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 48% σε 1,26 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Οι ανοιξιάτικες βροχές ενίσχυσαν την πρώιμη ανάπτυξη των ελιών, αν και ο καιρός τις επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικός για το τελικό επίπεδο της συγκομιδής, ανέφερε.

Η ξηρασία και οι καύσωνες κατά τα δύο προηγούμενα έτη μείωσαν την ισπανική παραγωγή, διπλασιάζοντας τις τιμές του ελαιολάδου σε επίπεδα ρεκόρ και οδηγώντας τα νοικοκυριά να αγοράζουν περισσότερο ηλιέλαιο παρά ελαιόλαδο το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε μια απότομη αλλαγή στα καταναλωτικά πρότυπα.

Η κατανάλωση σε ολόκληρη την ΕΕ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 7% το 2024/2025, μετά από πτώση 22% τα τελευταία δύο χρόνια, με την αναμενόμενη ανάκαμψη της προσφοράς να είναι πιθανό να παρατείνει την πρόσφατη χαλάρωση των τιμών, δήλωσε η Επιτροπή.

«Η κύρια αβεβαιότητα για το 2024/25 είναι το πόσο γρήγορα θα προσαρμοστούν οι τιμές στην αυξημένη διαθεσιμότητα και πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές αφού έχουν αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες λόγω των υψηλών τιμών», ανέφερε.

Οι εξαγωγές ελαιολάδου της ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά 10% και οι εισαγωγές να μειωθούν κατά 7%, αλλά οι ισχυρές συγκομιδές στους παραγωγούς με ανταγωνιστικές τιμές Τυνησία και Τουρκία θα μπορούσαν να περιορίσουν την εξισορρόπηση του εμπορίου, πρόσθεσε η Επιτροπή. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις